Un sfert dintre bolnavii de tuberculoza din Uniunea Europeana sunt in Romania

Asa rezulta dintr-un raport al The Economist Intelligence Unit facut public azi in cadrul unei conferinte pe tema acestei boli.

 

bolnavi-TBCUn nou raport al unei organizatii internationale vine sa confirme ceea ce se stia deja, si anume faptul ca Romania ocupa in continuare primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste incidenta tuberculozei. Raportul a fost realizat de The Economist Intelligence Unit, iar ceea ce aduce nou fata de datele cunoscute pana in prezent este faptul ca un sfert din pacientii diagnosticati cu tuberculoza in UE si  Spatiul Economic European sunt din Romania. In opinia specialistilor care au realizat studiul, aceasta situatie se datoreaza faptului ca autoritatile romane au neglijat multa vreme aceasta boala, refuzand sa accepte ca este vorba de o problema nationala de sanatate. Astfel, in raportul dat astazi publicitatii se arata ca Romania a adoptat in 1997 strategia Organizatiei Mondiale a Sanatatii in acest domeniu si, desi acest lucru a avut efecte pozitive, in anul 2003, in clinicile unde se facea terapie specifica ajungeau doar 54 la suta dintre pacienti. In perioada 1996-1997, incidenta tuberculozei in Romania a atins valorile maxime, dupa care a inceput sa scada, mentinandu-se insa la valori foarte ridicate, in comparatie cu celelalte state europene.

 

tuberculozaAstfel, la momentul actual, incidenta si mortalitatea in cazul tuberculozei sunt de 2,5 la suta mai mari decat in Bulgaria, urmatoarea tara europeana care se confrunta cu o astfel de problema. Raportul mai arata ca, in cazul tuberculozei multidrog rezistente, doar 40 la suta dintre pacientii nou diagnosticati au fost testati in 2012, ceea ce indica faptul ca acestia nu sunt testati suficient. „OMS a constatat ca doar 62 la suta din pacientii cu tuberculoza multidrog rezistenta sunt depistati,  alţii nu sunt niciodata detectati. Tratamentul nu este de succes. OMS spune ca doar 300 din 1.500 de pacienti primesc tratament adecvat. Spitalele generale nu trateaza adecvat acest tip de tuberculoza, pacientii nu sunt izolaţi si exista risc de raspandire a bolii. Mai este si aspectul social, in sensul ca este o problema cu cei fara adapost sau cu consumatorii de droguri. Ei risca sa fie abandonati si sa nu continue tratamentul. Rata de vindecare este de 16-26 la suta. E cam acelasi procent inregistrat daca oamenii nu ar primi niciun tratament, ceea ce inseamna ca tratamentul pentru tuberculoza multidrog rezistenta in Romania nu functioneaza. Aceasta este una dintre principalele provocari de sanatate in Romania” se arata in document.

 

tuberculozaO alta problema a Romaniei in ceea ce priveste tuberculoza e data de faptul ca nu exista continuitate la nivelurile inalte ale politicului pentru aceasta problema de sanatate. „Nu exista memoria institutionala. Cei care vin, aduc alte idei si exista o lipsa de vointa politica, care se vede in subfinantarea cronica. In 2010, desi s-au prevazut 10 milioane de euro, s-au alocat doar patru milioane. Nu exista capacitate suficienta de diagnostic, nu exista echipamentele necesare si acestea contribuie la efectele negative. In 2014, Guvernul a inceput discutii cu organisme internaţionale, au fost achizitionate noi echipamente de laborator si s-a aprobat un nou plan strategic care ar putea semnala o noua directie. Problema este in sfarsit abordata si se fixeaza obiective ambitioase. Pana in 2020, rata de succes ar trebui sa creasca de la 20 la 70 la suta. Nu stim daca va ramane doar discurs sau daca se va face” a argumentat aceasta concluzie Martin Koehring, unul dintre jurnalistii care au lucrat la intocmirea acestui raport. Acesta nu a uitat sa precizeze insa ca in 2014, bugetul aocat tuberculozei a fost dublat.

Raportul a fost prezentat in cadrul conferintei Mediafax cu tema „Romania respira sanatos … fara tuberculoza”.


Categorii: Actual, Analiza, Dezbateri

Adaugati un comentariu


 

*