Vaccinarea salveaza trei milioane de vieti in fiecare an

22 aprilie 2013 | 0 comentarii |

Lipsa vaccinarii ucide, insa, 1,5 milioane de copii. Vaccinarea este una dintre cele mai cost-eficiente si de succes interventii pentru sanatate, sustin organismele mondiale si europene ale sanatatii, dar si medicii pediatri si medicii de familie romani, cu prilejul Saptamanii Europene a Vaccinarii.

 

Societatea Romana de Pediatrie (SRP) a marcat astazi, Saptamana Europeana a Vaccinarii, care se desfasoara in perioada 22-27 aprilie, sub sloganul „Sa protejam impreuna copilaria”, tragand un semnal de alarma: acoperirea vaccinala scade ingrijorator in Romania, in timp ce incidenta bolilor creste.

SRP atrage atentia, printr-un comunicat de presa, ca rata de vaccinare a copiilor in Romania este sub recomandarile internationale. In Romania vaccinarile se realizeaza in cadrul Programului National de Imunizare, care face parte integranta din Programele Nationale de Sanatate Publica. Indicatorul specific al acestui program este acoperirea vaccinala in proportie de 95% pentru orice categorie de vaccinare in randul populatiei eligibile.

Totodata, Societatea Nationala a Medicilor de Familie (SNMF), prin grupul de lucru de vaccinologie, a declansat o campanie de constientizare a importantei vaccinarii. „Vaccinurile sunt adevarate scuturi de aparare. Ele protejeaza oamenii de orice varsta, de la copii la varstnici, impotriva unor boli care le ameninta vietile, crescand speranta de viata mai mult decat orice alta interventie. Mesajul medicilor de familie catre pacientii lor este foarte important, recomandand cu fermitate vaccinarea. De altfel, nu este prima data cand SNMF intervine pentru constientizarea acestei metode de profilaxie a unor boli grave”, precizeaza dr Sandra Alexiu, grupul de vaccinologie din cadrul SNMF.

Printre bolile amenintatoare la viata, prevenibile prin vaccinare, se numara: difteria, pojarul, tusea convulsiva, pneumonia, poliomielita, diareea cu rotavirus, rubeola, tetanosul, gripa, meningita, cancerul de col uterin, cancerul hepatic.

 

Mihaela Voineagu – DSP Buzau

In judetul Buzau, acoperirea vaccinala pentru vaccinurile administrate copiilor pana la varsta de 2 ani a fost, in anul 2012, de 96,15%, anunta Directia de sanatate Publica a Judetului Buzau. „Acoperirea vaccinala in cadrul campaniilor scolare de vaccinare – vaccinul VPI (antipoliomietlic) si DT (antidifteric si antitetanic) a fost de 92,1%, motivele neatingerii indicatorului stabilit fiind abandonul scolar si plecarile in strainatate ale copiilor, in special din comunitatile de etnie roma, cu imposibilitatea recuperarii copiilor nescolarizati”, declara Mihaela Voineagu, puratorul de cuvant al DSP Buzau.

In vederea reducerii riscului epidemiologic de aparitie a cazurilor sporadice/focare epidemiologice pentru bolile care se pot preveni prin administrare de ROR (antirubeolic, antirujeolic si antioreion) si VPI(antipoliomietlic), DSP Buzau declanseaza in aceasta saptamana campania de recuperare a restantierilor la aceste vaccinari. Are astfel loc o Campanie de recuperare a vaccinarii ROR a 200 de copii din localitatile RIMNICELU, CIUTA, VIPERESTI, CALVINI, MAXENU, CANDESTI  si CARTIERUL SIMILEASCA din Buzau si o Campanie de recuperare a vaccinarii VPI a 580 de elevi din clasele a-IV-a si a –VIII-a, din unitatile de invatamant de pe raza judetului Buzau. Directia de Sanatate Publica a judetului Buzau solicita partenerilor de actiune (cadre medicale, cadre didactice, autoritati publice locale prin asistentii medicali comunitari si prin mediatorii sanitari) implicarea in promovarea si mobilizarea populatiei la vaccinare.

 

Trei milioane de vieti sunt salvate anual, la nivel mondial, prin vaccinare, aceasta ramanand cea mai eficienta metoda de prevenirre a bolilor infectoase. In contextul in care in Romania incidenta bolilor prevenibile este in crestere, medicii pediatri si medicii de familie reamintesc parintilor ca vaccinarea poate fi decisiva pentru sanatatea si dezvoltarea copiilor.

Cele mai recente date, publicate in noiembrie 2012, arata ca rata de vaccinare in Romania se situeaza mult sub pragul de 95%, recomandat la nivel international de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Astfel, vaccinarea in Romania a scazut constant de la an la an, la toate vaccinurile incluse in Programul National de Imunizare, cu exceptia celui facut direct in maternitate, ajungand in 2011 la valori ingrijoratoare”, se arata in comunicatul SRP.

