Vaccinarea, un drept la sanatate. Legea vaccinarii, in dezbatere publica

4 aprilie 2016 | 0 comentarii |

Secretarul de stat Victor Strambu a anuntat, cu prilejul Conferintei Nationale „Actualitati in vaccinologie – RoVaccin 2016”, ca proiectul prin care parintii vor fi obligati sa-si vaccineze copiii va fi lansat in dezbatere publica in a doua jumatate a lunii aprilie.

 

RoVaccinProiectul noii legi a vaccinarii, provocarile actuale ale Programului National de Vaccinare si importanta informarii si comunicarii corecte a parintilor, pentru ca acestia sa isi poata proteja copiii impotriva unor boli infectioase periculoase, au fost principalele subiectele dezbatute la cea de-a 4-a editie a Conferintei Nationale Actualitati in Vaccinologie – RoVaccin, care a avut loc in acest weekend.

Scaderea acoperirii vaccinale reprezinta una dintre amenintarile majore pentru sanatatea publicala nivel global, iar Romania se confrunta in ultimii ani cu o situatie ingrijoratoare, sustin specialistii. Rata de vaccinare se situeaza cu mult sub nivelul optimal, de 95%, recomandat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Pentru a facilita dialogul profesionistilor romani implicati in vaccinare, Societatea Romana de Microbiologie a organizat a IV-a editie a Conferintei Nationale Actualitati in Vaccinologie – RoVaccin 2016. La eveniment au participat, pe langa specialisti in domeniul medical, reprezentanti ai societatii civile si ai autoritatilor, care au dezbatut provocarile din domeniul vaccinologiei, precum si solutiile concrete pentru gestionarea cat mai eficienta a Programului National de Vaccinare.

 

Prof. Dr.Alexandru Rafila

Prof. Dr.Alexandru Rafila

Refuzul unor parinti de a-si vaccina copiii este alimentat de informatii neadevarate vehiculate in spatiul public, provenind din surse necredibile din punct de vedere stiintific si medical, sustin specialistii in domeniul vaccinologiei. Acestia atrag atentia ca orice decizie a parintilor legata de vaccinarea copiilor trebuie luata cu responsabilitate, iar responsabilitatea inseamna o informare corecta pe aceasta tema, din surse avizate profesional.

Vaccinarea, conform practicii in vigoare, a medicinei bazate pe dovezi este, pracic,  singura cale prin care putem preveni in mod specific aparitia unor boli infectioase grave, care pot pune in pericol sanatatea individului si, in consecinta, sanatatea populatiei. Ne dorim ca oamenii, in general, si parintii copiiilor, in particular, sa inteleaga corect toate aspectele legate de vaccinare si sa actioneze cu responsabilitatein ceea ce priveste vaccinarea. Trebuie sa discernem intre informatia medicala, bazata pe dovezi stiintifice si informatiile provenite din surse neavizate care, punand in discutie efectele benefice ale vaccinarii, reusesc in anumite cazuri sa determine atitudini confuze. In multe situatii, din cauza acestor atitudini, acoperirea vaccinala a scazut, ceea ce inseamna riscuri pentru sanatatea publica si riscuri pentru copiii care nu au fost vaccinati complet cu vaccinurile incluse in Programul National de Vaccinare”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila – Presedinte Societatea Romana de Microbiologie, Membru in Comitetul Permanent al Biroului Regional al Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru Europa.

 

vaccin RORAvertismentul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, potrivit caruia riscul aparitiei unor focare este foarte mare, este reamintit de autoritatile romane, care indeamna parintii sa-si imunizeze copiii, in contextul in care in Europa au fost inregistrate cazuri de difterie anul trecut, iar anul acesta chiar decese. In Ucraina s-a inregistrat un focar de poliomielita, iar in Romania, chiar in aceasta perioada, 79 de copii din Bistrita Nasaud si Cluj s-au imbolnavit de rujeola.

In 2015, in Romania au ramas nevaccinati peste 35.000 de copii, dintre cei 200.000 eligibili. „Acoperirea vaccinala in cazul rubeolei, rujeolei si oreionului este de 83% la nivel national, iar la vaccinul hexavalent care inseamna protectia impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, pneumoniei, meningitei, poliomielitei si hepatitei B avem mai putin de 60%”, a atras atentia dr. Alexandru Rafila, folosind datele Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.

 

Prof.dr. Adrian Streinu Cercel

Prof.dr. Adrian Streinu Cercel

OMS recomanda ca 95% din populatie sa fie vaccinata, dar in Romania, in ultimii ani s-a ajuns ca rata de vaccinare in bolile grave sa fie de 83%, iar in unele zone chiar de 70% (Arad, Bucuresti). Iar asta, in conditiile in care se stie, poliomielita lasa sechele grave, oreionul poate produce meningita si encefalita.

Dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase Matei Bals, a explicat chiar ca „pentru virusul rubeolic problema este mult mai grava pentru fetite. Ajunse la maturiate, daca vor sa aiba copii, trebuie sa stie clar ca daca nu s-au vaccinat sunt la risc sa faca rubeola, iar rubeola genereaza malformatii ale fatului, indiferent de trimestrul de sarcina”.

Panta descendenta pe care se afla acoperirea vaccinala in Romania este, considera specialistii, o consecinta a scaderii increderii parintilor in beneficiile vaccinarii. Pe de alta parte, disfunctionalitatile in aprovizionarea cu vaccinurile necesare, ca o consecinta a faptului ca Institutul Cantacuzino este de cativa ani tras pe linie moarta, este acuzata de parintii care de multe ori sunt nevoiti sa-si cumpere vaccinurile incluse in Programul national de imunizare, gratuit.

