Val de controale dupa identificarea bacteriei ucigase de la Arges

26 februarie 2016 | 0 comentarii |

Inspectorii sanitar-veterinari au luat la rand magazinele care comercializeaza alimente in judetele Arges, Dolj si Olt, iar Corpul de control al ministrului Sanatatii desfasoara o ancheta la DSP Arges.

 

Conf. dr. Alexandru Rafila

Conf. dr. Alexandru Rafila

Dupa aproape trei saptamani de la aparitia primelor cazuri de copii cu sindrom hemolitic uremic, timp in care nu s-a cunoscut exact nici care este bacteria care a provocat imbolnavirile copiilor, nici sursa infectiei, autoritatile din Sanatate au venit cu primele date concrete in aceasta privinta. In cadrul unei confeinte de presa, ministrul Patriciu Achimads Cadariu a anuntat ca a fost identificata in sfarsit bacteria care a provocat valul de infectii, precizand ca este vorba de o forma modificata si mult mai agrersiva a bacteriei  Escherichia coli.

In calitatea sa specialist in micorobiologie, dr. Alexandru Rafila a explicat ca „Escherichia coli enterotoxigen serotipul 026 este cauza imbolnavirii copiilor cu sindrom hemolitic-uremic si este diferita de E-coli gazduita in mod obisnuit in intestinul uman. Acest sindrom hemolitic-uremic, in marea majoritate, peste 90% din cazuri, se coreleaza cu prezenta acestui germene E-coli enterohemoragic producator de toxina. E-coli entoropatogen este o varianta care produce boala diareica, dar o boala diareica comuna, fara asocierea producerii de toxina. Cauza imbolnavirii copiilor cu sindrom hemolitic-uremic este infectia cu E-coli enterotoxigen serotipul 026. Acest E-coli 026 este o tulpina de E-coli diferita de cea pe care o gazduim in mod obisnuit in intestinul nostru, care este extrem de patogena din cauza capacitatii de a produce toxina”.

 

laborator-analizeCat despre sursa acestei infectii, tot nu se cunosc date concrete, chiar daca s-a ajuns la concluzia ca provenienta bacteriei sta in alimentele consumate de copiii imbolnaviti.

Medicul Alexandru Rafila a precizat insa ca transmitrea acestei bacterii se poate face si pe cale interumana, explicand ca este posibil ca o persoana adulta care a avut aceasta bacterie fara sa fi resimtit vreun simptom, a transmis-o alimentelor necontaminate care au fost apoi consumate de copii.

Cu toate acestea, autoritatile au decis sa reia cu mai mare intensitate controalele in magazinele care comercializeaza alimente, considerand ca este putin probabil ca in toate cazurile de imbolnavire bacteria sa se fi transmis interuman, fiind mai plauzibila varianta prezentei acesteia in alimente.

Ministerul Sanatatii transmite ca se afla in contact permanent cu reprezentantii ANSVSA care, in prezent, efectueaza controale.

 

hypermarketIn consecinta, inspectorii sanitar veterinari din Arges dar si din Dolj si Olt, judete in care s-au inregistrat cazuri de imbolnavire la copii, au fost pusi in alerta si au demarat controalele in marile magazine care comericalizeaza produse alimentare. Acestia sunt insotiti si de reprezentanti ai Directiilor de Sanatate Publica, iar in cursul controalelor preleveaza probe din produsele lactate, carnea de pui si vita, fructe si legume. Nu doar marile magazine vor fi vizate, ci si micii producatori care comercializeaza astfel de produse din gospodaria proprie.

Probele prelevate vor fi analizate la Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara, institutul national de referinta, abilitat pentru acest tip de determinari. Analizele de laborator dureaza intre doua zile, in cazul in care probele sunt negative si 4 zile, in cazul probelor pozitive.

Intre timp,  ministrul Achimas Cadariu  a recomandat ca alimentele sa se achizitioneze din surse autorizate, ambalate corespunzator, iar produsele din carne sa aiba autorizatie sanitar-veterinara. Totodata, acesta a subliniat importanta spalarii corespunzatoare a fructelor si legumelor si tratamentul termic al alimentelor, atunci cand se impune.

 

Patriciu Achimas-Cadariu

Patriciu Achimas-Cadariu

In cursul acestei dimineti, Patriciu Achimas Cadariu s-a deplasat din nou la spitalul Marie Curie pentru a se interesa de starea copiilor internati aici cu sindrom hemolitic uremic. Medicii din unitatea sanitara l-au informat ca, in prezent, mai sunt internati 7 copii cu sindrom hemolitic uremic, din cauza faptului ca unuia dintre copiii care ieri erau depistati cu E.coli enterohemoragic i s-a confirmat diagnosticul de sindrom hemolitic uremic. Este vorba despre copilul de 1 an si 4 luni din Pitesti, internat in cursul zilei de 24 februarie. Dintre acestia, doar pacientul adus aici in urma cu doua zile se afla la Terapie Intensiva, pe dializa, ceilalti fiind internati in sectia de Nefrologie, iar trei dintre ei sunt in continuare dializati. Starea pacientului de la Terapie Intensiva se amelioreaza si este posibil ca in perioada urmatoare sa fie transferat si el la Nefrologie. Ministrul a mai precizat ca este posibil ca in cursul zilei de astazi sau, cel tarziu in week-end, unul dintre pacientii de aici sa fie externat.

In ceea ce priveste refuzul de a demisiona al directorilor de la DSP Arges si Spitalul de Pediatrie din Pitesti, in ciuda solicitarilor facute de ministru si de prefectul judetului, Patriciu Achimas Cadariu a declarat ca la Pitesti a fost trimis Corpul de Control de la Ministerul Sanatatii, care desfasoara o ancheta, ale carei rezultate vor fi comunicate pe 4 martie.

 


Adaugati un comentariu


 

*