Alaturi de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), medicii romani subliniaza ca bolile eradicate (ex. poliomielita in Europa) sau epidemiile ar putea reveni, daca schemele de vaccinare se intrerup sau raman incomplete. In Romania, incidenta bolilor prevenibile inregistreaza cresteri alarmante: in 2012-2013 inregistram cea mai ridicata rata de incidenta a rubeolei din toata Europa, de 27 de ori mai mare decat media europeana. De asemenea, Romania locul doi  in Europa privind incidenta rujeolei (pojarului), o boala care poate fi prevenita prin vaccinare, depasind de peste 7 ori rata medie europeana.

 

In ianuarie 2013, Romania a inregistrat cele mai multe cazuri de pojar din intreaga Europa.

Atitudinea preventiva in bolile copilariei este benefica pentru copii, familie si spitale. Romania se afla pe primul loc in Europa privind mortalitatea la grupa de varsta 0-5 ani, iar morbiditatea prin boli respiratorii, digestive si deseori cutanate aglomereaza cabinetele de specialitate si spitalele, in sezonul rece, cu riscuri majore de intercontaminare. Extinderea vaccinarilor peste programul national de vaccinare obligatoriu este o sansa reala de ameliorare a calitatii vietii copiilor. Educatia familiilor, a personalului mediu in legatura cu aceste beneficii este esentiala pentru progres in acest domeniu”, afirma prof. dr Marin Burlea, presedintele SRP.

Victor Olsavszky, reprezentant al OMS in Romania, sustine ca lumea este mai aproape de eradicarea poliomielitei decat oricand inainte. „Poliomielita este inca endemica in doar trei tari (Afganistan, Nigeria, Pakistan). Eradicarea poliomielitei va salva o valoare estimata de 50 miliarde de dolari in urmatorii 20 de ani, mai ales in tarile in curs de dezvoltare. Efortul global de eradicare a poliomielitei a salvat 10 milioane de oameni de la paralizie. Mari progrese au fost realizate in ultimii ani, inclusiv in Romania, prin introducerea vaccinului hepatitic B, care protejeaza impotriva bolilor de ficat (acesta a fost introdus in 190 de tari pana la sfarsitul anului 2011), si Haemophilus influenzae tip b, care protejeaza impotriva unor forme de meningita si pneumonie (acesta a fost introdus in 177 de tari pana la sfarsitul anului 2011”, a precizat Olsavszky, atragand atentia ca pana acum cativa ani, Romania avea o rata a vaccinarii de peste 95% si trebuie sa se revina la aceasta situatie.

Potrivit OMS, intr-un singur an au murit din cauza unor boli care ar fi putut fi prevenite prin vaccinare, 1,5 milioane de copii.

 

Ministerul Sanatatii isi pune cenusa in cap, dar nu vede o perspectiva mai fericita. Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr Adrian Pana, spune ca „una din preocuparile Ministerului Sanatatii este politica de preventie si in centrul acesteia, programul de vaccinari”, dar recunoaste ca „din pacate, insa, perspectiva in care ne aflam nu este una fericita”, reamintind ca dupa ce ani de zile, Romania a fost printre tarile cu o acoperire vaccinala foarte buna, in ultimii ani aceasta a scazut semnificativ. In opinia secretarului de stat, motivele au fost reprezentate de mesajele mixte care, de cele mai multe ori, nu au ajuns corect la populatie, dar si de modificarile planificarilor de achizitie de vaccinuri.

In ceea ce priveste Programul National de Imunizari, dr. Pana a subliniat doua directii strategice de dezvoltare: cresterea capacitatii institutionale pentru o mai buna planificare a campaniilor de vaccinare si o alocare predictibila de fonduri si resurse. „Anul acesta, campania trebuie transmisa si perceptia populatiei trebuie sa se schimbe”, considera dr. Pana, punctand noutatile aparute in Programul National de Imunizare: vaccinul hexavalanet (anul trecut), planificarea introducerii vaccinului antipneumococcic conjugat si reintroducerea vaccinarii anti-HPV la cerere. Totodata, secretarul de stat a anuntat ca vaccinul hexavalent este distribuit in aceasta saptamana (22-28 aprilie) de Unifarm, catre Directiile de Sanatate Publica.

In Romania, prin vaccinare a fost eradicata variola, a fost eliminata poliomielita si a disparut difteria din patologia bolilor transmisibile.

Insa, asa cum recunoaste si secretarul de stat Pana, acoperirea vaccinala a scazut sub 90%, ducand la cresterea riscului unor epidemii.


Categorii: Actual, Comunitate, Medici

Adaugati un comentariu


 

*