Vasile Ciurchea si-a dat, in sfarsit, demisia de la conducerea CNAS

Acesta a invocat motive personale, fara a da alte explicatii pentru gestul sau, dar sustinand ca ar lua aceleasi decizii in privinta proiectelor controversate legate de mandatul sau.

 

vasile-ciurcheaIn urma cu putin timp, cel care a detinut pana astazi functia de presedinte la Casei Nationale pentru Asigurari de Sanatate (CNAS), medicul Vasile Ciurchea, a facut un gestt previzibil, anuntand ca si-a dat demisia din functie, din motive personale. Decizia sa a luat oarecum prin surprindere lumea medicala, care se astepta mai degraba ca acesta sa fie demis decat sa paraseasca scaunul de buna voie. Exista insa zvonuri potrivit carora demisia sa ar fi fost determinata de existenta unui dosar la DNA.

In mandatul sau, care dateaza din luna iunie a anului 2014, Ciurchea a fost de nenumarate ori contestat, iar cele mai importante proiecte demarate in aceasta perioada, desi bine gandite in esenta lor, s-au dovedit un fiasco. „Am depus acum demisia la Guvern. Multumesc tuturor colaboratorilor, indiferent de relatia pe care am avut-o, mai buna sau mai putin buna. Cred in proiectele pe care le-am sustinut si, daca m-as intoarce in timp, sigur as face acelasi lucru. Este nevoie de card de sanatate, pacientii cu hepatita C in stadiul patru au tratament, iar programul de oncologie pediatrica era o necesitate”, este declaratia facuta de Vasile Ciurchea in aceasta dimineata, imediat dupa ce si-a dat demisi din functie. Fostul sef al CNAS a precizat insa ca motivul gestului sau este legat de motive strict personale.

 

Dr. Florin Chirculescu (sursa: Facebook)

Dr. Florin Chirculescu (sursa: Facebook)

Coincidenta sau nu, in week-end, o postare pe Facebook a medicului bucurestean Florin Chirculescu a fost intens distribuita si preluata in mass-media, acesta acuzand ca au existat numeroase situatii cand responsabilii CNAS au refuzat sa deconteze tratamentele unor pacienti care reprezentau urgente. In aceasta situatie, spune Chirculescu, medicii ajung sa ezite sa acorde ingrijirile necesare, pentru a nu li se cere apoi sa platerasca din buzunar tratamentele respective care, potrivit legislatiei, ar trebui sa fie decontate de CNAS, fiind vorba de urgente medicale. „Stimata Casa de Asigurari de Sanatate, ai idee in ce hal ma incurci? Vine urgenta, da? O internez. Dupa aia vii tu, Casa de Asigurari de Sanatate, si-mi umbli in foi. Si gasesti niste neasigurati, care au fost urgente si care, intre timp, au fost tratati. Si-mi imputi cheltuielile, ma ameninti ca trebuie sa platesc eu, medicul curant, pentru ca l-am tratat pe X, sau pe Y, care nu erau asigurati. Prin urmare, data viitoare cand vine urgenta, normal ca ma uit sa vad: e pacientul asigurat? Si daca vad ca nu e, ce fac, stimata Casa de Asigurari? Refuz urgenta pentru ca-mi invalidezi tu foaia? Daca as face asa, ar veni procurorii peste mine, si pe buna dreptate…
Asadar, stimati angajati ai Casei de Asigurari, ia ridicati nasul din dosare, ia coborati pe pamant, pentru ca hartiile si fotografiile nu sangereaza, dupa cum spune o vorba chirurgicala, pe care voi n-aveti de unde s-o stiti, pentru ca operati doar documente. Ia asumati-va raspunderea, public, si spuneti in gura mare ca VOI n-aveti chef sa platiti nu-stiu-cate urgente, caci eu, medic curant, n-am chef sa dau ochi cu procurorii, si nici sa ma fac de ras in fata pacientilor pentru ca voi faceti artificii cu banii lor”,
este mesajul postat de medicul de la Spitalul Universitar de Urgenta din Capitala.

 

card de sanatateCiurchea a respins aceste noi acuze facute de medicul specialist care si-a sumat cele afirmate, spunand ca desi il considera pe medicul acuzator un profesionist serios, de aceasta data nu a facut decat sa lanseze in spatiul public o afirmatie care nu este adevarata si care nu face altceva decat sa induca panica in populatie. La scurt timp insa a venit anuntul legat de demisia lui Vasile Ciurchea. Greu de spus daca decizia acestuia are legatura cu noile acuze aduse institutiei de catre un medic din sistemul public de sanatate, ori daca greva medicilor din spitale sau protestele medicilor de familie care ameninta ca nu vor semna contractele in forma actuala l-au determinat de seful CNAS sa demisioneze. Cert este insa ca acesta a fost initiatorul unor proiecte indelung contestate, nu din cauza ca ar fi fost inutile, ci pentru ca functioneaza defectuos.

Cel mai important proiect legat de mandatul lui Ciurchea este cel referitor la implementarea sistemului cardului de sanatate, un proiect bine gandit in teorie, dar dezastruos in privinta modului de implementare. Sistemul electronic ce ar trebui sa asigure buna sa functionare se blocheaza frecvent, iar medicii si farmacistii au numeroase probleme in a inregistra serviciile medicale si retetele eliberate pacientilor, fapt pentru care au existat nenumarate „contre” intre acestia si seful CNAS. De fiecare data, Vasile Ciurchea a sustinut ca sistemul functioneaza doar cu mici probleme, aruncand vina in seama medicilor, desi realitatea il contrazicea clar.

 

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea

Un alt program controversat este cel legat de accesul pacientilor cu hepatita C la trtatamentul inovator fara interferon. La fel, in esenta sa, programul este unul bine-venit, Romania numarandu-se printre primele tari din lume care ar fi trebuit sa asigure accesul pacientilor la acest tratament revolutionar. Punerea sa in practica s-a dovedit insa la fel de anevoioasa, indelungata si defectuoasa, pacientii fiind amagiti luni de zile cu acest tratament, de fiecare data Vasile Ciurchea facand apel la „putintica rabdare”. Cand, in sfarsit, parea ca toate detaliile au fost puse la punct si primii pacienti isi pot incepe tratamentul, acestia au constatat ca erau pusi pe drumuri intre cabinetele medicale, laboratoarele de analize si centrele in care trebuia sa isi primeasca tratamentul. In plus, multi pacienti care aveau recomandare terapeutica pentru ascest tratament s-au trezit ca in urma analizelor efectuate doar in laboratoarele acreditate de CNAS, nu se mai incadreaza in categoria celor eligibili, rezultatele analizelor aratand ca au forme mai usoare de boala.

Si in prezent, programul functioneaza foarte greu, doar cativa dintre pacienti numarandu-se printre norocosii care au apucat sa isi inceapa tratamentul.

La fel de controversat a fost si examenul pentru ocuparea functiilor de sefi de Case judetene de sanatate, in urma caruia niciunul dintre candidatii launa dintre cele 42 de posturi scoase la concurs nereusind sa promoveze macar proba scrisa.

Potrivit normativelor legale in vigoare, numirea unui nou sef la CNAS este atributul primului ministru, care va face acest lucru in urma unei propuneri a ministrului Sanatatii. Deocamdata nu se vehiculeaza niciun nume care sa-l inlocuiasca pe Ciurchea si, tot potrivit legii, avand o functie de conducere, acesta ar mai putea sta in fotoliul de sef al instituti, 40 de zile…

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*