Un nou instrument pentru depistarea precoce a autismului

27 noiembrie 2015 | 0 comentarii |

A fost lansata o platforma de screening cu ajutorul careia parintii si medicii de familie pot sesiza primele semne ale tulburarilor din spectrul autist la copiii cu varste intre 2 si 4 ani.

 

autismUn proiect care vine in sprijinul parintilor si al medicilor de familie in scopul descoperirii precoce a primelor semne de tulburari din spectrul autist, a fost lansat, saptamana aceasta, de Fundatia Vodafone Romania si Asocaiatia Autism Baia Mare. Totodata, proiectul are in vedere acordarea de sprijin gratuit familiilor care se confrunta cu o astfel de problema, dar si altor persoane care vin in contact cu copii si tineri care sufera de autism.

Perioada de implementare a acestui proiect este de un an si se desfasoara in cadrul programului Mobile for Good, demarat de fundatia Vodafone Romania in urma cu trei ani, cuprinzand in prezent 19 proiecte, cu o valoare cumulata de 860.000 de euro si care se adreseaza unui numar total de 16.735 de beneficiari.

Proiectul lansat saptamana aceasta se numeste SearchTSA si include patru componente principale, fiecare menita sa vina in ajutoprul pacientilor cu autism, cat si al parintilor, medicilor de familie si altor categorii de persoane care intra in contact cu cei care au o astfel de afectiune.

 

autism 2Cea mai importanta componenta, este o platforma de screening on-line, prin intermediul careia parintii sau medicii de familie pot depista precoce prezenta autismului la copiii cu varste cuprinse intre doi si patru ani.

Platforma este disponibila la adresa www.searchtsa.ro, unde parintii pot gasi un chestionar cu 23 de intrebari, la care trebuie sa raspunda. In functie de raspunsurile date vor afla daca in cazul copiilor lor exista sau nu suspiciunea de autism.

In cazul in care rezultatul evaluarii este unul pozitiv, parintii sunt indrumati sa se adreseze medicului de familie sau psihologilor, in vederea confirmarii sau infirmarii diagnosticului si, la nevoie, pentru luarea unor decizii terapeutice.

Tot in cadrul acestui proiect a fost lansata si o platforma de evaluare cu teste standardizate utilizate de psihologi, pentru evaluarea copiilor cu varste cuprinse intre 16 si 18 ani.

 

Angela Galeata

Angela Galeta

O alta componenta importanta o constituie si callcenter-ul national Helpline Autism, lansat in cadrul aceluiasi proiect. Este vorba despre o linie telefonica gratuita, care vine in sprijinul familiilor ce se confrunta cu aceasta problema, dar si al altor categorii de actori sociali care vin in contact cu copiii cu autism.

Numarul gratuit pus la dispozitie in acest sens este 0800 500 288.

Implementarea intregului proiect a necesitat o investitie de aproximatit 55.000 de euro, dintre care 45.000 de euro reprezinta contributia Fundatiei Vodafone Romania.

Conform datelor oficiale, in Romania se afla in evidente, la momentul actual, aproximativ 7.000 de persoane cu tulburari din spectrul autist, insa numarul real al celor cu astfel de afectiuni este mult mai mare, estimandu-se la circa 200.000 de persoane. „Proiectul nostru, desfasurat sub umbrela Mobile for Good, propune solutii pentru implementarea unui set de masuri inovatoare de screening, evaluare, interventie personalizata si informare. Sunt elemente importante, in special pentru copiii care sufera de tulburari din spectrul autismului si pentru care diagnosticarea si tratamentul incepute cat mai devreme sunt esentiale”, a declarat Angela Galeta, directorul fundatiei Vodafone Romania, cu ocazia lansarii proiectului.

 


Adaugati un comentariu


 

*