Victime colaterale in cazul doctoritelor din Arges, care au batut recordul la spagi

Doua pensionare ce s-au numarat printre pacientii audiati, s-au sinucis la interval de cateva zile, de frica sa nu ajunga la inchisoare pentru ca le dadusera mita.

 

dr. Iulia Maria Mihai

dr. Iulia Maria Mihai

In urma cu o luna, Sanatateabuzoiana.ro relata despre un nou sacandal in lumea medicala, avandu-le in centrul sau pe doctoritele Iulia Maria Mihai, medic sef al Serviciului de Expertiza a Capacitatii de Munca din structura Casei Judetene de Pensii si Asigurari Sociale Arges si Camelia Sandulescu, medic in cadrul aceluiasi serviciu. Ele au fost arestate la acea vreme pentru ca ar fi primit impreuna peste 700 de spagi in schimbul acordarii de pensii si concedii mediale pe perioade lungi de timp. Potrivit DNA, in perioada februarie – iunie, medicul Iulia Maria Mihai si colega sa au primit, in mod repetat, sume de bani cuprinse intre 100 si 200 de lei, precum si alte foloase de la persoanele care se prezentau la cabinetele de expertiza pentru incadrarea intr-un grad de invaliditate, revizuirea medicala sau prelungirea concediului medical peste 180 de zile. Cele doua doctorite se afla si in prezent in arest, mandatul fiindu-le prelungit pana la data de 10 august, insa ancheta derulata de DNA a inceput sa faca acum victime colaterale, in randul pacientilor audiati care le-ar fi oferit acestora bani sau alte bunuri.

 

politie arsiPana la acest moment, procurorii au audiat aproximativ 800 de persoane din randul pacientilor, multi dintre ei  precizand ca era o practica obisnuita sa se prezinte la cele doua doctorite de la Casa de Pensii cu o mica atentie, daca doreau sa obtina documentele de care aveau nevoie.

Fiind vorba de oameni simpli, in varsta si suferind de diferite afectiuni, care nu au avut niciodata de-a face cu oamenii legii, impactul emotional este pentru unii dintre ei foarte puternic, dupa ce au fost pusi in postura de a da declaratii in fata anchetatorilor. Dovada este faptul ca in mai putin de o luna, doua femei care au trecut prin birourile procurorilor DNA au ales sa-si puna capa zilelor, de teama sa nu ajunga la inchisoare sub acuzatia de dare de mita.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPrima dintre ele a fost o localnica de 57 de ani din Pitesti, pensionata pe caz de boala, pe care intalnirea cu procurorii a traumatizat-o profund. La scurt timp dupa ce s-a prezentat la audieri, femeia si-a pus capat zilelor in propriul apartament, ingrozita de gandul ca ar putea face sase ani de inchisoare, asa cum o avertizasera anchetatorii. Femeia primea o pensie de 400 de lei, iar la audieri fusese intrebata daca le oferise bani celor doua doctorite, pentru a-i elibera documentele necesare pensionarii pe caz de boala. In biletul de adio, aceasta a scris ca se temea ca din aceasta cauza ar putea ajunge la inchisoare si ca nu mai putea trai cu acest gand.

La cateva zile, o alta pensionara audiata in acelasi dosar s-a aruncat de pe un baraj in apele Argesului si a murit inecata. Si ea a lasat un bilet de adio in care isi motiva in acelasi fel gestul. Femeia de 54 de ani, din Mioveni, se temea la randul ei ca va ajunge dupa gratii pentru ca oferise uneia dintre doctorite un borcan cu miere si o sticla de sampanie, pentru eliberarea unei adeverinte.

Niciuna dintre cele doua victime nu fusese acuzata oficial de vreo fapta penala, insa socul emotional se pare ca a fost prea puternic, iar psihicul lor a cedat dupa intalnirea cu procurorii.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (2)

  1. Nelu Cabel spune:

    Sa intelegem ca demnitatea este strans incorsetata intre excese si emigrare? Pentru ca nu poate sa dispara, ar insemna disparitia civilizatiei. O solutie trebuie sa existe!

  2. Un medic spune:

    Poate ca evenimentele nu ar fi avut loc daca:
    1- Organele de ancheta nu ar lucra pe mai departe ca pe vremea comunistilor, cele doua persoane care s-au sinucis fiind persoane in varsta si mai sensibile, care traisera si in anii comunismului. Ca exista suspiciunea unei infractiuni este un aspect, dar modul cum se fac înca anchetele lasa mult de dorit. Politia si procuratura ar trebui sa aduca dovezi incriminatoare si nu cel suspicionat sa fie amenintat sa declare si ce nu a ”mancat”. Spun din proprie experienta, ca in fata organelor de ancheta esti tratat de la bun inceput ca infractor. Daca esti mai slab ”de înger” sau ai mai avut si alte intalniri de acest gen, ai toate sansele sa o iei ”razna”. Nu se respecta prezumtia de nevinovatie si de multe ori dovezile nu le aduc procurorii sau politia (cum ar fi legal) ci ti se smulg sub diverse amenintari.
    2-Poate ca nici doctoritele nu ar fi ajuns la a cere spaga dacă salariile ar fi fost mai bune. Ca medic ce sunt, pot dovedi pe acte (stat de plata, fluturasi) ca reintregirea salariilor este o mare minciuna. Pe aceeasi functie, cu acelasi loc de munca ca in 2008, salariul actual reprezinta doar circa 40% din cel avut. Daca mai tinem cont ca intre timp a intervenit devalorizarea, au crescut preturile, etc. atunci reintregirea facuta nu este decat o mare minciuna a atat a PDL (care a inițiat reintregirea)cat si a PSD-PNL sub care ”reintregirea” s-a efectuat.
    In aceste conditii sa nu ne miram de aceste cazuri ”scandaloase”.
    Daca este sa vorbim corect, plati înformale au fost si inaintea crizei, dar nu am auzit (intre 1990 si 2012) de arestari pentru fapte cu adevarat jenante cum sunt in ultima vreme. Trag deci concluzia ca salarizarea determina pe unii sa apeleze la excese sau sa emigreze, pentru ca aici e doar bataie de joc.

Adaugati un comentariu


 

*