Vaccinurile impotriva rujeolei ajung și la Buzău, săptămâna viitoare

8 iunie 2018 | 0 comentarii |

Direcția de Sănătate Publică va primi, pe 13 iunie, 4.500 de doze de vaccin ROR, iar până la sfărșitul lunii, alte 4.420 de doze de vaccin hexavalent.

 

Criza de vaccinuri de toate felurile, pare să nu se sfârșească niciodată ân România, în ciuda faptului că România este campioană la rujeolă, rata vaccinării este mult sub limita recomandată de OMS, iar  autoritățile în domeniu ne tot repetă cât de importantă e vaccinarea și promit mereu că se vor încheia contracte care să asigure stocurile pe cel puțin un an înainte.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că, începând cu 31 mai, au fost livrate către Direcţiile de Sănătate Publică 410.000 de doze de vaccin ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), urmând ca joi, 7 iunie, să se încheie şi livrarea celor 198.000 de doze de vaccin hepatitic B utilizat pentru imunizarea nou-născuţilor.

Trebuie menționat că din cauza crizei repetate de vaccinuri înregistrată în ultimii ani, la care se adaugă reticența unor părinți de a-și proteja copiii împotriva acestei boli transmisibile, țara noastră re o rată de imunizare cu mult sub pragul recomandat de OMS, de 95%. Mai grav este că rujeola, deși prevenibilă prin vaccinare, a îmbolnăvit peste 14.000 de persoane (copii și adulți) și a ucis 55.

 

Într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Sănătăţii se menționează că, la data de 6 iunie, în depozitele DSP-urilor erau peste 34.000 de doze de vaccin Hepatic B, peste 2.000 de doze ROR, 6.000 doze Hexavalent şi 3.500 doze DTPa.

Potrivit comunicatului MS, în cazul vaccinului DTPa (diftero-tetano-pertussis acelular), următoarea tranşă de livrare a este preconizată în a doua parte a acestui an, astfel încât „să asigure continuitate în aprovizionare cu acest tip de vaccin la nivel naţional”.

În cazurile copiilor în care nu a fost respectat Calendarul Naţional de Vaccinare, conducerea Ministerului Sănătăţii spune că este „preocupată ca aceştia să fie recuperati, astfel încât să ajungă la schema de imunizare completă. În această vară, Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu OMS şi UNICEF, intenţionează să realizeze o campanie de creştere a gradului de vaccinare ROR în comunităţile vulnerabile”, se mai menționează în comunicatul MS.

 

Dr. Carmen Scantei

La Buzău, potrivit medicului Carmen Scântei, epodemiologul-șef al DSP, problema vaccinării este aceeași cu cea de la nivelul întregii țări. Rata imunizării este încă prea mică pentru a asigura protecția necesară, așa că Buzăul se numără printre județele cu cele mai multe îmbolnăviri de rujeolă. Previziunile sunt însă optimiste, spune medicul epidemiolog, care menționează că că în urma tranșelor primite anul acesta (ce-i drept, insuficiente și cu întreruperi) au fost imunizate grupele de vârstă cele mai vulnerabile (9-11 luni) și s-au recuperat mulți dintre copii nevaccinați la timp.

O veste bună ar putea fi acea că, săptămâna viitoare, va ajunge, în sfârșit, și la Buzău, vaccinul care protejează împotriva rujeolei. „Suntem programați, pe 13 iunie, să ridicăm 4.500 de doze de ROR, iar până la sfârșitul lunii avem promisiunea că vom primi și 4.420 de doze de Hexavalent”, a declarat dr. Carmen Scâtei, pentru SănătateaBuzoiană.ro.  Reprezentantul DSP a precizat că, până acum, în județ au fost aproape 400 de cazuri de suspiciuni de rujeolă, iar confirmate au fost aproape 300 de cazuri, însă în ultima perioadă se înregistrează o regresie a numărului de îmbolnăviri.

 

În ceea ce privește vaccinul antihepatitic B, care de câțiva ani reprezintă o mare problemă pentru maternitățile din țară, situația a fost ținută oarecum sub control la Buzău, prin imunizarea cu prioritate a bebelușilor proveniți din mame purtătoare ale virusului hepatitic B, ceilalții fiind recuperați atunci când s-a primit vaccin hexavalent, care protejează împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, boli determinate de Haemophilus Influenzae și  Hepatită B, acesta fiind administrat prin cabinetele medicilor de familie.

La începutul săptămânii trecute am primit 3.300 de doze de vaccin antihepatitic B, care se administrează bebelușilor în primele 24 de ore după naștere. Pentru a evita riscurile, medicii neonatologi au imunizat cu prioritate bebelușii proveniți din mame purtătoare de virus, pentru că aceștia erau cei mai vulnerabili. În cazul celorlalți, s-a recurs la recuperarea cu Hexavalent, care asigură protecție și împotriva Hepatitei B”, a explicat medicul epidemiolog.

În România, vaccinarea bebelușilor împotriva hepatitei B se face gratuit, fiind inclusă în Programul național de imunizare. Conform Calendarului de vaccinare, administrarea primei doze de vaccin se face în primele 24 de ore – 7 zile de la naștere, la maternitate, apoi la 2 și la 6 luni. La 9 ani, copiii vor primi o nouă doză de vaccin, pentru stimularea apărării imunitare care se poate diminua în timp.

 


Adaugati un comentariu


 

*