Un nou centru de îngrijiri paliative prinde contur

20 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Acesta va fi patronat de Hospice Casa Speranței și va fi destinat copiilor cu boli incurabile, urmând să fie deschis anul viitor pe domeniul de la Adunații-Copăceni.

 

Lucrările pentru renovarea unui complex de clădiri în incinta cărora își va desfăsura activitatea un nou centru de îngrijiri paliative deschis de fundația Hospice Casa Speranței sunt, în prezent, în plină desfășurare. Centrul va fi deschis în localitatea AdunațiiCopăceni și va fi destinat copiilor cu boli incurabile și celor cu alte afecțiuni limitatoare sau amenințătoare de viață. Organizația umanitară a mai deschis, în urmă cu câțiva ani, un astfel de centru în București, însă din păcate, numărul copiilor care au nevoie de ajutor este mult prea mare pentru putea beneficia cu toții de serviciile oferite de un singur centru.

Terenul pe care va funcționa noul centru de îngrijiri paliative provine dintr-o donație făcută către Hospice Casa Speranței și cuprinde un complex de cinci clădiri care necesită însă ample lucrări de renovare și reamenajare.  Este vorba de o clădire principală, de patrimoniu,  în care a funcționat un conac, și alte patru clădiri adiacente. Conform proiectului, cele cinci clădiri vor fi destinate diferitelor forme de terapie și suport oferit pacienților și familiior lor, iar în cursul zilei de ieri, organizația a marcat finalizarea primei etape de reabilitare a complexului.

În atmosfera unui concert de colinde la care au participat copii, pacienți și familiile acestora, donatori, reprezentanți ai autorităților locale și susținători ai cauzei, reprezentanții fundației au marcat finalizarea lucrărilor de reabilitare a clădirii principale în care va funcționa viitorul centru de îngrijiri paliative.

 

Cu această ocazie, Mirela Nemțanu, directorul Hospice Casa Speranței, a precizat că este vorba de un proiect unic în Europa de Est, gândit ca un spațiu în care, atunci când va fi finalizat, copiii cu boli limitatoare de viață și familiile lor vor găsi refugiu și alinare. „Proiectul nostru prinde viață prin renovarea acestor clădiri frumoase, dar aflate într-o stare precară – proces ce implică o provocare imensă. Ne bucurăm că prin intermediul acestui proiect vom putea ajunge să sprijinim cauza îngrijirii paliative pediatrice, iar această zi marchează finalizarea lucrărilor de renovare a unei clădiri absolut speciale, conacul Florescu – o clădire de patrimoniu pe care o redăm înapoi societății, cu scopul susținerii acestei cauze sociale relevante. Însă suntem încă la jumătatea drumului, mai avem nevoie de sprijin, pentru ca în 2018 să putem deschide acest centru. Sperăm ca prin acest centru să facem ca fiecare zi să conteze pentru cei care vor găsi aici găzduire și tratament, precum și o casă pentru familiile lor”, a declarat aceasta.

 

Centrul va include o unitate cu 12 paturi ce va oferi îngrijire paliativă copiilor, spații pentru activități educativ-terapeutice destinate copiilor, un adăpost dedicat familiilor aflate în situații limită care va include șase apartamente sociale, un centru educațional, un centru de zi pentru diferite terapii ocupationale, o clădire destinată activităților de kinetoterapie, o clădire destinată taberelor de vară, un centru de terapie pentru familii și un centru educațional destinat personalului medical.

Mihaela Nemțanu a mai preiczat că, prin diferitele forme de terapii, de la cele clasice la cele revoluţionare, Hospice Casa Speranţei îşi doreşte ca acest centru să devină în cel mai scurt timp un punct de referinţă în îngrijirea paliativă mondială.

În prezent, organizația deține două centre cu servicii integrate în Brașov și București și echipe mobile în Făgăraș și Zărnești, pentru îngrijirea persoanelor diagnosticate cu boli incurabile. Hospice Casa Speranței a dezvoltat servicii complete de îngrijire paliativă, care sunt oferite în centre de zi, ambulatorii și unități proprii pentru internare, la domiciliul pacienților și în spitalele partenere.

În cei 25 de ani de existență, voluntarii organizației au adus alinare și speranță pentru peste 22.000 de copii și adulți cu boli incurabile.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*