 

Dr. Victor Strambu - secretar de Stat MS

Dr. Victor Strambu – secretar de Stat MS

Una dintre solutiile prin care se poate ajunge la o imunizare care nu pune in pericol sanatatea publica este Legea vaccinarii, care va fi lansata in dezbatere publica in a doua jumatate a lunii aprilie, a anuntat Secretarul de Stat Victor Strambu. Proiectul de lege prevede sanctiuni pentru parintii care refuza sa-si vaccineze copiii, dar si despagubiri in cazul in care un copil se va imbolnavi din cauza unui vaccin. Deocamdata nu s-a facut public si ce sanctiuni vor fi aplicate celor care vor refuza imunizarea copiilor.

Ministerul Sanatatii a fost promotorul acestei legi. Actiunea a inceput in 2015, iar ministerul Sanatatii este determinat in a duce la bun sfarsit aceasta initiativa legislativa cu ajutorul Parlamentului Romaniei. Probabil ca duopa jumatatea acestei luni va aparea si in «Transparenta decizionala», dupa care isi va urma cursul legislativ” a spus Strambu, apreciind ca in secolul XXI este „inadmisibil ca o tara UE sa se prezinte la modul acesta”, facand referire la rata scazuta a acoperirii vaccinale din ultimii ani si la modul in care parntii se lasa influentati de speculatiile vehiculate de tot felul de persoane neavizate, impotriva vaccinarii.

 

Florin Buicu

Florin Buicu

Presedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, Florin Buicu, a spus la randul sau ca asteapta din partea MS „varianta finala a Legii vaccinarii, prin asumarea acestui proiect si inaintarea de catre Guvern ca si initiativa legislativa, catre Parlament. Daca termenul pe care Victor Strambu l-a avansat aici va fi depasit cu foarte mult timp, pot sa va spun ca parlamentarii, care au drept de initiativa legislativa, ar putea prelua acest proiect pentru a-l depune”. Parlamentarul a adaugat ca isi doreste ca in cadrul dezbaterilor care vor avea loc in Parlament pe marginea Legii sa fie expuse toate argumentele pro si contra vaccinarii, dar sa primeze interesul superior al copilului si datele medicale.

Dr. Alexandru Rafila a subliniat ca scopul proiectului este legat de asigurarea tuturor resurselor si parghiilor pentru ca acoperirea vaccinala in Romania sa nu mai aiba un trend descendent. Informarea si consilierea parintilor vor fi asigurate de Ministerul Sanatatii, Institutul National de Sanatate Publica si Grupul tehnic de coordonare a activitatii de vaccinare, iar in acest demers vor fi implicate si comisiile judetene de vaccinare, medicii de familie si cadrele didactice.

 

bebe vaccinPresedintele Societatii Romane de Microbiologie a explicat ca in proiectul Legii vaccinarii sunt mentionate opt antigene: difterie, tetanos, tuse convulsiva, poliomielita, hepatita B, rubeola,rujeola si oreion. „Avestea vor fi antigenele – cum doriti sa le spuneti «inalt recomandate», «obligatorii»… Cuvantul acesta «obligatoriu» revine si este utilizat ac un fel de sperietpare. Eu cred ca noi trebuie sa ne referim la Legea sanatatii obligatorii pentru copii, nu la Legea vaccinarii obligatorii, la care toata lumea trebuie sa contribuie”, a adaugat Alexandru Rafila.

Invitat de onoare al Conferintei RoVaccin 2016, prof. univ. dr. David Greenberg, de la Universitatea israeliana Ben-Gurion, a comparat vaccinurile cu niste „scuturi de fier” care protejeaza nu doar copiii, ci intreaga comunitate.

Totodata, acesta a apreciat ca rata mare a mortalitatii si rezistenta la antibiotice sunt alte doua mari probleme cu care se confrunta tara noastra. „In Romania, una dintre marile probleme este si acoperirea vaccinala. Acest lucru trebuie monitorizat si rezolvat prin noua lege, dar si prin comisii care trebuie sa monitorizeze cum sunt furnizate vaccinurile in comunitate”, a atras atentia specialistul israelian, mentionand ca in tara sa exista mecanisme de monitorizare a vaccinarii, dar si pentru asigurarea de stocuri suficiente.

 

vaccinPentru a confirma, parca, necesitatea luarii in seama a recomandarilor specialistului israelian, in timp ce specialistii pledeaza pentru beneficiile vaccinarii, in Romania s-a anuntat o noua criza a vaccinul hexavalent, care imunizeaza copiii impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, pneumoniei, meningitei, poliomielitei si hepatitei B. Acesta lipseste de catva timp, din cabinetele medicilor de familie, iar autoritatile spun ca producatorul este de vina, pentru ca nu a mai livrat fiolele cu ser.

Din pacate, nu este prima data cand vaccinul hexavalent lipseste din cabinetele medicilor de familie si nici in farmacii nu se mai gaseste. Doua astfel de crize au fost si anul trecut, una inceputa in martie si terminata abia in august, iar a doua, care a inceput in septembrie si s-a prelungit si acutizat pana in acest moment.

Reprezentantii MS dau asigurari ca micutii ramasi nevaccinati vor fi „recuperati”. Varsta maxima pana la care se poate face vaccinul hexavalent este de 2 ani (Hexacima) si de trei ani (Infanrix Hexa). Autoritatile spun ca si alte tari din Europa se confrunta cu aceeasi situatie, dar promit sa rezolve problema pana la sfaritul lunii viitoare.

 


Adaugati un comentariu


 

*