Un nou medicament pentru psoriazis va intra pe piata europeana pana la sfarsitul anului

18 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Agentia Europeana a Medicamentului si-a dat avizul favorabil in acest sens, iar in termen de aproximativ doua luni se astepta aprobarea Comisiei Europene.

 

Pana la sfarsitul acestui an, pacientii romani cu psoriazis, ca si cei din restul tarilor Uniunii Europene, vor putea beneficia de un nou medicament care va patrunde pe piata europeana, in prezent fiind nevoie doar de aprobarea din partea Comisiei Europene. Medicamentul Guselkumab este produs compania farmaceutica americana Johnson & Johnson, si va fi comercializat in Europa sub denumirea Tremfya, fiind recomandat pentru tratamentul adultilor cu psoriazis in placi, in stadii moderat pana la sever.

In privinta noului produs, Agentia Europeana a Medicamentului si-a dat deja acordul si a inaintat Comisiei Europene recomandarea pentru aprobarea distribuiri in tarile UE. Obtinerea acordului agentiei europene era cel mai important pas spre aprobarea medicamentului, de regula, Comisia Europeana tinand cont de recomandarile expertilor agentiei si aproband distribuirea medicamentelor care au primit avizul acestora.

De regula, aprobarea Comisiei Europene vine la aproximativ doua luni dupa recomandarea Agentiei Europene a Medicamentului, astfel ca noul produs ar putea deveni disponibil pe piata europeana la jumatatea lunii noiembrie.

 

Noul medicament, cu administrare injectabila, are capacitatea de a inhiba inflamatia si simptomele clinice asociate cu boala si va fi o alternativa pentru pacientii care nu raspund la tratamentele existente.

Producatorul a primit licenta pentru Guselkuma de la grupul german de biotehnologie Morphosy, iar in luna iulie a acestui an, medicamentul a primit aprobare si pe piata americana.

Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, ce se caracterizeaza printr-o evolutie accelarata a celulor pielii. In mod normal, celulele pielii se regenereaza in 28-30 de zile, in cazul psoriazisului acest proces avand loc in 3-4 zile. Aceasta accelerare are drept consecinta aparitia unor placi tegumentare ingrosate, de culoare roz, acoperite cu cruste alb-sidefii. Este o boala care apare pe un fond genetic sub influenta unor anumiti factori declansatori, si odata aparuta, dureaza toata viata.

 

Romania se situeaza şi la acest capitol pe unul din primele locuri in Europa, cele mai recente date indicand o incidenta a psoriazisului in Romania cu circa 45 la suta, mai mare decat cea estimata pana acum, ceea ca inseamna ca aproximativ 400.000 de romani sunt diagnosticati in prezent cu aceasta boala, insa specialistii spun ca numarul celor care sufera de aceasta boala este mai mare in realitate.

Din cauza manifestarilor caracteristice ale bolii, care constau in aparitia unor placi sau leziuni la nivelul pielii, ingrosate, de culoare roz-rosiatica si acoperite de cruste alb-sidefii, multi oameni care nu cunosc prea multe sau nimic despre aceasta afectiune ii evita pe cei care sufera de psoriazis,  crezand ca este vorba de o boala transmisibila si temandu-se sa nu fie contaminati. Pacientii sunt deseori marginalizati, priviti cu suspiciune sau se evita contactul cu ei, ceea ce are serioase reprercursiuni si asupra psihicului acestora.

 


Adaugati un comentariu


 

*