Vaccinarea – urgenta de sanatate publica

11 aprilie 2017 | 0 comentarii |

O spun specialistii, o recunoaste si ministrul Sanatatii, dar Romania continua sa se confrunte cu criza de vaccinuri, desi rata de vaccinare este sub 80%, in timp ce OMS recomanda 95%.

 

vaccin copilCriza de vaccinuri cu care se confrunta Romania in ultimii ani, militantismul antivaccinistilor, lipsa de informare si ignoranta unei parti a populatiei privind consecintele lipsei de imunizare in cazul unor boli transmisibile prevenibile au facut ca tara noastra sa ajunga intr-o situatie ingrijoratoare in ceea ce priveste acoperirea vaccinala. Boli considerate eradicate au reaparut, iar consecintele sunt de-a dreptul critice. O spun specialistii, ne-au atras atentia si organismele europene, o recunoaste si ministrul Sanatatii, dar continuam sa ducem lipsa de vaccinuri si sa avem una dintre cele mai scazute rate de imunizare din Europa.

Asa se explica faptul ca epidemia de rujeola izbucnita in 2016 a ajuns de la 94% (doza I) si 93% (doza II) in 2010, la 86%, respectiv 67% in 2015, ca o consecinta a scaderii succesive a ratei vaccinarii antirujeolice, transmite Societatea Romana de Microbiologie, printr-un comunicat.

Principalele cauze care au determinat scaderea acoperirii vaccinale au fost neprezentarea parintilor la medicul de familie, lipsa unora dintre vaccinuri si refuzul vaccinarii, mai ales in privinta vaccinului ROR, dar si pentru alte tipuri de vaccin. Mai mult, au fost confirmate si 19 decese din cauza rujeolei, in aceasta perioada, in timp ce in perioada 2010 -2015, au fost raportate 4 decese asociate acestei boli. Potrivit datelor Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, rata vaccinarii impotriva majoritatii bolilor pentru care se efectueaza vaccinari gratuite in Romania, prin Programul National de Vaccinare, la copiii care au implinit 2 ani in iulie 2016, se situeaza sub 80%, in timp ce procentul recomandat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii este de 95%. Aceeasi sursa arata ca, in 2011 si in 2012, de exemplu, au fost inregistrate 4.784, respectiv 7.450 de imbolnaviri de rujeola, fata de 4.090 de cazuri, in 2016-2017. Atunci, insa, acoperirea vaccinala cu vaccin RRO (doza I), pentru copiii cu varsta de 2 ani era de 94.7% (2011)si 95.1% (2012).

 

Conferinta Ro-Vaccin

Conferinta Ro-Vaccin

Necesitatea implementarii urgente a unor masuri eficiente, pentru contracararea fenomenului care a condus la scaderea ingrijoratoare a ratei de vaccinare si asigurarea unei acoperiri vaccinale de siguranta, prin care posibilele epidemii sa fie prevenite a fost concluzia generala a celei de-a V-a Conferinte Nationale RoVaccin, la care au participat peste 350 de specialisti din domeniile microbiologie, epidemiologie, medicina de familie, boli infectioase si din alte specialitati medicale implicate in zona de vaccinologie.

Scaderea acoperirii vaccinale este o amenintare reala la adresa sanatatii publice, iar Romania are nevoie de masuri rapide in acest sens. Epidemia de rujeola trebuie sa fie un semnal de alarma pentru toata lumea: medici, autoritati, parinti, pentru ca vine ca urmare a unei scaderi continue a ratei de vaccinare antirujeolice. Majoritatea cazurile inregistrate au aparut la persoane nevaccinate sau vaccinate incomplet. Trebuie constientizat ca vaccinarea nu inseamna doar un beneficiu pentru individ, ci si pentru comunitatea din care face parte, pentru ca o rata scazuta a vaccinarii creste riscul izbucnirii unei epidemii, la care cei mai expusi sunt cei care nu sunt in masura sa fie vaccinati, asa cum sunt nou-nascutii, in acest caz. Orice decizie legata de vaccinare trebuie luata cu responsabilitate, pe baza unor informatii stiintifice, avizate, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie si membru in Comitetul Permanent al Biroului Regional al Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru Europa.

