Un nou pas al fundatiei Renasterea, in lupta impotriva cancerului

27 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Organizatia a demarat o noua campanie de testare gratuita pentru depistarea precoce a cancerului de san si de col uterin.

 

unitate mobila renastereaIn contextul in care Romania se confrunta cu una dintre cele mai mari rate ale morbiditatii si mortalitatii prin cancer de san si de col uterin, Fundatia Renasterea a adus in tara, in urma cu sase ani, Unitate Mobila  destinata efectuarii investigatiilor de  depistare precoce a acestor afectiuni. Avand posibilitatea de a se deplasa prin tara, unitatea mobila  este dotata cu un cabinet de ginecologie si unul de radiologie, in cadrul carora se realizeaza consultatii, respectiv, mamografii. De cand a fost adusa in tara, a parcurs mii de kilometri, oferind posibilitatea a mii de femei sa faca investigatii gratuite in scopul depistarii precoce a cancerului de san sau de col uterin. Unitatea a necesitat o investitie de 300.000 de euro, suportata de Enel Cuore Italia, iar costurile legate de operare in perioada august – noiembrie 2014 provin din finantare POSDRU prin proiectul Sansa la Viata Activa si fonduri proprii ale fundatiei Renasterea. Pana in prezent, Unitatea Mobila de Diagnostic Renasterea a ajuns in 33 localitati ale Romaniei, iar peste 16.400 de femei au beneficiat de servicii medicale gratuite, fiind efectuate 15.017 de teste Babes Papanicolau si 8.586 de mamografii.

 

Mihaela Geoana

Mihaela Geoana

La inceputul acestei luni, unitatea mobila a ajuns la Buftea, unde va ramane pana pe data de 3 octombrie, iar zilele trecute, reprezentantii fundatiei Renasterea au facut o prezentare publica a proiectului aflat in derulare, in scopul mediatizarii acestei initiative si al incurajarii cat mai multor femei sa vina spentru a se investiga gratuit atunci cand caravana ajunge in localitatile lor de domiciliu. Cu aceasta ocazie, presedintele Fundatiei Renasterea, Mihaela Geoana, a precizat ca aceste consultatii, oferite prin Unitatea Mobila femeilor din mediul rural sau din orasele mici, sunt foarte importante pentru sanatatea lor, deoarece pot efectua analize si consultatii gratuite si pot depista cancerul de san sau cancerul de col uterin in faze incipiente, cand boala se poate vindeca. „Controlul medical efectuat anual este deosebit de important pentru a ne ajuta sa depistam orice afectiune la timp, pentru a putea fi vindecata. Prin acest proiect, dorim sa venim in sprijinul femeilor care, din motive financiare sau geografice, nu pot beneficia de aceste servicii medicale, aducand cabinetele medicale la ele in localitate”, a declarat Mihaela Geoana.

 

mamografieTotodata, vicepresedintele fundatiei, Cristiana Copos, a adaugat ca pe langa facilitarea accesului femeilor la control medical, Fundatia isi propune, prin proiectul „Sansa la viata activa”, sa ajute persoanele diagnosticate cu astfel de afectiuni si prin alte actiuni, precum consilierea psihologica acordata pacientilor sau medierea cu angajatorii.

Cu aceeasi ocazie, dr. Ala Danilceac, medic specialist obstetrica-ginecologie, a atras atentia asupra faptului ca incidenta cea mai mare in cazul cancerului de san si/sau de col uterin o prezinta femeile peste 40 de ani, care trebuie sa efectueze un control de specialitate in fiecare an, pentru a depista eventualele cazuri de cancer in stadiul 0 sau 1, cand sunt vindecabile.

Mesajul pe care fundatia Renasterea il transmite, prin deplasarile Unitatii Mobile, este ca preventia salveaza viata si ca toate femeile trebuie sa efectueze anual aceste controale.

 Potrivit statisticilor oficiale, Romania se situeaza pe primul loc din Europa in ceea ce priveste mortalitatea datorata cancerului de col uterin, de 6,3 ori mai mult decat media tarilor din Uniunea Europeana.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*