Urzica, medicamentul minune al inceputului de primavara

4 martie 2016 | 0 comentarii |

Planta este un adevarat depozit de vitamine si minerale, ajuta si intareste imunitatea organismului, ajutandu-l sa faca fata virusurilor care circula in aceasta perioada.

 

urziciUrzica este una dintre cele mai generoase plante, tinand cont de faptul ca ea creste oriunde, poate fi culeasa din februarie pana in noiembrie, poate fi uscata si depozitata peste iarna in camara sau tocata si pusa la congelator pentru folosire proaspata tot timpul anului. Urzicile sunt pline de vitamine printre care A, C, K, B2, dar si de minerale precum fier, magneziu, calciu, siliciu. Pe langa faptul ca au un gust deosebit de placut si pot fi preparate pentru a fi mancate, urzicile au si calitati terapeutice exceptionale. Dupa o iarna in care predominante au fost mancarurile grase, o cura de urzici poate face minuni primavara, ajuntand atat la detoxifierea organismului, cat si la fortificarea sa.

Infuzia de urzici poate fi preparata dintr-o lingura de frunze proaspete spalate, tocate si amestecate cu o cana de apa clocotita. Se lasa la infuzat timp de un sfert de ora, dupa care se bea. Cantitatea indicata este de 2-3 cani pe zi, timp de o luna. Sucul de urzici poate fi preparat din frunze date prin masina de tocat si consumate ca atare, cate doua linguri pe zi sau, pentru cei care nu agreeaza gustul, combinate cu suc de legume sau ceai de menta. De regula, amestecul se bea inainte de masa, cu 15-30 de minute.

 

Ceai de urzicaSucul de urzici intareste imunitatea si combate anemia, acestea fiind, de altfel, cele mai vechi si mai cunoscute beneficii ale plantei. Totodata, urzica scade glicemia, fiind un antidot natural impotriva diabetului. Fitoterapeutii recomanda consumul a doua linguri de suc proaspat de urzica in fiecare zi, timp de trei luni.

Infuzia de urzica este indicata si in combaterea tensiunii arteriale si a tahicardiilor. Se recomanda o cura de trei cani de ceai de urzica pe zi, timp de o luna.

Pentru ca urzica este bogata in vitamina K, sucul si ceaiul obtinute din aceasta planta au proprietatea de a combate sangerarile gingivale si/sau nazale. Inflamatiile bucale pot fi si ele calmate cu ajutorul ceaiului de urzica, cu care se pot face spalaturi de trei ori pe zi.

Urzica se foloseste si extern, ceaiul de urzica fiind indicat pentru a scapa de matreata si a revitaliza podoaba capilara. Ceaiul se prepara dintr-o ceasca de urzici maruntite, oparite timp de un sfert de ora, cu un litru de apa clocotita. Se strecoara amestecul si dupa ce se raceste se clateste parul, dupa o spalare prealabila.

 


Adaugati un comentariu


 

*