Un nou gest altruist al medicului Catalin Cirstoveanu

17 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Acesta a imprumutat altui spital un aparat in achizitia caruia s-a implicat prin organizarea unei campanii de strangere de fonduri, sarind astfel in ajutorul victimelor de la Colectiv.

 

Dr. Catalin Cirstoveanu

Dr. Catalin Cirstoveanu

Cu medicul bucurestean Catalin Carstoveanu, de la spitalul de copii Marie Curie, cititorii Sanatateabuzoiana.ro au avut ocazia de mai multe ori sa faca cunostinta. Intr-unul dintre articole va spuneam, in aceasta vara, ca a efectuat pentru prima data in lume o procedura medicala extrem de delicata, salvand astfel viata unui nou-nascut care avea grave complicatii renale si hepatice. A fost vorba, atunci, de prima dializa hepatica efectuata vreodata unui sugar, iar aparatul folosit de medicul Catalin Carstoveanu era unul de imprumut, dat in folosinta spitalui, de firma importatoare.

Gratie aparatului, medicul a reusit sa ii salveze viata micului pacient, dar a realizat, in acelasi timp, ca alti copii cu afectiuni similare ar putea sa nu mai beneficieze de aceeasi sansa, in conditiile in care aparatul de dializa urma sa fie restituit firmei de la care fusese imprumutat.

Cunoscut pentru implicarea sa, dincolo de competentele medicale, in dotarea sectiei in care lucra si in asigurarea celor mai bune ingrijiri pacientilor sai, medicul a decis si de aceasta data sa actioneze, pentru ca aparatul sa ramana in dotarea spitalului.

 

Dr. Catalin Cirstoveanu

Dr. Cirstoveanu si Ioana Necula, presedintele fundatiei Genesis Collegiate

Pentru achizitia aparatului era nevoie de 20.000 de euro, bani de care spitalul, insa, nu dispunea. Asa ca medicul Catalin Cirstoveanu a decis din nou sa actioneze pe cont propriu, demarand o campanie de strangere de fonduri in acest scop. Demersurilor sale i s-a alaturat si fundatia Genesis Collegiate, iar in urma evenimentelor organizate si a publicitatii facute in jurul acestui caz, suma necesara s-a strans intr-un interval nesperat de scurt. Astfel, daca la inceputul lunii iunie, medicul Cirstoveanu reusea in premiera mondiala procedura medicala cu ajutorul aparatului de imprumut, la jumatatea aceleiasi luni, cei 20.000 de euro erau deja stransi, iar aparatul era achizitionat, chiar in ziua in care pacientul caruia i se facuse dializa hepatica era externat. In plus, o alta fundatie a oferit inca 20.000 de euro, iar banii au fost folositi tot pentru dotarea sectiiilor spitalului.

De atunci, medicul pediatru bucurestean a salvat si alte vieti cu ajutorul aparatelor achizitionate multumita eforturilor sale, iar cand a venit momentul ca un alt spital sa aiba nevoie de aparatul de dializa, nu a ezitat sa il ofere, imprumut, pentru a salva alte vieti.

 

Spitalul Sf. Ioan

Spitalul Sf. Ioan

Astfel, dupa data de 30 octombrie, aparatul a ajuns la Spitalul Sfantul Ioan din Capitala, unde era nevoie de el pentru ingrijirea unora dintre ranitii din clubul Colectiv, care fusesera internati aici. Dat fiind specificul sau, spitalul Marie Curie nu a avut internati pacienti raniti in club, insa cand colegii de la Sfantul Ioan au avut nevoie, medicii de aici le-au venit in ajutor. Stiind ce inseamna sa nu poti interveni pentru a salva viata unui pacient pentru ca nu ai la dispozitie aparatura necesara, medicul Catalin Cristoveanu le-a imprumutat si aparatul de dializa achizitionat in vara, colegilor care se luptau sa ii tina in viata pe ranitii din Colectiv. Arsurile suferite de unii dintre ei dusesera in cele din urma si la aparitia unor complicatii renale, asa ca aparatul s-a dovedit de un real ajutor pentru medicii de la Sfantul Ioan. Din pacate, cativa pacienti internati aici nu au supravietuit, insa pe altii, medicii au reusit sa ii ajute sa invinga in lupta pentru viata si sa treaca de faza critica.

Un semn ca lucrurile se indreapta spre bine cu acesti pacienti este si faptul ca medicii de aici au anuntat ca nu mai au nevoie de aparatul de dializa imprumutat de la colegii de la Marie Curie si l-au inapoiat untatii medicale careia ii apartine.

 

raniti-colectiv-belgiaIn ceea ce priveste soarta ranitilor din Colectiv, la acest moment, in tara mai sunt internati 17 pacienti, dintre care unul in stare critica, iar in strainatate, alti 22. Medicii care fac parte din Grupul Integrat de Interventie in Criza au decis ca doi pacienti dn Romania sa fie transferati in strainatate pentru recuperare, acestia fiind in prezent in afara oricarui pericol.

Medicul Bogdan Diaconu, coordonatorul acestui grup creat special pentru ranititii de la Colectiv, a precizat ca ranititii vor fi transferati in Belgia, unul inainte de Craciun, iar cel de-al doilea, inainte de sfarsitul anului.Tot pana la sfarsitul anului, cinci dintre cei 22 de pacienti internati in strainatate vor fi repatriati si isi vor continua tratamentul si recuperarea in tara. Pentru ei si pentru toti ceilalti pacienti raniti in urma incendiului din 30 octombrie vor fi achizitionate kit-uri medicale cu antibiotice, geluri, lenjerie compresiva, orteze si tot ce mai este nevoie, din banii stransi de ONG-uri, de la romanii care s-au solidarizat cu victimele si familiile lor.

 


Adaugati un comentariu


 

*