Un nou Camin pentru Batrani in judetul Buzau

8 august 2014 | 0 comentarii |

Primaria Costesti impreuna cu Consiliul Judetean Buzau, prin DGASPC, au lansat proiectul de infiintare a Caminului pentru persoane varstnice „Constantin si Elena”, in care vor primi ingrijiri medico-sociale si recuperare medicala 42 de persoane aflate in dificultate. (GALERIE FOTO)

 

azil CostestiO scoala parasita, un primar ambitios si disponibilitate din partea Consiliului Judetean Buzau, prin Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), un proiect bine argumentat si iata, inca 42 de batrani singuri si neputinciosi vor avea, incepand de la Craciunul anului viitor, posibilitatea sa-si traiasca ultimii ani din viata in conditii decente. Un nou camin pentru persoane varstnice a primit aprobarea pentru finantare europeana in judetul Buzau.

La cativa kilometri de municipiul resedinta de judet, in comuna Costesti a fost lansat, ieri, Proiectul Camin pentru personae varstnice «Sfintii Constantin si Elena», finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 3- „Imbunatatirea infrastructurii sociale”, Domeniul Major de Interventie 3.2 – „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii serviciilor sociale”, in valoare totala de 3,944 milioane de lei, din care 2,586 milioane de lei – valoare eligibila nerambursabila din Fondul European, 395.633 lei – de la bugetul de stat si 961.811 – contributia beneficiarului.

Proiectul va fi realizat in parteneriat, de Primaria Costesti si DGASPC Buzau, iar lucrarile de executie vor fi demarate luna viitoare si se vor finaliza la sfarsitul anului viitor. Noul asezamant pentru persoane varstnice se va ridica pe structura unei foste scoli dezafectata in 2002, din comuna Costesti.

 

costesti-primar-vicePotrivit primarului Constantin Moise, Primaria Costesti intentioneaza ca pana la sfarsitul lunii august sa organizeze licitatia si, daca nu vor exista contestatii, din septembrie se va trece la executia efectiva a lucrarilor de constructie. In noul asezamantvor primi servicii de ingrijire medico-sociala si de recuperare, in special batranii bolnavi si abandonati de copiii plecati in strainatate, care nu mai au pe nimeni sa-i ajute la batranete, iar in cazuri cu totul speciale, vom acorda sprijin si altor categorii de persoane defavorizate”, a spus primarul Moise, in cadrul conferintei de lansare a proiectului.

El a mai aratat ca  „lucrarile de constructii vor consta in amenajarea, dotarea si distribuirea spatiilor astfel incat sa se respecte circuitele si sa se asigure cu maxim de eficienta serviciile catre beneficiari. La parter vor functiona spatii pentru asistati, o sala de primire, cabinetul medical, o infirmerie, farmacie, sali de tratamente (kinetoterapie, fizioterapie si masaj), un club si spatiile administrative. La etaj se vor organiza dormitoare cu cate trei paturi, bai, vestiare pentru lenjeria curata, un spatiu pentru infirmerie si o sala pentru primirea vizitatorilor. Legatura functionala dintre parter si etaj va fi asigurata de doua scari, dar si de un ascensor de persoane. Pentru persoanele cu dizabilitati locomotorii s-a prevazut amenajarea unei rampe de acces la intrarea principala”, iar o alta realizare a comunitatii locale va fi aceea ca se vor crea 30 de locuri de munca in care administrativul spera sa atraga mai ales tineri, care vor avea prilejul sa lucreze in conditii moderne, la standarde europene.

 

Roxana Manole si Adrian Vintilescu

Roxana Manole si Adrian Vintilescu

La randul sau, Roxana Manole – salariat al DGASPC Buzau si manager de proiect, spune ca beneficiari ai serviciilor noului camin vor fi „42 de persoane varstnice marginalizate (18 barbati si 24 femei), diagnosticate cu afectiuni cronice si care dispun de venituri foarte mici, astfel ca ingrijirea lor nu poate fi asigurata in familie sau comunitate. Vor fi localnici ai comunei Costesti si din localitatile limitrofe. La dispozitia lor vor sta, 24 de ore din 24, cei 30 de angajati care le vor asigura serviciile hoteliere, de ingrijire, de asistenta medicala si de recuperare, proiectul avand prevazute investitii si in aparatura de recuperare neuromotorie, astfel incat sa li se asigure o calitate a vietii decenta, la batranete”.

Echipa de implementare a proiectului este constituita din reprezentanti ai DGASPC Buzau si ai Primariei Costesti: Roxana Manolemanager, Elena Luminita Dragostin –asistent manager, Vasilica Lupu – asistent probleme tehnice, Corina Costina Adam – asistent achizitii publice si investitii si Elena Daniela Gaureanu – asistent financiar.

La sfarsitul conferintei de lansare a Proiectului, la Costesti a venit si noul director al DGASPC, Adrian Vintilescu, dar a preferat sa intre in sala de protocol, in momentul in care ziaristii au inceput sa puna intrebari, desi initial a declarat ca a venit sa-si sustina angajatele.

Prin proiecte POR (2007-2013) au fost alocate aproximativ 4,568 miliarde de euro, din care 3,726 de miliarde de euro prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, iar restul prin contributii publice si private romanesti. Regiunea Sud-Est, din care face parte si judetul Buzau, a valorificat 587,88 milioane de euro din total, reprezentand 13,25%.

GALERIE FOTO:


Adaugati un comentariu


 

*