Un nou ultimatum pentru ministrul Bodog

7 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Premierul Mihai Tudose i-a cerut ministrului Sănătății ca într-o săptămână să rezolve problema aprovizionării cu medicamente, în caz contrar avertizându-l că nu se va alege doar cu „plecarea acasă” ci riscă și sancțiune „penală”. 

 

Am râs cu toții în 1990, când Ion Iliescu a zis că i s-a pus „sula-n coaste”, dar s-a dovedit că, din păcate, în România doar cu „sula-n coaste” se reacționează la nevoile oamenilor, mai ales în domeniul Sănătății. Este pentru a nu știu câta oară când premierul Mihai Tudose îl „amenință” pe ministrul Florian Bodog că riscă demiterea, iar de data asta chiar că riscă o „plângere penală” dacă nu rezolvă problema imunoglobulinei sau dacă mai mor oameni din cauza lipsei medicamentelor. La fel a fost cu rujeola, cu vaccinul gripal, dar nemulțumirile continuă să crească din toate părțile, iar la fiecare nou „scandal” public și mediatic, premierul mai emite o amenințare, iar ministrul mai găsește o soluție de „compromis”, neuitând să dea vina pe „foștii” pentru orice neputință.

Așa a fost și cu imunoglobulina. A trebuit să moară un om, să existe tentative de suicid, să se protesteze o lungă perioadă de timp din cauza crizei imunoglobulinei, pentru ca Ministerul Sănătății să găsească soluții, peste noapte.

La fel ca și în crizele precedente, la întâlnirea de miercuri, cu ministrul Sănătății, președinții CNAS și ANMDM, producătorii de imunoglobulină și medici specialiști, premierul Mihai Tudose i-a cerut ministrului  Florian Bodog ca, într-o săptămână, să rezolve problemele în domeniul aprovizionării cu medicamente.

 

Teoretic, pentru Florian Bodog, aceasta ar putea fi ultima săptămână la conducerea Ministerului Sănătății, în cazul în care nu va fi capabil să găsească o soluție pentru o problemă care durează de mai multe luni, și care a culminat cu decesul unei paciente căreia medicii nu i-au putut administra din luna august tratamentul cu imunoglobuline, întrucât nu au avut la dispoziție aceste medicamente dispărute treptat de pe piață. Măsurile anunțate de ministru la scurt timp după acest eveniment tragic nu s-au dovedit a fi soluții concrete pentru rezolvarea crizei de medicamente, fiind oricum luate prea târziu, după ce un pacient murise în spital din cauza lipsei de medicamente.

Cu toate că, de fiecare dată, a încercat să pună situația în seama predecesorului său, susținuând că se chinuie să repare ceea ce acesta a stricat, Florian Bodog a primit ieri un ultimatum ferm din partea premierului Mihai Tudose, în cadrul ședinței de Guvern. Acesta i-a dat o săptămână la dispoziție să schimbe legislația în dmeniul aprovizionării cu medicamente, lăsând de înțeles că, în caz contrar, și-ar putea pierde funcția.„Partea cea mai blândă este plecarea acasă, mergând până la plângere penală pentru neînfăptuirea obligațiilor de serviciu la cei responsabili, cu schimbări legislative acolo unde este cazul. Termenul este o săptămână pentru a regla aceste lucruri, domnul ministru, vă readuc aminte că nu acceptăm prelungiri de termen”, i-a mai transmis Tudose lui Bodog, admițând însă că responsabilitatea pentru criza medicamentelor nu aparține exclusiv actualei echipe de la Ministerul Sănătății.

 

Premierul i-a dat astfel o săptămână la dispoziție lui Bodog pentru a modifica legislaţia, astfel încât, în cazurile grave de neîndeplinire a atribuţiilor în domeniul aprovizionării cu medicamente să se meargă până la sancţiuni penale. „Partea cea mai blândă este plecarea acasă, mergând până la plângere penală pentru neînfăptuirea obligaţiilor de serviciu pentru cei responsabili. Cu schimbări legislative acolo unde este cazul… O săptămână, domnule ministru, pentru a regla aceste lucruri! Vă aduc aminte că nu acceptăm prelungiri de termen”, este ultimatumul pe care premierul i l-a adresat ministrului Bodog în timpul sedinței de guvern.

În cadrul aceleiași ședințe, a fost confirmat faptul că, săptămâna viitoare, va fi adoptată o ordonanță de urgență pentru suspendarea pe termen limitat a taxei de clawback pentru produsele din plasmă, decizia fiind luată, în timpul întâlnirii pe care premierul Mihai Tudose a avut-o cu reprezentanţii Ministerului Sănătății, ai CNAS, cei ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale şi cu distribuitorii de imunoglobulină.

