Un roman din zece sufera de rinichi

21 aprilie 2013 | 0 comentarii |

Peste doua milioane de romani sunt diagnosticati cu o boala cronica de rinichi, iar viata a peste 10.000 de dintre ei depinde de dializa, este semnalul de alarma tras de specialisti.

 

Prof.univ.dr. Mihai Voiculescu

Cifre alarmant de mari despre bolile cronice de rinichi care afecteaza populatia din Romania au ridicat o serie intrebari de interes public, la care participantii la cel de-al IX-lea Congres National de Nefrologie, Dializa, Transplant Renal si Acces Vascular, cu participare internationala, organizat in perioada 18-20 aprilie, la Bucuresti, de Fundatia „Acad. Marin Voicullescu”, au incercat sa gaseasca raspuns, pe parcursul celor trei zile de dezbateri ale manifestarii stiintifice.

         „In patologia rinichiului, specialistii nostri lucreaza dupa ghidurile europene. In acest context putem spune ca pacientii cu afectiuni nefrologice din Romania se afla in aceeasi situatie si sunt tratati la fel ca pacientii din Frankfurt sau Paris, pentru ca aplicam aceleasi ghiduri”, a mentionat in cadrul unei conferinte de presa, prof. univ. dr. Mihai Voiculescu, sef Clinica de Nefrologie si Medicina Interna, Institutul Clinic Fundeni, aratand ca aplicarea ghidurilor europene explica lipsa unei liste de asteptare cu persoanele care au nevoie de dializa. 

Pentru prima oara in domeniul nefrologiei din Romania, un congres medical a imbinat teoria stiintifica si practica atelierelor de lucru, pe de o parte prin zeci de ore de dezbatere, iar pe de alta parte prin workshop-uri si cursuri practice desfasurate la Institutul Clinic Fundeni.

 

 Prevalenta ridicata si subdiagnosticarea afectiunilor cronice de rinichi in Romania ar trebui sa ridice un mare semn de intrebare legat de importanta acordata preventiei si diagnosticarii precoce a acestor boli. Gravitatea este cu atat mai mare, cu cat bolile cronice de rinichi sunt interconectate cu afectiuni precum diabetul zaharat si bolile cardiovasculare.

Situatia bolilor cronice de rinichi este una ingrijoratoare. In Romania se inregistreaza un ritm prea rapid de crestere a numarului bolnavilor de rinichi ce sunt tratati prin dializa, in comparatie cu alte tari europene. Romanii trebuie sa constientizeze faptul ca a avea grija de rinichii nostri trebuie sa fie o prioritate pentru fiecare dintre noi. Punctele esentiale pentru prevenirea si tratarea cu succes a bolilor de rinichi il constituie diagnosticarea si tratarea timpurie. Consecintele ignorarii bolilor cronice de rinichi sunt extrem de grave. Reducerea progresiva a capacitatii functionale a rinichiului duce, in final, la necesitatea dializei sau chiar a transplantului renal”, a declarat prof.univ. dr. Mihai Voiculescu, estimand ca in lipsa unei educatii riguroase in ceea ce priveste igiena si prevenirea afectiunilor renale, numarul persoanelor ce vor avea nevoie de dializa in urmatorii ani ar putea creste la 12.000 – 15.000.

 

Romania are peste 10.000 de pacienti in dializa, 1.500 dintre ei fiind  transplantati, a aratat dr. Camelia Achim, seful Sectiei Clinice Nefrologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni, mentionand ca10-15% dintre ei necesita dializa peritoneala, iar restul au nevoie de hemodializa.

In ultimii zece ani s-au facut progrese mari. Practic, in acest moment, nu exista pacient care sa aiba nevoie de dializa si sa nu beneficieze de aceasta procedura. Pot spune ca situatia nefrologiei in tara noastra este una buna. Si asta datorita faptului ca avem sprijinul masiv al privatului. In prezent, spitalele publice realizeaza dialize intr-o proportie de 20%, restul fiind asigurate de sistemul privat, care se ocupa si de pacientii ajunsi in stadiul final. In spitalele de stat ne preocupam din ce in ce mai mult de de categoriile speciale, cum ar fi persoanele peste 80 de ani care au nevoie de dializa sau pacientii obezi cu diabet zaharat, a precizat dr. Achim. 

