Nicolaescu ameninta cu sanctiuni asiguratii care nu isi vor face controale preventive la medic

17 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

Declaratia a fost facuta in cadrul unei videoconferinte la care au participat si responsabilii buzoieni din domeniul Sanatatii. VEZI CE CONTINE PACHETUL DE SERVICII DE BAZA IN MEDICINA DE FAMILIE.

 

Videoconferinta

Videoconferinta

Ministerul Sanatatii a decis ca, incepand din aceasta saptamana, sa organizeze o serie de videoconferinte in care sa se dezbata toate aspectele legate de noile pachete de servicii de sanatate. La aceste dezbateri participa, pe deoparte, oficiali din minister, iar de cealalta parte, reprezentanti ai asociatiilor de pacienti, reprezentanti ai autoritatilor locale care raspund de administrarea spitalelor din teritoriu, manageri de spitale, reprezentanti la nivel judetean ai Colegiului Medicilor, directori ai Directiilor de Sanatate Publica, directori ai Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate, reprezentanti ai medicilor de familie si alti factori responsabili din domeniul Sanatatii. Se doreste astfel ca eventualele nelamuriri sau nemultumiri legate de pachetele de sanatate aflate in dezbatere publica sa fie discutate si analizate „cu cartile pe fata”, cautandu-se solutii impreuna cu toti factorii respondsabili pentru imbunatatirea acestora.

 

2014-01-16 14.40.33Cum era si firesc, responsabilii din sistemul de sanatate buzoian participa si ei la dezbateri, o prima videoconferinta avand loc joi dupa-amiaza, la sediul Consiliului Judetean. La dezbatere au participat subprefectul Vasile Alecu, dr. Viorica Vihalascu, director executiv al Directiei de Sanatate Publica Buzau, dr. Angela Mazdrag, presedintele Patronatului Medicilor de Familie din Buzau, Corneliu Vasilescu, presedintele CJAS Buzau si alti reprezentanti ai sistemului sanitar si ai administratiei locale. Subiectul dezbatut in cadrul videoconferintei a fost Asistenta medicala primara, de la sediul Ministerului Sanatatii, participand la dezbatere ministrul Eugen Nicolaescu, impreuna cu secretarii de stat Adrian Pana si Raed Arafat. Cu ocazia acestei prime prezentari a pachetelor de sanatate, Eugen Nicolaescu a declarat ca este pentru prima data in Romania cand se face o asemenea actiune, cand se face prezentarea unui act normativ pe care vrem sa il cunoasca toti specialistii din tara care au functii de conducere in organizatii profesionale”.

 

2014-01-16 14.40.07Ministrul si-a inceput alocutiunea spunand ca bugetul pe care Romania il aloca in prezent Sanatatii nu poate asigura toate serviciile medicale pe care cineva crede ca le poate obtine, insa, prin introducerea noilor pachete de servicii medicale, cetatenii vor beneficia de asistenta astfel incat viata lor sa nu fie pusa in pericol, iar problemele de sanatate pe care le au sa fie ameliorate si chiar rezolvate. In opinia sa, cu toate ca sunt putini, banii sunt cheltuiti in unele zone fara prea multa chibzuinta, iar noile pachete au fost concepute pentru a fi transparente si a arata „cum a fost cheltuit fiecare banut”.

Totodata, Nicolaescu a tinut sa faca unele precizari referitoare la medicina de familie intrucat, in opinia sa, unele aspecte au fost gresit intelese, fiind astfel prezentate in mass-media. „Pachetul nu limiteaza numarul de consultatii pentru problemele de sanatate noi. Ori de cate ori apare o noua imbolnavire, agravarea unei patologii pe care medicul de familie o stie, toate aceste lucruri se trateaza ca o problema de sanatate noua. Ori de cate ori o persoana are o suspiciune de sanatate, are o problema, in sensul in care se simte rau, in sensul in care crede ca ar trebui sa o vada un medic, atunci acea persoana se poate adresa medicului de familie fara niciun fel de restrictie”, a declarat acesta, precizand ca aceste controale medicale nu trebuie confundate cu controalele medicale periodice, de rutina.

 

nicolaescu, arafatMinistrul a facut si o declaratie surprinzatoare, mentionand chiar ca are in vedere si aplicarea unor sanctiuni pentru asiguratii care nu vin sa isi faca in fiecare an, un consult. Aceasta, intrucat noile pachete pun foarte mult accentul pe preventie, pentru a se mai economisi astfel din bugetul alocat Sanatatii. Ministrul Nicolaescu considera ca este obligatia fiecarui roman inscris pe lista unui medic de familie sa isi faca un control preventiv periodic, pentru a nu risca sa ajunga in spital cu o boala nedescoperita la timp, cheltuindu-se astfel mai multi bani pentru tratamentul sau si chiar punandu-si viata in pericol. Potrivit ministrului, medicul poate acorda consultatii pentru persoanele sanatoase, facand preventie, care se adreseaza copiilor si adolescentilor, iar la adultii sanatosi sunt consultatii preventive de evaluare a riscului individual. „Pentru persoanele cu probleme de sanatate sunt mai multe tipuri de consultatii: consultatiile pentru problemele de sanatate noi, pentru episoade acute noi, consultatiile pentru actiuni prioritare – si aici includem consultatiile de monitorizare activa prin protocoale de management integrat – avem consultatii pentru boli cronice – si ne referim aici altele decat cele pentru monitorizare-, consultatii programate la domiciliu pentru pacientii cu boli grave nedeplasabili si alte categorii de consultatii si servicii – pentru gravide si leuze, servicii aditionale, servicii de suport” a mai declarat acesta.

 

Pachetul de servicii de baza privind MEDICINA DE FAMILIE  poate fi consultat AICI (format PPT – de deschis cu Microsoft PowerPoint).

PUBLICITATE

Adaugati un comentariu


 

*