Vaccinarea HPV, pledoarie pentru viata

7 februarie 2013 | 0 comentarii |

In Romania, sase femei mor in fiecare zi din cauza cancerului de col uterin. La fiecare trei zile, doua buzoience isi pierd viata din acelasi motiv. Peste 150 de milioane de doze de vaccin anti-HPV au fost administrate in lume pana acum, iar 23 de tari au implementat programe de imunizare.

 

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a decis reluarea campaniei de vaccinare impotriva Virusului Papiloma Uman (HPV), din luna martie a acestui an. Demersul este sustinut de Coalitia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, care considera ca aceasta solutie, alaturi de testarea Babes Papanicolau, ar putea scadea riscul aparitiei cancerului de col uterin cu pana la 94%.

Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor (ANPP) saluta, de asemenea, initiativa Ministerului Sanatatii de a derula Programul National de Screening pentru depistarea precoce a Cancerului de Col Uterin si vaccinarea impotriva virusului HPV, considerat responsabil de declansarea bolii. Conform lui Vasile Barbu, presedintele organizatiei, screeningul, fara un program de vaccinare anti-HPV, nu este suficient pentru a diminua incidenta bolii si numarul femeilor afectate.

Prin aceasta eficienta metoda de preventie (screenig – n.r.) putem lupta impotriva leziunilor pre-canceroase si a cancerului de col uterin, dar nu este suficient. Doar printr-o campanie de vaccinare anti-HPV, care sa fie derulata in paralel cu un program de screening Babes Papanicolau, putem reduce incidenta, morbiditatea si mortalitatea cauzate de infectia cu virusul HPV si implicit cancerul de col uterin”, sustine Vasile Barbu, presedinte ANPP, intr-un comunicat remis presei.

 

Programe de imunizare anti-HPV, in 23 de tari

 

Dr. Crina Stefanescu, medic ginecolog

Organismele europene si internationale recomanda vaccinarea anti-HPV. Aproximativ 150 de milioane de doze de vaccin anti-HPV au fost administrate in lume pana in prezent, iar numarul lor este in continua crestere, potrivit OMS.

23 de tari (dintre care 20 din Europa) au implementat deja un program de vaccinare anti HPV, Romania fiind printre primele tari care au avut astfel de initiative, din pacate esuata din lipsa de informare corecta. In tari unde exista programe de preventie si screening, statisticile demonstreaza ca rata mortalitatii cauzata de aceasta afectiune a scazut considerabil.

Specialistii spun ca „profilul de siguranta al vaccinului anti-HPV a fost evaluat in peste 6 studii clinice randomizate si numai 0,2% dintre persoanele vaccinate au avut reactii adverse la locul injectarii, reactii de altfel comune oricarui tip de vacinare. Vaccinarea s-a dovedit de multe ori cea mai sigura cale de salvare a sute de mii de vieti. Este pacat sa existe un vaccin care previne o forma de cancer si sa nu-l folosim ”, spune dr. Crina Stefanescu, medic ginecolog.

Vaccinul anti-HPV asigura protectie impotriva bolilor determinate de tipurile de HPV 6, 11, 16 si 18 si se adreseaza in special populatiei feminine cu varste cuprinse intre 9 si 45 de ani. Vaccinarea este recomandata mai ales fetelor cu varste cuprinse intre 9 si 15 ani, la care eficacienta este de 99%, dar si targetului secundar, cu varste cuprinse intre 16 si 26 de ani, pentru care s-a demonstrat imunogenitate crescuta la administrarea vaccinului. Se pot imuniza, de asemenea, si tinerele de peste 26 de ani, care nu s-au infectat cu HPV.

 

Doua buzoience isi pierd viata la fiecare trei zile, din cauza cancerului de col uterin

 

Dr. Viorica Mihalascu, dir.adj. DSP Buzau

In Romania, in fiecare zi mor din cauza cancerului de col uterin, sase femei, ceea ce ne situeaza pe primul loc intre tarile europene, riscul fiind de 3,6 ori mai mare decat in orice alta tara din UE. In Buzau, la fiecare trei zile, doua femei isi pierd viata din acelasi motiv. In fiecare an se depisteaza 3.000 de noi cazuri de boala, la ora actuala 45.000 de romance fiind diagnosticate cu aceasta afectiune.

