Unii isi ating obiectivele, altii fac milioane de euro

11 noiembrie 2013 | 2 comentarii |

Francisco StoicaA ajuns CNAS sa plateasca apa cu glucoza in loc de interferon. Bolnavii, speriati, nu stiu ce sa mai faca. Pe ecranele televizoarelor apare scris ca 30% din medicamentele aflate in farmacii sunt contrafacute. O fi sau nu adevarat, cine poate sti? Problema este ca scade increderea populatiei in tratamentele care ar trebui sa le aduca sanatate. Tot publica este si informatia ca piata medicamentelor contrafacute depaseste 100 de milioane de euro pe an.

Curios, am intrat pe internet sa vad cine se ocupa de siguranta medicamentelor pe care le cumparam. Am dat peste Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale. Este beneficiara a unei organigrame de invidiat. Bine pusa la punct, pare sa cuprinda tot ce trebuie pentru a nu-i scapa nimic printre degete, din ceea ce ar afecta binele pacientilor. In raportul de activitate pe… 2010, pentru ca nu am gasit ceva mai proaspat, dar ma multumesc si cu anul acesta, se spune ca institutia s-a confruntat cu un acut deficit de personal de specialitate. Dar agentia si-a atins obiectivele tinta si a continuat sa participe si sa se implice activ in toate activitatile organismelor europene in domeniul medicamentului. Scopul principal? Evaluarea la cel mai inalt nivel de competenta stiintifica a documentatiei de autorizare in vederea punerii in piata a unor medicamente de uz uman de buna calitate, sigure si eficace si de supraveghere a sigurantei medicamentelor de uz uman aflate in circuitul terapeutic, prin activitatea de inspectie si farmacovigilenta.

Nu prea inteleg eu cum se poate obtine un inalt nivel de competenta in conditiile unui acut deficit de personal de specialitate, dar sa admitem ca este asa, pentru ca de cand ne stim, cu mai putin facem tot mai mult.

Se mai spune acolo ca au avut loc  40 de inspectii inopinate la unitatile de distributie angro, ca au fost suspendate 17 autorizatii, iar trei au fost retrase.

Din 1.172 medicamente propuse pentru autorizare, 1.118 au fost acceptate, iar pentru 54 decizia a fost amanata.

10 medicamente au fost prelevate in vederea rezolvarii unor sesizari privind calitatea medicamentelor.  Cinci dintre acestea au fost declarate necorespunzatoare din punct de vedere calitativ si au fost retrase din teritoriu.

Nu au lipsit 373 inspectii tematice in unitati de distributie angro si en detail, 234 inspectii in spitalele din toata tara in scopul stoparii utilizarii oxigenului neautorizat. Au fost retrase 54 de medicamente care prezentau nonconformitati de calitate.  Din 34 reclamatii solutionate, 16 s-au dovedit a fi intemeiate si s-au soldat cu retragerea din teritoriu a medicamentelor respective. Acum, pe site-ul institutiei, desi este sfarsit de an, nu apare nicio sesizare.

Am dat aceste cifre, pentru ca dincolo de ele nu ar mai trebui sa existe nicio neregula. Bine ar fi!

Citind raportul de activitate s-ar putea spune ca institutia si-a vazut de treaba si nimeni nu poate contesta ce scrie acolo. Oare, in paralel, afaceristii necinstiti au lucrat nestingheriti, facand slalom printre cifrele de mai sus? Or fi si presiuni politice care sa sunteze activitatea agentiei pe ici, pe acolo, in punctele esentiale?

 


Categorii: Editorial

Comentarii (2)

  1. Ioan Flenchea spune:

    Trebuie schimbat sistemul… Cel vechi era mai bun, cel capitalist este rau!

  2. Zoita Candea spune:

    Dupa ce ne fac troaca de porci pe unde ne prind, europenii astia, cu carnea de cal 5%……noi pentru apa lor chioara ar trebui sa intrerupem orice import de medicamente din tara respectiva (Germania parca). Mai sunt producatori pe planeta!

Adaugati un comentariu


 

*