Viata dupa transplant, o viata normala, cu oameni dinamici

16 mai 2016 | 1 comentariu |

Acesta a fost mesajul transmis anul acesta, cu prilejul Zilei Nationale a Transplantului, care a fost dedicataTransplantului si activitatii fizice”.

 

Ziua Nationala a TransplantuluiZiua Nationala a Transplantului – brand al Fundatiei pentru Transplant, manifestare nationala si internationala aparuta la initiativa Consiliului Europei  s-a desfasurat, la sfarsitul saptamanii trecute, in Aula Bibliotecii Academiei Romane.

Peste 300 de specialisti in domeniul transplantului, persoane transplantate si personalitati – formatori de opinie in favoarea transplantului din Romania, Bulgaria, Croatia si Republica Moldova s-au reunit pentru a celebra astfel „viata dupa transplant” si pentru a discuta despre realizari, previziuni si mai ales pentru a demonstra ca exista sperante, exista „viata dupa transplant”. Au fost felicitati cu acest prilej, toti cei implicati in realizarea procesului de transplant, medici, pacienti, donatori de organe, autoritati, dar s-a subliniat ca Romania mai are pasi importanti de facut in acest domeniu, cel putin in privinta acceptarii donarii si a finantarii acestui tip de interventii, care pot salva vieti.

Evenimentul, care de peste zece ani se desfasoara in fiecare primavara, reprezinta atat o modalitate de mediatizare a beneficiilor oferite de transplantul de organ, tesuturi si celule, cat si un bun prilej pentru schimb de experienta foarte util intre profesionistii din domeniu. In acelasi timp, se aduce un omagiu donatorilor si familiilor acestora, evidentiindu-se valoarea gestului altruist al donarii.

Potrivit organizatorilor, evenimentul din acest an a fost dedicat „Transplantului si activitatii fizice”, dorindu-se astfel sa se evidentieze faptul ca pacientii transplantati sunt personae sanatoase, redate integral societatii.

 

Transplant 2016

La eveniment au fost prezenti prof.dr. Irinel Popescu, directorul Centrului de transplant hepatic de la Spitalul Fundeni din Bucuresti, dr. Victor Zota, presedintele Agentiei Nationale de Transplant (ANT), prof. Radu Deac, directorul Agentiei Nationale de Transplant, dr. Mirela Busic – director al Agentiei Nationale de Transplant din Croatia – tara desemnata ca centru regional de coordonare pentru sud-estul Europei (centru din care face parte si Romania), Igor Codreanu – seful Agentiei de Transplant din Republica Moldova, omologul acestuia din Bulgaria, dar si reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, directori si medici din spitalele in care se efectueaza transplant , reprezentanti ai organizatiilor pacientilor transplantati, beneficiari ai unui transplant.

Potrivit Fundatiei pentru Transplant, de la inceputul anului si pana in prezent, la Targu Mures au fost efectuate 7 transplanturi de cord, la I.C. Fundeni – 36 de transplanturi de ficat (dintre care 35 de la donator in moarte cerebrala), iar la Spitalul Sf. Maria – 6 transplanturi de ficat. De asemenea, la Institutul de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca s-au realizat 54 de transplanturi (din care 47 de la donator in moarte cerebrala), la C.I. Parhon Iasi au fost facute 16 transplanturi renale, dintre care 13 de la donator in moarte cerebrala, iar la I.C. Fundeni – 51 de transplanturi renale (40 de la donator in moarte cerebrala).

 

Dr. Victor Zota

Dr. Victor Zota

Cu acest prilej, presedintele Agentiei Nationale de Transplant, dr. Victor Zota a facut o trecere in revista a datelor Agentiei, prezentand o statistica pe 2015 si asteptarile din anul acesta, mentionand ca situatia pacientilor cronici renali este una grava, aproximativ 3.000 de pacienti aflandu-se la ora actuala pe listele de asteptare. „Sunt 4 centre de transplant renal in Romania. Din cei 9800 de dializati renal pana la sfarsitul anului 2015, peste 4300 asteptau pe liste pentru un transplant renal. Din totalul acestora, peste 600 de persoane au fost admise pentru transplant. Este, acum, o lista de asteptare care se afla in Registrul National de Transplant, dar aceasta lista nu are niste cifre fixe, ea variaza in fiecare zi. Sunt aproximativ 3.000 de pacienti aflati pe lista de asteptare pentru transplantul renal. Din nefericire, multi dintre ei sunt de foarte lunga perioada pe dializa, ceea ce creeaza mari probleme pentru un transplant. Pentru inima sunt in jur de 50 – 50 si ceva de pacienti pe lista, pentru transplantul hepatic cred ca sunt in jur de 400 si ceva de pacienti, aici sunt si cativa copii pe lista de asteptare. Pentru transplantul tisular sunt cateva sute pe lista, ca si la transplantul medular”, a spus dr. Victor Zota, cu prilejul evenimentului.

