Un nou centru de radioterapie se va deschide la Iasi

Acesta va functiona incepand cu data de 2 iunie, in cadrul Institutului Regional de Oncologie, in regim de ambulatoriu si de spitalizare continua, avand disponibile 60 de paturi.

 

Institutul Regional de Oncologie Iasi

Institutul Regional de Oncologie Iasi

De saptamana viitoare, mai precis de marti, 2 iunie, pacientii cu afectiuni oncologice cu reconandare de radioterapie interna, in special cei din zona Moldovei, vor avea la dispozitie un nou centru in care sa poata beneficia de acest tratament. Aceasta, pentru ca de la acea data va fi complet functional Sistemul de Brahiterapie HD din cadrul Laboratorului de radioterapie cu energii inalte, apartinand Institutului Regional de Oncologie din Iasi. Laboratorul va putea oferi, astfel, servicii de radioterapie curativa si paliativa in regim ambulator si de spitalizare continua, avand in acest sens disponibile 60 de paturi. Noul dispozitiv intrat in dotarea laboratorului a fost deja testat, au fost facute mai multe simulari, iar reprezentantii institutului au anuntat ca echipa medicala formata din medici, fizicieni si tehnicieni medicali este pregatita pentru a prelua primii pacienti, lucru care se va intampla incepand de marti, 2 iunie.

 

radioterapie_oncologicaPrin activarea Sistemului de Brahiterapie HD, care a costat 610.000 de euro, laboratorul de radioterapie din cadrul Institutului Regional Oncologic Iasi poate oferi intreaga gama de servicii din acest sector, platforma tehnica incluzand trei acceleratoare de particule cu energie de 6 MeV, 10 MeV, respectiv 15 MeV, 3 simulatoare CT si sistem modern de plan tratament, care ofera posibilitatea de a efectua radioterapie externa conformationala 3D, IMRT, RapidArc, stereotaxie. Echipa de radioterapie este formata din patru medici primari si doi specialisti radioterapie, trei medici rezidenti pe post, 10 fizicieni, un inginer si 23 de tehnicieni si asistenti medicali.

Institutul Regional de Oncologie Iasi functioneaza din data de 1 februarie 2012, dispunand in prezent de  300 de paturi. Pentru deschiderea sa, Ministerul Sanatatii a investit la vremea respectiva 75.361.280 euro. Spatiile acestei unitati se inscriu in necesarul functional al unei unitati sanitare cu profil oncologic european, astfel incat sa ofere servicii medicale optime populatiei din toate judetele Moldovei.

 

radioterapieIncepand cu data de 1 Mai 2015, pacientii cu afectiuni oncologice pot beneficia gratuit si de radioterapie, tratamentul fiind decontat integral de CNAS, indiferent daca este efectuat intr-o clinica din sistemul public de santate, cum este cea de la Iasi, sau intr-o clinica privata. De la aceasta data a intrat in vigoare un subprogram de radioterapie derulat in cadrul Programului National de Oncologie, decizia fiind luata in conditiile in care radioterapia este sectorul cel mai vitregit al oncologiei.

Numarul centrelor de radioterapie din tara este in continuare insuficient, insa marele beneficiu pentru pacienti este acela ca pot face gratuit acest tratament. Pana ca acest subprogram sa fie pus in aplicare, beneficiau de tratament gratuit doar pacientii care faceau radioterapie in spitalele de stat sau la cateva clinici care aveau contract cu CNAS. In conditiile in care aparatura din spitalele publice este veche si insuficienta, pacientii aveau de asteptat luni intregi pentru a beneficia de tratament gratuit. O alternativa ar fi fost sa se adreseze clinicilor private care dispuneau de aparatura necesara, insa costurile unei astfel de terapii sunt foarte mari si foarte putini bp;navi si le puteau permite. In prezent, fiecare clinica dotata cu aparatura de radioterapie este obligata sa acorde aceste servicii gratuit, tratamentele fiind decontate din bugetul de asigurari de sanatate.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*