 

Cu sabia lui Damocles deasupra capului, ministrul Florian Bodog a transmis, la rândul său, printr-un comunicat de presă, că premierul Mihai Tudose a decis, la propunerea sa, suspendarea aplicării taxei de clawback pentru doi ani, la produsele medicamentoase derivate din plasmă şi sânge, la fel ca în celelalte state europene, în contextul deficitului de imunoglobulină, cerîndu-le totodată, tuturor factorilor implicați, să asigure urgent stocuri de imunoglobulină şi să prioritizeze procedurile pentru implementarea măsurilor pe care Guvernul le va întreprinde în perioada imediat următoare. „De asemenea, Ministerul Sănătăţii împreună cu Ministerul Finanțelor Publice  vor analiza şi posibilitatea scutirii taxei de clawback pentru medicamentele cu preţ scăzut. Toate aceste măsuri vor fi incluse într-o ordonanţă de urgenţă care va intra pe ordinea de zi a ședinței de guvern de săptămâna viitoare”, subliniază Bodog, în comunicatul amintit.

Cu privire la suplimentarea imediată a stocurilor de imunoglobulină, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, împreună cu președintele ANMDM, Nicolae Fotin, au declarat că au luat legătura cu autoritatea competentă din Germania pentru a grăbi şi prioritiza procedura de livrare pentru o primă cantitate de imnuglobulină, săptămâna viitoare. „Fac un nou apel la toţi producătorii şi distribuitorii de medicamente prezenţi să depună toate eforturile pentru a suplimenta stocurile de imunoglobulină necesare pentru România”, a spus Florian Bodog.

 

Decizia suspendării taxei clawback se pare că i-a convins pe distribuitori, care au dat asigurari că vor reintroduce pe piața din România medicamentele obținute din plasmă. Astfel, unul dintre distribuitori a precizat că va aduce luna aceasta cel puțin 900 de flacoane, care ar acoperi până la sfărșitul anului necesarul și urgențele majore, urmând ca din ianuarie să fie aduse cel puţin 2.000 de flacoane de către acelaşi distribuitor. Din februarie-martie, ar putea să mai intre un distribuitor, iar din iunie, încă doi.

Ultimatumul dat de primul ministru nu este însă singura problemă pentru ministrul Bodog, împotriva acestuia urmând a fi făcută și o plângere penală la Parchetul General, pentru modul în care a fost gestionată criza imunoglobulinelor, care a dus la moartea unei paciente. Plângerea va fi făcută de Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului, organizație care acordă și asistență juridică familiei victimei, pentru ca cei responsabili să răspundă în fața legii. „Plângerea se referă la conduita pasivă a ministrului Sănătății, Florian Bodog, și a subalternilor săi care, de mai bine de 6 luni, nu au luat măsuri pentru a pune la dispoziția bolnavilor care suferă de imunodeficiențe primare și de boli autoimune tratamentul cu imunoglobulină. În lipsa acestui medicament vital, viața a peste 500 de persoane, majoritatea copii, este, în fiecare clipă, în pericol. În vara acestui an, ultimele firme care distribuiau astfel de medicamente în România au anunțat că se retrag de pe piață. Deși i-a fost semnalată situația inclusiv de către noi și a fost avertizat că administrarea acestui medicament nu suferă amânare, în mod iresponsabil față de viața bolnavilor, Ministerul Sănătății condus de Florian Bodog nu a luat nicio măsură”, anunță reprezentanții organizației, printr-un comunicat.

 

De cealaltă parte, ministrul Sănătății, Florian Bodog, aruncă vina pe „foștii” și reamintește că, în ultimele zile, la nivelul ministerului s-a înființat o structură de urgență care are rolul de a direcționa stocurile identificate de imunoglobulină în unitățile sanitare din țară către cazurile urgente de imunodeficiență primară care necesită tratament imediat. Ministrul a  menționat, totodată, că „a fost înființată şi o linie telefonică specială la care medicii din toată țara pot anunța apariția cazurilor grave care necesită tratament cu imunoglobulină, pentru ca medicamentele necesare sa fie direcționate către unitatea sanitară care are în îngrijire pacientul”.

Această structură  va gestiona și cantitățile de imunoglobulină necesară tratamentului imunodeficienței primare, care vor fi puse pe piață de furnizor până la sfârșitul anului, se menționează în comunicatul MS.

În vederea soluţionării crizei de imunoglobulină pe termen mediu şi lung, Florian Bodog a precizat ca există și un proiect de reorganizare a Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională pentru a crea cadrul legal care să îmbunătăţească accesul României la produsele din sânge şi plasmă.

Un astfel de proiect, lansat în dezbatere publică în 2015, pe vremea ministrului Bănicioiu, prin care ar fi urmat divizarea Institutului, a stârnit numeroase nemulțumiri din partea organizațiilor de pacienți.

 


Adaugati un comentariu


 

*