 

Prof.Dr. Irinel Popescu - Ziua Transplantului

Prof.Dr. Irinel Popescu – Ziua Transplantului

La randul sau, prof. dr. Irinel Popescu, cel care pe buna dreptate este supranumit „parintele transplantului hepatic din Romnaia”, a spus ca anul trecut, in tara noatra erau pe listele de asteptare pentru transplant hepatic peste 400 de pacienti, dintre care peste 180 au beneficiat de un transplant efectuat intr-unul dintre cele doua centre existente. Profesorul Irinel Popescu a pledat, ca de obicei, pentru o viata normala dupa transplant, pentru integrare sociala si miscare, solicitand atat profesionistilor din domeniul transplantului cat si autoritatilor, pacientilor transplantati si mass-media, sa se implice mai mult in salvarea de vieti prin diseminarea informatiilor Pro-donare.

Exprimandu-si speranta ca se vor putea realiza din ce in ce mai multe transpolanturi prin care se vor salva cat mai multe vieti, Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu a indemnat pe toata lumea la miscare, anuntand chiar ca in calitate de capitan al echipei Romaniei, detinatoare a titlului la prima editie, de anul trecut, va participa la editia a doua a Campionatului Balcanic de fotbal al Pacientilor Transplantati, desfasurat la Centrul National de fotbal din Mogosoaia. Mai in gluma, mai in serios, medicul a anuntat dispute inversunate, tinand cont ca din echipele Romaniei, Bulgariei, Croatiei si Republicii Moldova fac parte fosti internationali de marca. Au fost mentionati aici romanii Miodrag Belodedici, Danut Lupu, Florin Constantinovici.

 

Irinel Popescu, Crina Stefanescu, Gheorghe Ionescu

Irinel Popescu, Crina Stefanescu, Gheorghe Ionescu

In cadrul manifestarilor dedicate Zilei Nationale a Trasnpplantului, Presedinta Asociatiei Pacientilor cu Transplant Hepatic, dr. Crina Stefanescu, ea insasi beneficiara unui transplant de ficat, i-a inmanat profesorului Irinel Popescu o „Diploma de onoare” cu care acesta a fost distins de Fundatia pentru Transplant  „pentru contributia deosebita adusa in dezvoltarea, in Romania, a activitatii de transplant si crearea Scolii Romanesti de Transplant Hepatic”.

Alaturi de laudatio adus celui pe care-l considera „mana prelungita a lui Dumnezeu”, dr. Stefanescu a aratat ca „In Fiecare an sarbatorim aceasta zu ca simbol al renasterii noastre, cand prin gratie divina si generozitatea familiilor donatoare, profesionistii Scolii Romanesti de Transplant Hepatic creata si condusa de domnul profesor dr. Irinel POPESCU ne-au transformat in MIRACOLE!  Dar miracolele de azi au un trecut ale carui constante au fost neputinta,  disperarea, suferinta, lupta crancena cu boala, asteptarea, speranta si credinta. Cu acest trecut in minte militam, de ani buni, pentru ideea de donare de organe sa fie un subiect deschis de discutie si sustinem Programul National de Transoplant. Fiecare dintre noi, prin simpla noastra existenta in comunitatea in care traim suntem o adevarata campanie PRO-DONARE.

Doar cladind increderea in sistemul national de transplant putem transforma prezentul pacientilor aflati pe lista de asteptare a unui organ, in viitor!” – dr. Crina Stefanescu, presedinte Asociatia Transplantatilor de Ficat- LIVERTRANS.

 

Narcis Copca - Manager Spital Sf. Maria

Narcis Copca – Manager Spital Sf. Maria

Sperante au primit si pacientii care au nevoie de un transplant pulmonar, dr. Zota mentionand ca in prezent se creeaza o lista separata pentru transplantul pulmonar in tara, fata de lista de la Viena. „Acum cream lista de transplant pulmonar separata de lista de la Viena”, a explicat acesta.

Primul transplant pulmonar din Romania ar putea fi realizat foarte curand la Spitalul „Sfanta Maria”, dupa ce in acest program a fost inscris deja un pacient, ultimii pasi fiind alocarea fondurilor de la Ministerul Sanatatii si gasirea unui donator compatibil, a spus managerul unitatii medicale, dr. Narcis Copca.

Noi am reusit sa fim acreditati. A fost facut training de sase luni la Hanovra, cel mai important centru din lume, cu cel mai mare numar de pacienti transplantati pulmonar – 130 pe an. (…) Acreditarea s-a intamplat acum o luna. Trei luni de zile dureaza introducerea primului pacient pe lista. Noi am reusit sa devansam cu o luna si un pic si chiar astazi dimineata am primit interfata si a fost introdus primul pacient roman pe lista de asteptare pentru transplantul pulmonar in Romania. Ca si pasi mai sunt de primit resursele financiare de la Ministerul Sanatatii, demersurile sunt avansate si asteptam cat de curand, poate chiar saptamana viitoare, si evident incepand cu saptamana viitoare vom astepta primul donor compatibil cu pacientul nostru”, a explicat medicul.

El a mentionat insa ca la Ministerul Sanatatii exista o solicitare de import pentru substanta Celsior, singura in care se pot transporta plamanii pentru transplant, dar care nu a fost inca aprobata.

 

GALERIE FOTO:



Comentarii (1)

  1. Voicu Marcela spune:

    Odihna vesnica celor de la care s-au prelevat organele si mii de multumiri familiilor care au fost de acord!

Adaugati un comentariu


 

*