Varza rosie, ingredient de baza in tratamentele naturiste

19 iulie 2015 | 0 comentarii |

Consumul de varza rosie previne imbatranirea prematura, diverse tipuri de cancer, amelioreaza aspectul pielii si imbunatateste vederea, ajuta la intarirea oaselor si a sistemului imunitar, are proprietati detoxifiante si tine la distanta diabetul si afectiunile cardiovasculare.

 

varza-rosieNutritionistii, dar si multi medici cu diferite specializari considera varza rosie un „superaliment”, aducand ca argumente in acest sens continutul bogat in antioxidanti puternici, vitamine, minerale si nutrienti. Varza rosie contine tiamina, riboflavina, acid folic, calciu, mangan, magneziu, fier, potasiu, vitaminele A, C, E, K si vitamine din complexul B, precum si fibre alimentare de calitate, substante care contribuie din plin la mentinerea sanatatii, frumusetii si siluetei deopotriva.

Desi contine foarte putine calorii, varza rosie este bogata in fibre, vitamine si minerale care confera satietate si energie, aspecte importante pentru cei care tin la silueta. O salata de varza rosie este hranitoare, racoritoare si aduce organismului necesarul de vitamine si minerale de care are nevoie pentru a functiona corect. Sulful si potasiul din compozitia verzei rosii au efect diuretic si ajuta la eliminarea toxinelor, ameliorand retentia de apa din tesuturi, iar fibrele alimentare au efect laxativ, eliminand constipatia.

Nivelul crescut de antioxidanti prezenti in varza rosie au rol important in protejarea organismului de efectele nocive la radicalilor liberi, care pot cauza inflamatii in corp si pot duce la aparitia tumorilor canceroase si a bolilor de inima.

 

varza rosieAntocianii din varza rosie sunt cei care dau culoare frunzelor de varza si tot ei sunt cei care creeaza o bariera in calea atacului factorilor nocivi din mediu. De asemenea, un compus important din varza rosie este indole, despre care studiile afirma ca ar reduce riscul de dezvoltare a cancerului de san. Un rol esential are si vitamina A din varza rosie, care reduce semnificativ riscul de cancer pulmonar.

Consumul de varza rosie este important pentru sanatatea ochilor deoarece antioxidantii din aceasta leguma asigura sanatatea vaselor capilare din globul ocular si pot preveni afectiuni oculare precum glaucomul, dar si complicatii ale diabetului, cum este retinopatia diabetica, aparuta din cauza cantitatii mari de glucoza din sange.

Un lucru important de mentionat este faptul ca vitamina A este transformata de organism in betacaroten, antioxidant care mentine acuitatea vizuala, previne cataracta si degenerescenta maculara cauzata de inaintarea in varsta.

Consumul frecvent de varza rosie poate fi de ajutor si celor care au probleme cu durerile de stomac, intrucat contine cantitati mari de glutamina, un aminoacid care are capacitatea de a reduce inflamatiile din corp, ce cauzeaza dezvoltarea ulcerelor gastrointestinale.

 

varza rosie 2De asemenea, vitamina C din varza rosie contribuie la intarirea sistemului imunitar prin stimularea celulelor albe care apara organismul de infectii. Tot vitamina C are un rol important stimularea productiei de colagen, o proteina extrem de importanta din organism, care ajuta la mentinerea tesuturilor conjunctive puternice si sprijina articulatiile sa functioneze usor.

Atat foile de varza alba, cat si cele de varza rosie au efect benefic asupra pielii, ameliorand probleme precum furunculoza, ridurile sau tenul imbatranit, lipsit de stralucire. Cataplasmele sau compresele cu suc proaspat de varza grabesc procesul de vindecare a ranilor, confera vitalitate tenului si indeparteaza celulele moarte, rezultatul fiind o piele curata, lipsita de riduri, elastica si matasoasa.

Persoanele care sufera de hipotiroidism trebuie sa evite sau sa limiteze consumul de varza rosie, deoarece este un aliment goitrogenic, care are capacitatea de a inhiba absorbtia iodului, lucru periculos pentru cei care manifesta carenta de iod. De asemenea, este indicat sa se evite consumul excesiv de varza rosie pentru ca ar putea favoriza formarea pietrelor la rinichi.

 


Adaugati un comentariu


 

*