Potrivit statisticilor puse la dispozitie de Directia de Sanatate Publica (DSP) Buzau, 47 de femei au fost diagnosticate in 2012 cu cancer de col uterin, fata de 61 de cazuri nou depistate in 2011. Din pacate, in 2012 s-au inregistrat si 40 de decese, iar in 2011 alte 35 de decese s-au datorat aceleiasi boli nemiloase.

 „ Din pacate, se constata ca boala apare la varste din ce in ce mai tinere. Dintre cele 47 de cazuri nou intrate in atentia medicilor oncologi in 2012, 35 au fost diagnosticate la femei cu varste intre 15 si 65 de ani, si numai 12 dintre paciente aveau mai mult de 65 de ani. Aceeasi proportie s-a inregistrat si in 2011, cand din 61 de bolnave nou intrate in atentia medicilor, 40 aveau varste intre 15 si 65 de ani”, spune dr. Viorica Mihalascu, director adjunct Sanatate Publica in cadrul DSP Buzau.  

 

Vaccinarea, benefica dar putin solicitata

 

Mihaela Voineagu, PR – DSP Buzau

In ceea ce priveste vaccinarea anti-HPV in Buzau, in cei trei ani de cand se desfasoara campania de imunizare impotriva virusului considerat responsabil de declansarea cancerului de col uterin, au fost administrate 1.141 de doze de vaccin (pana la 31 ianuarie 2013), in stocul DSP aflandu-se inca 1.154 de doze disponibile. „De toate cele trei doze necesare imunizarii complete au beneficiat 187 de fete/femei in 2010, alte 48 in 2011 si inca 17 in anul 2012. In prima luna a acestui an doar trei femei au fost vaccinate, toate aflandu-se la prima doza, cate una din grupele de varsta 15-19 ani, 20-24 de ani si peste 24 de ani”, explica Mihaela Voineagu, purtatorul de cuvant al DSP Buzau.

Anul 2010 a fost cel in care s-au administrat 881 de doze de vaccin, dintre care 109 au beneficiat de vaccinare completa, 221 de persoane au primit prima doza, iar 171 au fost vaccinate si cu cea de-a doua.  In 2012 au beneficiat de vaccinare completa 4 tinere, alte 3 s-au aflat la doza a doua, iar 7 la prima doza. In anul 2012 6 tinere s-au imunizat complet, alte 10 au primit si doza a doua, iar 8 au beneficiat de numai o doza, urmand sa-si definitiveze imunizarea in acest an. Pentru a se obtine protectia impotriva HPV este necesara administrarea a 3 doze/persoana.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinarea anti-HPV si poate fi tratat daca este depistat la timp prin testul Babes Papanicolau.

 

Medicii sustin vaccinarea

 

Campania de vaccinare anti-HPV ar putea demara in luna martie a acestui an, a anuntat dr. Adrian Pana, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Vaccinarea anti-HPV va fi disponibila incepand cu luna martie sau cel tarziu la finalul trimestrului intai, pentru un grup tinta de 10-14 ani. Finantarea va fi asigurata in totalitate de Ministerul Sanatatii, la solicitatea parintilor. Programul de screening pentru cancerul de col uterin va continua la nivel national, cu accent pe Bucuresti, unde ne dorim sa construim un model comprehensiv care sa functioneze la fel de bine precum a functionat programul de screening inceput in septembrie 2012 in zonele de N-V, N-E si Vest ale tarii”, a declarat Adrian Pana, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

In luna iunie 2012, un studiu efectuat de Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF), cu privire la profilaxia imbolnavirii cu virusul HPV, a aratat ca peste 1.000 de medici de familie din intreaga tara sustin vaccinarea. 94% dintre medicii de familie implicati in studiu recomanda pacientilor vaccinarea anti HPV ca metoda de profilaxie primara impotriva cancerului de col uterin, iar 86% dintre acestia considera necesara implementarea unui program de vaccinare in Romania. Cu totii sunt de parere ca este necesara insa o mai buna informare, pentru a se evita un nou esec

In Romania, sase femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, ceea ce ne situeaza pe primul loc in Uniunea Europeana in privinta mortalitatii cauzata de aceasta afectiune.  


Adaugati un comentariu


 

*