Varza, un „doctor” marinimos, care ne scoate din iarna sanatosi

22 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Regina a toamnei tarzii imparte, cu darnicie, rasfat pentru papilele gustative, intarste imunitatea, hidrateaza, previne anemiile, gastrita, guta si chiar cancerul.

 

E toamna, natura s-a imbracat in culori aramii, iar pe strada, la scoala sau la serviciu intalnim oameni care tusesc sau au deja diverse boli respiratorii. Ceata coboara inspre campie la orele diminetii, iar hornurile caselor scot fum, amintindu-ne ca iarna este aproape.

Soarele isi mai face, din cand in cand, loc printre nori si mai trimite, ca un prieten generos, razele caldute catre pamantul de pe care gospodarii strang, cu migala, ultimele recolte.

Iar pe cei care mai au putin timp ii invita la plimbare prin parc, unde frunzele galbene-aramii au asternut covorul pe care copiii se bucura atat de mult sa-l scuture…

Dar tot toamna ne indeamna sa luam seama la rafturile din camara, sa ne facem provizii de sanatate pentru iarna, pentru intreaga familie, pentru copiii plecati la studii carora le facem pachet la final de saptamana sau pentru cei care fiind prea ocupati cu serviciul nu mai au timp sa-si umple propriile camari cu bunatati. Multi dintre noi vrem sa avem compoturi mai sanatoase decat ceea ce am putea cumpara din magazin, sa avem propriile muraturi sau, pur si simplu, ne-am obisnnuit sa fim, cum se spune, in randul lumii, iar la sfarsit de octombrie, cand avem deja gogosari, castraveciori si gogonele murate, cautam varza cu foaie subtire, in care sarmalele de Craciun sau din oricare alta zi vor fi impachetate ca un copil frumos, in scutece…

 

Acum, la mijloc de toamna, natura ne ofera o varietate de culori pe dealuri, pe munti, la campie si chiar in gradina de legume. Daca mai avem noroc sa gasim pe undeva vreji cu patlagele rosii pe ei, atunci fericirea licopenului bine rascopt e o mare bucurie pentru corpul haituit de mezeluri cu E-uri, din cauza alergatului la serviciu.

O rosie de octombrie, pusa intr-o salata, impreuna cu un gogosar crapat pe margini din cauza timpului de asteptare in gradina, la care adaugam o ceapa de apa de la gradinarii dinspre Maracineni si un castravete de la Pitulicea se transforma, instant, intr-un adevarat elixir pentru sanatate.

Iar pentru ca salata de varza, fie ea alba, rosie, de Bruxelles sau creata este in aceasta perioada cea mai apreciata salata, e bine sa stim ca aceasta regina a toamnei tarzii ne ofera cu darnicie vitamine si proteine care ne feresc de multe boli. Specialistii sustin ca varza are rol terapeutic in peste 100 de afectiuni. Substantele sale active variaza in functie de specie. In varza de Bruxelles si in varza alba exista cantitati mari de apa care ne hidrateaza, dar si substante tonice, precum: proteine, glucide, vitamine (A, B1, B2, B6, B9, C, E, K,) si saruri minerale (fosfor, potasiu, calciu, sodiu, fier, iod si cobalt).

Varza rosie are efecte depurative si o valoare nutritiva mai mare decat cea alba, iar cea de Bruxelles combate hipoglicemia mai eficient decat celelalte soiuri. In gastrita, colita si guta, specialistii recomanda consumul a trei-patru pahare de suc de varza creata.

 

Vorbind despre salata, trebuie sa stim ca cercetatorii de la Statiunea Legumicola Buzau au contribuit cu soiuri care ne ajuta sa avem la indemana si alte ingredienterosia neagra, cea mai gustoasa din lume si care a reusit sa faca fata conditiilor climatice din tara noastra, castravetele antidiabet – acel castravete care a cucerit Romania pentru ca e cel mai bun luptator cu diabetul, boala care ataca pe nevazute milioane de romani si cateva frunze de busuioc carnos destinat doar salatelor. E o salata amaruie, cu gust mediteranean, putem spune, in care medicii s-ar pierde in a identifica elementele propice sanatatii. Nici o reteta a lor nu ar rivaliza cu o portie din aceasta salata.