 

Dr. Alexandru Rafila

Dr. Alexandru Rafila

Impactul fenomenului de scadere a acoperirii vaccinale a dus la concluzia ca Vaccinarea este o urgenta de sanatate publica. In acest context, specialistii au pus in discutie Programul National de Vaccinare si aspectele administrative si logistice ale acestuia, precum productia de vaccinuri si modul de achizitie, distributie si administrare a lor. Realizarea de proceduri clare de interventie rapida in caz de epidemie si mobilizarea profesionistilor din domeniul sanatatii publice si a medicilor de familie in sustinerea acestor demersuri si in informarea corecta a parintilor, asupra vaccinarii, au fost, de asemenea, aspecte considerate necesar a fi urgent reglementate.

Necesitatea respectarii politicii OMS in domeniul vaccinarii la nivel regional si impactul comunicarii on-line asupra vaccinarii, ca si sunt adoptarea unor modificari legislative necesare pentru asigurarea resurselor si cresterea acoperirii vaccinale sunt considerate esentiale pentru cresterea acoperirii vaccinale. „Fie ca vorbim despre accesarea unor materiale aparute pe internet, nesustinute de dovezi medicale sau stiintifice, fie ca este vorba de unele convingeri nefondate ale parintilor, este clar ca acoperirea vaccinala scade alarmant. Din acest motiv, profesionistii in domeniul sanatatii, incepand cu medicii de familie, pana la epidemiologi, microbiologi, pediatri si medici de alte specialitati, trebuie sa faca o coalitie impotriva ignorantei si lipsei de informare si sa ofere tuturor informatiile de care au nevoie parintii, in special si populatia, in general. De asemenea este deosebit de important ca toti cei implicati in administrarea sistemului de sanatate, dar si decidentii politici si societatea civila sa faca un pas catre realizarea unui consens national care sa duca la rezolvarea problemelor unuia dintre cele mai importante domenii ale sanatatii publice, adica ocrotirea sanatatii copiilor, prin vaccinare ” a subliniat dr. Rafila.

 

imunizare - vaccinIn contextul in care scepticismul asupra sigurantei vaccinurilor reprezinta un fenomen global, fiind considerat un real factor de risc in cresterea incidentei bolilor prevenibile prin vaccinare si chiar la reaparitia unora considerate eradicate, specialistii considera ca este nevoie de o serie de masuri urgente care sa duca la cresterea ratei de imunizare. Acestia sustin ca pentru asta este nevoie de modificari legislative, aprovizionare constanta si fara sincope cu toate tipurile de vaccinuri si sanctionarea celor care se fac vinovati de intarzieri de livrare nejustificate obiectiv, derularea campaniilor de informare permanenta, organizarea unor structuri dedicate in intregime Programului National de Vaccinare, la nivel local si national.

Este nevoie, totodata, de organizarea unor sesiuni de pregatire adresate asistentilor sociali si psihologilor, alaturi de sesiuni de pregatire a parintilor, privind sanatatea copiilor si obligatiile pe care le au in aceasta privinta.

La nivelul Regiunii Europene a OMS s-a decis ca toate tarile trebuie sa stabileasca vaccinarea drept o prioritate, implementarea masurilor necesare pentru atingerea obiectivelor Planului european de actiune pentru vaccinare 2015-2020 fiind considerata esentiala pentru eliminarea bolilor care pot fi prevenite prin vaccinarementinerea statusului de regiune fara poliomielita, eliminarea rujeolei si a rubeolei, controlul infectiei cu virusul hepatitei B.

In acelasi timp,se doreste asigurarea accesului echitabil la vaccinuri de inalta calitate, sigure si accesibile si la servicii de imunizare, pe tot parcursul vietii,dar si introducerea de noi vaccinuri in programele nationale si asigurarea sustenabilitatii financiare a programelor de vaccinare.

La nivel mondial, imunizarea corecta previne, anual, intre 2 si 3 milioane de decese. Alte 1,5 milioane de decese ar putea fi prevenite daca acoperirea vaccinala ar creste, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Aproximativ 19,4 milioane de copii din intreaga lume sunt incomplet vaccinati, mai arata datele OMS.


Adaugati un comentariu


 

*