In ceea ce priveste costurile dializei, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) ramburseaza in prezent 472 lei/ luna pentru dializa peritoneala, iar pentru hemodializa 118 euro/ sedinta. Dializa peritoneala necesita 4 schimburi pe zi, dar fiind o forma de dializa continua, permite pacientilor sa faca aceste schimburi si la domiciliu. Hemodializa trebuie facuta insa intr-un centru specializat pe aceasta procedura, de trei ori pe saptamana.

 

Hipertensiunea, afectiunile dentare si frigul ne imbolnavesc de rinichi. Incercand sa atraga atentia asupra importantei preventiei, profesorul Voiculescu a intocmit si un DECALOG al prevenirii bolilor de rinichi. „Am punctat zece reguli de baza care ar putea preveni aparitia bolilor cronice de rinichi. Mai exact, trebuie inlaturata sarea in exces din alimentatie, trebuie sa se consume zilnic cat mai multe lichide nealcoolice, nu trebuie sa se amane sau ignore tratarea afectiunilor dentare si amigdaliene. De asemenea, orice infectie a pielii trebuie tratata. Nu trebuie uitat de monitorizarea constanta a zaharului din sange si nici de tratamentul corect al diabetului zaharat. Nici hipertensiunea arteriala nu trebuie ignorata, ci tratata corespunzator, tensiunea arteriala trebuind a fi masurata in mod constant. Totodata, pentru a preveni aparitia bolilor cronice de rinichi trebuie evitata administrarea medicamentelor fara un aviz medical. Alte doua reguli ce trebuie respectate sunt igiena genitala, precum si evitarea frigului si a umezelii deoarece acestea dauneaza rinichilor”, a aratat prof. univ. dr. Mihai Voiculescu, mentionand ca daca aceste reguli ar fi respectate, numarul bolnavilor ar scadea semnificativ.

 

Al IX-lea Congres National de Nefrologie, Dializa, Transplant Renal si Acces Vascular, cu participare internationala, organizat de Fundatia „Acad. Marin Voiculescu”, a abordat o complexa tematica stiintifica, in cadrul careia s-au dezbateut subiecte precum bolile renale cu mecanism imunologic, afectarea renala in boli metabolice, ingrijirea pacientului cu transplant renal, actualitati in hemodializa si dializa peritoneala, evaluarea si monitorizarea riscului cardiovascular in insuficienta renala cronica. O alta tema de mare interes s-a dovedit cea referitoare la terapiile suportive moderne extracorporeale, pentru categoriile speciale de pacienti.

Intrebarile la care s-a incercat sa se gaseasca raspunsuri si sa se identifice cai si mijloace de rezolvare, au fost: Se poate vorbi despre un program national de boala cronica de rinichi care sa cuprinda preventie, screening si monitorizare? Cat de grava este situatia in Romania in ceea ce priveste bolile renale? Care sunt modelele europene de programe pe care le putem urma si ce presupun acestea? Care sunt grupele predispuse la afectiuni renale? Care sunt ultimele noutati in predializa, dializa si dializa peritoneala de interes pentru pacienti?.    

 

Printre invitatii la Congres s-au numarat unii dintre cei mai reputati speakeri din domeniul nefrologiei, din Romania si din strainatate. Evenimentul a fost prezidat de prof.univ. dr. Raymond Vanholder, presedintele Asociatiei Renale Europene si Asociatiei Europene de Dializa si Transplant (ERA-EDTA) si prof.univ.dr. Mihai Voiculescu, presedintele Fundatiei organizatoare.

Co-presedintii evenimentului: prof. univ. dr. Eugen Mota, presedinte Societatea Romana de Nefrologie, prof. univ. dr. Mircea Penescu, manager Spitalul de Nefrologie „Carol Davila” si prof.univ. dr. Goce Spasovski (Macedonia).

Parteneri institutionali: Institutul Clinic Fundeni, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, Asociatia Romana de Nefrologie si Acces Vascular, Asociatia Romana pentru Studiul Bolii Renale Ereditare, IHS Medical School. PR&Comunicare: Sanatatea Press.

Cu prilejul aceluiasi eveniment, Asociatia Romana pentru Studiul Ficatului a prezentat realizarile din domeniul hepatologiei, evidentiate recent, la Congresul de Hepatologie din Olanda.


Categorii: Actual, Lifestyle, Medici

Adaugati un comentariu


 

*