Cat despre batrana varza care isi desface frunzele ca intr-un evantai frumos colorat in galben si verde, ori poarta haine rosu-violacee, poate nu stim prea multe, dar sigur stim ca ne place si am auzit, macar pe ici pe colo, ca are uneori „puteri miraculoase” pentru sanatate.

Cercetatorii legumicoli din Bacau spun ca au creat varza perfecta pentru sarmale, cu foi subtiri si ca dintr-o singura capatana se pot face sarmale pentru o familie alcatuita din patru-cinci persoane.

Dar nici varza de Buzau nu si-a pierdut notorietatea! E varza care se cultiva de zeci de ani si in Maramures, Arad, Hunedoara, Constanta si Suceava, si peste tot, pentru ca romanul stie ca foaia de varza cea mai buna pentru sarmale se obtine din soiul de varza de Buzau

 

varza de buzau 1Cercetatorul Costel Vanatoru spune ca „varza de Buzau este una dintre nestemate, iar de aportul ei pentru sanatatea omului s-au bucurat de-a lungul anilor milioane de romani. In plus,  ea a deschis granitele inainte de a fi ele oficial deschise spre lumea buna a continentului”.

Varza alba este recomandata in tratamentul anemiei, diabetului zaharat, litiazei biliare, tusei (suc de varza si miere), afectiunilor renale, hemoroizilor, durerilor de ficat (varza cruda sub forma de cataplasme) si ulcerului gastric.  Actioneaza ca laxativ, vitaminizant (pentru pacientii care se refac dupa o perioada in care au zacut) si ajuta la prelungirea vietii (vitamina A continuta intarzie imbatranirea, hranind tesuturile). Poate fi consumata cruda sau ca varza murata, iar in acest caz constituie un remediu excelent in tratarea alcoolismului, intarirea gingiilor si tratarea infectiilor intestinale. Ceaiul de vara ajuta la vindecarea bronsitelor cronice, la tratarea diareei si a constipatiei, iar sub forma de cataplasme (se aplica local), ajuta la vindecarea ranilor, plagilor si tumorilor.

Varza de Buzau a plecat peste granita in bagajul romanului care isi cauta loc de munca in strainatate, dar si prin coletaria rapida, sub forma sarmalelor ori a semintelor.  Anual, pleaca in tara si in strainatate atatea seminte de legume romanesti, multe creatii ale buzoienilor, incat valoarea lor e o buna parte din PIB, daca s-ar calcula asa.

 

varza-ceapa_2929Cautand varza de Buzau si pe ulitele satelor in care se cultiva aceasta leguma in satul Maracineni intalnesc o gospodina care cultiva rosii, dar si varza, intr-o zona mai indepartata de casa. Cate sapte mii de metri patrati. Si obtine, in fiecare an, atat de multa, incat reuseste ca din vanzarea ei sa-si cumpere tot ce-i trebuie pentru propria casa si pentru copii, plus folie pentru solarii pentru noul sezon agricol. Si-i mai raman ceva banuti de pus deoparte batranete, ca e aproape. Adevarul este ca varza are pret, anul acesta. Este de vreo trei ori mai scumpa decat in 2014, in aceeasi perioada, dar se vinde bine. „O capatana are de la doua kilograme pana la sase… Ma refer la varza sanatoasa, buna de pus in butoi… Stiti cum se recunoaste varza buna pentru sarmale si sa fie din asta de-a noastra, de Buzau? Capatana trebuie sa fie bine indesata, dupa primele frunze mai grosute sa urmeze foi fine si multe si e sanatoasa, ca e rezistenta la boli, spune femeia, laudandu-si marfa, pe buna dreptate.

O intreb cand se pune varza la murat, mai bine si mai bine. „Eu, spre 1 noiembrie pun doua butoaie, iar la 1 decembrie, inca doua. Vand varza murata toata iarna, in Piata Mare. Am cucoane care ma cunosc si care vin sa cumpere numai de la mine. Varza trebuie sa nu fie moale, sa miroasa putin a hrean si a telina, sa aiba culoare galbuie de la cateva boabe de porumb care si aciduleaza un pic zeama, iar daca o vrei rozalie, adaugi doua-trei capatani de varza rosie in butoi”.

