Un nou medicament impotriva hepatitei C va fi disponibil in farmacii

11 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Produsul a primit avizul Comisiei Europene, astfel ca va putea fi distribuit si comercializat in tarile din UE, reprezentand o alternativa la tratamentul clasic cu interferon.

 

medicamente generice - producatoriIn curand, bolnavii de hepatita C vor avea la dispozitie un nou medicament care sa ii ajute sa invinga boala. Este vorba despre un produs aprobat recent de Comisia Europeana a Medicamentului, despre care specialistii spun ca, asociat cu alte medicamente, poate reduce la jumatate durata tratamentului. Medicamentul se numeste Daklinza si este un puternic inhibitor pentru complexul NS5A, primul din aceasta gama aprobat in Uniunea Europeana.  Testele clinice au evidentiat faptul ca medicamentul este eficient in cazul infectiei cronice cu virusul hepatitei C la adulti, pentru genotipurile 1, 2, 3 si 4. Reprezentantii companiei producatoare, Bistrol-Myers Squibb, sustin ca atunci cand este utilizat in asociere cu Sofosbuvir, reprezinta o schema terapeutica exclusiv orala, fara interferon, care a prezentat rate de vindecare de pana la 100 la suta in studii clinice, inclusiv la pacienti cu boli hepatice avansate, genotip 3 si pacienti care nu au raspuns la tratamentul cu inhibitori de proteaza.

 

medicamente Un alt mare avantaj pe care il reprezinta noul medicament ar fi acela ca asigura o durata mai scurta de tratament, de 12 pana la 24 de saptamani, fata de 48 de saptamani, atat cat dureaza tratamentul cu interferon si ribavirina.

Aprobarea noului produs farmaceutic de catre Comisia Europeana vine dupa o serie de de studii, inclusiv un studiu deschis randomizat cu Daklinza si Sofosbuvir pentru infectia cu genotipurile 1, 2 si 3, incluzand pacienti fara raspuns la terapia anterioara cu Telaprevir sau Boceprevir si pacienti cu fibroza. Rezultatele au demonstrat ca in urma terapiei cu Daklinza si Sofosbuvir s-a obtinut  o vindecare functionala dupa 12 saptamani la 99 la suta dintre pacientii cu genotip 1, suta la suta la pacientii cu genotip 1 fara raspuns la tratamentul anterior cu telaprevir sau boceprevir , de 96 la suta dintre cei cu genotip 2 si 89 la suta dintre cei cu genotip 3.

In plus, in mai putin de unu la suta din cazuri a fost nevoie de intreruperea terapiei din cauza efectelor adverse. Cele mai frecvent raportate efecte adverse au fost fatigabilitate, cefalee si greata. Studiile au inclus peste 5.500 de pacienti tratati cu o varietate de scheme terapeutice exclusiv orale dar si cu tratamentul actual standard bazat pe interferon.

 

medicamenteLa nivel global, exista 150 milioane de persoane infectate cu virusul hepatitei C si, dintre acestea, aproximativ 9 milioane de persoane traiesc in Uniunea Europeana. Virusul hepatitic C infecteaza ficatul si se transmite prin contact direct cu sangele infectat si produse infectate pe baza de sange. Pana la 90 la suta dintre persoanele infectate cu virusul hepatic C nu neutralizeaza spontan virusul si devin infectate cronic. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 20 la suta dintre persoanele cu hepatita cronica C vor dezvolta ciroza, iar dintre acestea, aproximativ 5 – 7 la suta vor deceda din cauza consecintelor infectarii.

Virusul hepatitei C este un virus dificil de combatut, care necesita mai multe cai de atac. Prin aprobarea Daklinza se creaza o noua clasa de medicamente care actioneaza asupra virusului pe doua cai, prin inhibarea atat a replicarii virale cat si a asamblarii virionului, iar in asociere cu alte medicamente conduce deseori la vindecare, chiar si in cazul pacientilor cel mai dificil de tratat” se arata intr-un comunicat al companiei producatoare.

 


Adaugati un comentariu


 

*