UPDATE: Minte Ministerul Sanatatii? Pacientii cu talasemie majora si hemofilie spun ca problema lor este departe de a fi rezolvata

12 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii a transmis ca pacientii isi vor continua tratamentul in acelasi loc, dar sub coordonarea Institutului Fundeni, insa asociatiile de pacienti sustin ca problema ramane nerezolvata, pana cand nu se da o decizie oficiala. 

 

Radu GanescuUPDATE ora 12.45: Radu Ganescu, presedintele COPAC, sustine ca informatiile furnizate de Ministerul Sanatatii, ieri, referitor la sectia noua pentru bolnavii de talasemie majora si hemofilie din cadrul Institutului National de Hematologie Transfuzionala, sunt doar promisiuni fra acoperire.

In prezent Institutul National de Hematologie Tranfuzionala nu are o astfel de sectie. Exista doua camere la parter, asa cum s-a declarat, cu aceasta destinatie de cativa ani, insa ele nu sunt amenajate. Invitam presa sa mearga si sa vada cu ochii ei aceasta «sectie». Nu au fost luate masuri administrative pentru organizarea acestei sectii. Nu este semnat nici un ordin de ministru care sa organizeze acest centru si nici macar in transparenta decizionala nu este propus un astfel de proiect. In prezent, ne confruntam cu lipsa sangelui, dar si a reactivilor. Prin urmare, consider ca problema tratamentului pacientilor cu talasemie majora si hemofilie va fi rezolvata atunci cand va fi aprobata aceasta sectie oficial si va fi amenajata, astfel incat sa fie functionala. Pana atunci, ca si in ultimii 10 ani, avem doar promisiuni. Ca pacient, as vrea sa mi se raspunda in scris daca pe data de 23 octombrie imi pot lua tratamentul din noua sectie din INHT, sustine presedintele COPAC, unul dintre cei 400 de pacienti care se tem ca nu-si vor putea continua tratamentul.

 

              *Problema tratamentului pacientilor cu talasemie majora si hemofilie a fost rezolvata

Acestia se vor trata in continuare in acelasi loc in care o faceau pana acum, insa spatiul va trece in administrarea Institutului Fundeni. 

 

transfuzieO problema pe care pacientii care sufera de talasemie majora si hemofilie spun ca o semnalau autoritatilor de cativa ani, fara niciun rezultat, se pare ca si-a gasit rezolvarea in doar cateva ore, solutia fiind una simpla, ce presupunea doar clarificarea unor chestiuni de ordin administrativ. Rezolvarea problemei tratamentului acestor pacienti a venit pe ultima suta de metri, dupa ce Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice a tras, ieri, un semnal de alarma, aratand ca pacientii cu talasemie majora si cei cu hemofilie sunt pe punctul de a ramane fara posibilitatea de a se trata, in mai putin de doua saptamani, intrucat singurul centru unde beneficiaza de tratament nu va mai putea sa acorde servicii medicale incepand cu 22 octombrie. Institutul National de Hematologie Transfuzionala, unde aceste categorii de pacienti care sunt dependenti de transfuzii se trateaza de zeci de ani, nu este neacreditat pentru a acorda serviciile medicale de care ii ajuta pe 400 de oameni sa traiasca.

 

Radu Ganescu

Radu Ganescu

Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor Cronici (COPAC) spune ca aceasta problema a fost adusa in atentia autoritatilor de mai multe ori in ultimii ani. Pacientii si medicii au mers chiar cu propuneri la Ministerul Sanatatii, chiar si vineri, cand s-au intalnit cu ministrul Vlad Voiculescu, pentru rezolvarea situatiei, dar fara succes.

In urma cu un an, CNAS a somat Ministerul Sanatatii sa ia masuri, insa problema a fost ignorata pana in ultimul moment. Initial, a fost acordat un ragaz de sase luni pentru intrarea in legalitate, apoi un nou termen de sase luni, care expira pe 22 octombrie. Chiar daca dispune de aparatura moderna, specialisti si conditii foarte bune pentru a face transfuziile decare viata pacientilor cu tatasemie majora si cu hemofilie depinde, statutul nu-i permite insa institutului sa acorde si servicii medicale, care pot fi acordate doar de o unitate spitaliceasca. Asa ca autorizatia necesara nu a fost obtinuta, iar pacientii, disperati, au atras atentia ca din 22 octombrie nu vor mai avea unde sa se trateze.

La scurt timp dupa semnalul de alarma tras de presedintele COPAC, prin intermediul unui comunicat de presa, la Scoala de Boli Rare pentru Jurnalisti si prin interventiile publice ale lui Radu Ganescu, a aparut si prima reactie a autoritatilor.

 

transfuzii2Purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Valentin Popescu, care ar fi trebuit sa fie si el la intalnirea organizatiilor pacientilor cu boli rare si jurnalistii dar a lipsit,  a facut insa o declaratie in acest sens, prin care a spus ca s-au clarificat lucrurile. Acesta a anuntat ieri ca pacientii cu talasemie majora si hemofilie isi vor putea continua tratamentul ca si pana acum, in acelasi loc si fara niciun fel de intrerupere a activitatii de furnizare a serviciilor medicale. Singura schimbare va fi una de ordin administrativ, constand in trecerea spatiului in care se desfasoara activitatea medicala, din administrarea Institutului de Hematologie in cea a Institutului Fundeni. „Pacientii cu hemofilie si cu talasemie nu vor fi mutati, nu vor fi lasati in strada, ci isi vor continua tratamentul in acelasi loc in are s-au obisnuit si pana acum, doar ca, din punct de vedere administrativ, spatiul respectiv nu va mai apartine Institutului de Hematologie, ci Institutului Fundeni pentru ca asa spune legea: tratamentul trebuie sa se faca intr-un spatiu autorizat pentru activitati medicale. Cum Institutul de Hematologie nu este spital nu mai putea continua tratamentul. S-a gasit aceasta solutie ca spatiul respectiv, dotat si modernizat, sa apartina de Institutul Clinic Fundeni. Pacienti vor ramane acolo si isi vor continua tratamentul”, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii.

Asadar, daca exista vointa, se poate!

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*