 

Cercetarile din ultimii 20 de ani au confirmat faptul ca un consum frecvent de varza cruda sau de suc are un efect benefic in prevenirea cancerului de colon. Studiile efectuate la Institutul National American pentru Cancer  au demonstrat ca persoanele care consuma legume din familia cruciferelor (varza mai ales) sunt mai putin expuse imbolnavirii de cancer de colon. Cercetari similare s-au efectuat si la universitati din SUA, Grecia, Norvegia si Israel.

Varza alba este un aliment nutritiv, energizant, remineralizant, diuretic, antihemoragic, antiseptic, cicatrizant, antidiabetic si antianemic.  In gastrite hiperacide si ulcer gastric se remarca doua efecte majore: unul protector asupra  mucoasei si altul antihemoragic, datorat vitaminei K prezente in compozitia acestei legume, spun fitoterapeutii si nutritionistii.

De cateva ori mai bogata in vitamina C decat portocalele, avand putine calorii si multe substante cu efect antioxidant, varza rosie este un adevarat medica­ment imunostimulent. Cu ajutorul sau sunt prevenite racelile, infectiie bronsice, pulmonare si urinare reci­divante, dar sunt tratate si infectiile deja instalate. Pig­mentii pe care ii contine blocheaza replicarea virusi­lor gripali, dar si a celor care produc hepatita sau her­pesul. Se administreaza proaspata, sub forma de salata, cate 300-400 g pe zi, la bolnavii cu infectii respiratorii, pentru a sustine si a grabi procesul vindecarii.

 

Consumul de varza de trei ori pe saptamana contribuie la completarea necesarului de vitamine si de minerale in cazul bolnavilor de anemie. In cazul varstnicilor, varza este revigoranta si combate procesul de imbatranire  prematura. Consumul de varza este indicat si femeilor insarcinate, datorita acidului folic. Studiile au demonstrat ca lipsa acestui acid din alimentatie in timpul sarcinii duce la nasterea copiilor cu probleme neurologice.

In salatele de cruditati, in preparatele mai putin procesate, o portie nu trebuie sa depaseasca 300-400 g pe zi. Sub forma de suc, se bea cate un pahar de 50 ml pe zi, intre mese. Pentru a obtine o bautura cu gust agreabil, in sucul de varza se adauga suc de morcov si de lamaie proaspata. Pansament din frunze Varza grabeste procesul de vindecare a plagilor, a entorselor si a nevralgiilor. Cataplasmele cu multe frunze de varza, bine presate, sunt utile in durerile de lumbago, in panaritiu si furunculoza.

 

Persoa­nelor care iau antibiotice de sinteza li se recomanda si varza rosie murata, pentru restabilirea florei tubului digestiv si pentru contracararea efectului imuno-supresor al acestor medicamente. In caz de febra se administreaza sucul de varza rosie, cate 200 mililitri, bauti de 2-3 ori pe zi. Continutul ridicat de vitamina C al acestei legume ajuta inima si sistemul cardiovas­cular sa reziste cu succes temperaturii ridicate, cata­lizeaza actiunea sistemului imunitar, care este princi­palul „beneficiar” al acceselor de febra.

Stu­diile facute arata ca o cura cu suc proaspat de varza ro­sie, din care se bea cate un litru pe zi, contribuie la stoparea si chiar intrarea in remisie a diferitelor forme de cancer care afecteaza stomacul, dar si cavitatea bu­cala. Aceasta actiune antitumorala se datoreaza pig­men­tilor si sulforafanilor din varza rosie. Insa mai exis­ta o substanta, un aminoacid continut de varza ro­sie, numit glutamina, care stimuleaza refacerea, creste­rea si dezvoltarea normala a celulelor ce alcatuiesc te­su­tul protector care „captuseste” stomacul si intestinul subtire.


Adaugati un comentariu


 

*