Un nou apel la solidaritate umana, de Ziua Internationala a Donatorului

In prima zi a saptamanii viitoare, donatorii sunt asteptati, in numar cat mai mare, la toate centrele de transfuzii din tara, pentru ca printr-un simplu gest sa salveze vieti.

 

s560x316_campanie_donare_sange_AntibioticeDuminica, 14 iunie, se va marca la nivel mondial Ziua Internationala a Donatorului, prilej pentru a creste gradul de constientizare in randul populatiei cu privire la necesitatea donarii de sange precum si pentru a mobiliza autoritatile sa asigure conditiile necesare de siguranta pentru donarea de sange.

Evenimentul va fi marcat si in Romania, insa pentru ca data de 14 iunie pica diminica, donatorii sunt asteptati sa vina in numar cat mai mare la centrele de transfuzii, luni, 15 iunie. Bineinteles ca si cei care se vor prezenta anterior acestei date sunt bineveniti, autoritatile incercand o mobilizare cat mai mare in aceasta perioada.

Tot in cursul zilei de luni, in Piata Revolutiei din Capitala vor fi amplasate doua centre mobile de donare de sange, unde bucurestenii si nu numai ei vor putea dona, in intervalul orar 8.00 – 15.00. La eveniment si-au anuntat participarea si numeroase personalitati ale vietii publice, politicieni, artisti si reprezentanti ai diferitelor institutii, dar si reprezentanti ai asociatiilor de pacienti, pentru a evidentia, o data in plus, necesitatea donarii de sange.

 

militari sangeEvenimentul „Tu poti salva o viata! doneaza sange!” va fi organizat in parteneriat de Ministerul Sanatatii, Institutul National de Transfuzie Sanguina, Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti si Ministerul Afacerilor Interne. In Romania, numarul celor care doneaza sange este in continuare foarte mic, fapt pentru care cantitatea necesara de sange este cu greu acoperita, iar o criza a sangelui poate aparea in orice moment.

Conform celor mai recente date publicate, doar doi la suta din totalul populatiei Romaniei doneaza sange, in timp ce media europeana este de sase la suta. Spre exemplu, la Centrul de Transfuzii Bucuresti sunt recoltate, zilnic, aproximativ 200 de pungi de sange, in timp ce necesarul ar fi de aproximativ 300 de pungi, in timp ce la Centrul de Transfuzii Buzau, unde ar fi necesare, zilnic, aproximativ 100 de pungi cu sange, abia se prezinta, in medie, 40 de donatori pe zi (cu exceptia perioadelor premergatoare Pastelui si Craciunului cand numarul lor se dubleaza sau chiar se tripleaza, pentru a-si putea asigura o masa crestineasca cu ajutorul bonurilor primite), iar in perioada verii numarul acesta scade simtitor.

 

analiza-sangeLipsa unei educatii eficiente, prejudecatile, comoditatea sau lipsa de constietizare deplina a importantei donarii de sange sunt numai cativa dintre factorii care explica numarul mic al donatorilor. Tocmai de aceea, organizatorii tin sa reaminteasca o parte dintre beneficiile pe care le aduce donarea de sange, nu doar pentru bolnavii a caror viata depinde de o transfuzie, ci si pentru sanatatea donatorului. „Pe langa multumirea ca sangele lui poate salva o viata, donatorul ii face un bine si sanatatii proprii. Intrucat sangele are capacitatea de a se reface, celule proaspete ajung in fluxul circulator, contribuind la starea generala de sanatate. Totodata, studiile au aratat ca donatorii de sange fideli au o incidenta de infarct cu mult mai mica decat persoanele care nu doneaza sange. In plus, donarea periodica regleaza tensiunea iar hipertensiunea, daca apare, se va instala mai tarziu decat la un nedonator”, a declarat dr. Andy Rosin, director general Institutul National de Transfuzie Sanguina. Un alt beneficiu care nu trebuie deloc ignorat este faptul ca donatorul, prin analizele implicite care se fac sangelui donat, are certitudinea ca nu este bolnav sau, daca apar probleme, este imediat anuntat si se poate interveni din timp pentru propria salvare.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*