Undă verde pentru vaccinarea copiilor cu mastocitoză

13 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au decis că această boală rară nu constituie cauză de nevaccinare, iar copiii cu mastocitoză pot fi incluși în schema de vaccinare obligatorie.

 

Incertitudinea care învăluia de mai multă vreme problema vaccinării copiilor cu mastocitoză a fost spulberată de Instititul Național de Sănătate Publică (INSP). Specialiștii acestei instituții au dat un verdict în acest sens, ca urmare a demersurilor făcute de o organizație reprezentativă a pacienților cu această boală. Verdictul specialiștilor INSP este unul favorabil vaccinarii, confirmat printr-un document oficial, transmis ca răspuns la o solicitare adresata de asociația Suport Mastocitoza. Specialiștii institutului precizează că nu există argumente medicale și științifice pentru ca această afecțiune care face parte din categoria bolilor rare să fie inclusă printre cauzele de nevaccinare.

Demersul asociației Suport Mastocitoza a fost demarat ca urmare unor controverse apărute în spațiul public pe această temă, în contextul dezbaterilor pro și contra vaccinare. Astfel, au apărut voci care susțineau că acei copii diagnosticați cu mastocitoză trebuie să fie excluși de la vaccinare, întrucât există riscul apariției unor complicații. Pe de altă parte există susținători ai vaccinarii în cazul acestor copii.

Discuțiile pro și contra nu au făcut decât să creeze confuzie în randul părinților, în condițiile în care vorbim despre o boală rară, iar numărul specialiștilor din Romania în domeniul mastocitozei este unul destul de redus, părinții având astfel serioase dificultăți în a obține sfaturi avizate.

 

Nicoleta Vaia

Nicoleta Vaia, președintele asociației Suport Mastocitoza, spune că în acest context a considerat oportun să obțină opiniile avizate atât ale unor specialiști din străinătate, cât și ale forurilor din România. În acest sens a efectuat o serie de demersuri, finalizate cu obținerea avizului oficial al INSP în favoarea includerii în schema de vaccinare a copiilor cu mastocitoză.

„Asociația Suport Mastocitoza România a întreprins eforturi mari pentru a reglementa situația vaccinarii copiilor cu mastocitoză. Demersul a fost unul profesionist, științific, iar zilele trecute, Institutul Național de Sănătate Publică a decis că mastocitoza nu este cauză de nevaccinare, iar acest lucru este deja inclus în lege. Prin acest răspuns oficial, care va deveni linie directoare în ceea ce privește vaccinarea copiilor cu mastocitoză, România se raliază practicilor internaționale în domeniu, care susțin vaccinarea în mastocitoză”, a declarat Nicoleta Vaia.

 

Aceasta a subliniat că avizul INSP are la bază și scrisoarea internationala de recomandare a Universității de Medicină  Charite- Berlin, document întocmit în urma studiului observațional realizat în multiple centre de mastocitoză, pe o perioadă de 5 ani, studiu din care reise că vaccinarea nu reprezintă niciun pericol pentru copiii cu această afecțiune.

În paralel cu acest demers, asociația Suport Mastocitoză a derulat și o campanie de încurajare a vaccinării. Nicoleta Vaia spune că la începutul acestei campanii, doar 7 din cei 52 de copii cu mastocitoză întegistrați în România erau vaccinați, iar la acest moment mai există doar trei copii nevaccinați. „Pentru copiii nevaccinați încă, în vederea includerii lor în școli și grădinițe, Ministerul Sănătății a prevăzut etape de recuperare a schemei obligatorii, de îndeplinirea cărora ține exclusiv accesul copilului în unitațile de învățământ. Pentru părinții care refuză această schemă de recuperare a vaccinarii există posibilitatea adresării către Comisia de Mastocitoză, care va da verdictul final în ceea ce privește vaccinarea, singura cauză de excludere fiind evoulția bolii către neoplazie cu imunodepresie. Dacă și răspunsul Comisiei de Mastocitoză orientează către vaccinare, refuzul parintelui atrage după sine penalizarea financiară și măsurile coercitive prevăzute de lege”, a mai precizat președintele asociației Suport Mastocitoză.

 


Adaugati un comentariu


 

*