Vine Craciunul, atentie la Trichineloza!

19 decembrie 2016 | 0 comentarii |

DSVSA Buzau si DSP Buzau au dispus masuri speciale de supraveghere a conditiilor de desfacere a alimentelor traditionale si de prevenire a imbolnavirilor populatiei.

 

sacrificare porciMai este doar o saptamana pana la Sarbatoarea Craciunului, iar pregatirile sunt in toi, in aceasta perioada, fiecare roman vrand sa intampine Nasterea Domnului si Revelionul cu mesele pline de bucate, carnea de porc si produsele traditionale fiind la mare pret. Pietele, targurile si magazinele sunt aglomerate, oamenii alearga dupa cadouri si se grabesc sa isi faca aprovizionarea.

Medicii atrag atentia, insa, ca trebuie avut grija ca Sarbatorile sa nu fie transformate in cosmar, din cauza lipsei de precautie la cumpararea alimentelor sau a cumpararii lor din locuri neautorizate ori a neglijarii efectuarii examenului trichineloscopic al carnii porcilor sacrificati in gospodariile individuale.

 In scopul prevenirii imbolnavirilor, DSVSA Buzau a dispus verificarea conditiilor sanitare veterinare de functionare a unitatilor care proceseaza, depoziteaza si transporta produse de origine animala, autorizate/inregistrate sanitar veterinar si controlul permanent al unitatilor de sacrificare a animalelor autorizate sanitar veterinar. Sunt verificate, de asemenea, pietele agroalimentare, unitatile de depozitare si comercializare a produselor traditionale (carne porc, preparate din carne, oua, produse lactate, produse de panificatie), unitatile de alimentatie publica, pensiunile agroturistice care organizeaza mese festive”, a precizat directorul DSVSA Buzau, dr. Paul Jipa, astazi, in sedinta Colegiului Prefectural.

 

Examen trichineloscopic

Examen trichineloscopic

Cel mai mare „dusman”, in aceasta perioada, este Trichinella Spiralis, un parazit care poate popula carnea de porc si care odata ingerat provoaca Trichineloza, o boala grava, care nedepistata si netratata la timp poate duce la probleme grave de sanatate si chiar la deces.

Pentru ca populatia sa poata efectua examenele trichineloscopice in urma carora se poate stabili daca exista vreun risc la consumarea carnii, medicii veterinari oficiali de la nivelul CSVSA –urilor  (doua in municipiul Buzau, in Piata Centrala si Piata Crang, si unul in Rm.Sarat) si la nivelul Laboratorului sanitar veterinar judetean sunt prezenti „la datorie”, pentru confirmarea diagnosticului in cazul depistarii probelor pozitive.

De asemenea, la sediul circumscriptiilor sanitare veterinare s-a afisat programul de activitate, care in aceasta perioada este in intervalul orar 8.00-18.00,  si personalul care efectueaza examenul trichineloscopic, iar la sediul DSVSA Buzau va fi asigurat un mijloc de transport pentru carnea depistata pozitiva, in scopul transportului catre crematoriul DSVSA Buzau pentru a fi incinerata, a mai precizat directorul DSVSA Buzau.

DSVSA Buzau va colabora cu celelalte autoritati competente in domeniul sigurantei alimentare, cu reprezentantii autoritatii locale si dupa caz, cu cei ai Ministerul Administratiei si Internelor, pentru efectuarea de controale comune in aceasta perioada.         

 

Dr. Paul Jipa

Dr. Paul Jipa

Medicul Paul Jipa atrage atentia, totodata, ca este necesar ca populatia sa nu cumpere carne de porc decat din targurile autorizate sanitar veterinar si insotite de certificat sanitar veterinar, formular de miscare si fisa de inspectie privind supravegherea pestei porcine, sacrificarea porcinelor in targuri sau alte locuri neautorizate sanitar veterinar fiind interzisa.

Exista un risc major de imbolnavire in cazul consumului de carne provenita din surse necunoscute si comercializata clandestin (neexpertizata sanitar veterinar)”, atentioneaza medicul veterinar, care roaga consumatorii sa se aprovizioneze cu produse alimentare numai din unitati autorizate/inregistrate sanitar veterinar, iar in cazul in care sacrifica porci in propriile gospodarii sa verifice carnea acestora, trichineloscopic, inainte de „pomana porcului”.

La nivelul DSVSA Buzau au fost instruiti toti medicii veterinari oficiali de la CSVSA-uri si cei care supravegheaza sanitar veterinar unitatile de industrie alimentara in vederea respectarii prevederilor legislative si a notelor de serviciu transmise de ANSVSA in aceasta perioada”, mai spune dr. Paul Jipa.

 

control carneIn scopul prevenirii unor situatii nedorite, DSVSA Buzau a demarat actiuni de control la nivelul targurilor de animale, pietelor agroalimentare, abatoarelor, fabricilor de procesare a produselor din carne, carmangeriilor, macelariilor etc, unitatilor de alimentatie publica, depozitelor alimentare si unitatilor de comercializare, inca din 5 decembrie.

In prima saptamana, inspectorii DSVSA au efectuat 87 de controale, in urma carora au identificat mai multe neconformitati,  pentru care „au fost aplicate 15 avertismente si 8 amenzi, in valoare totala de 4.800 lei.  DSVSA Buzau va da prioritate solutionarii reclamatiilor si sesizarilor in unitati de procesare, comercializare si alimentatie publica astfel incat, timpul legal de solutionare a acestora sa nu constituie, pana la sosirea sarbatorilor, o perioada favorabila persistentei anumitor nereguli”, mai spune directorul DSVSA Buzau.

Intre principalele nereguli se numara lipsa documentelor insotitoare pentru animalele aduse la comercializare in targuri; depozitarea necorespunzatoare a alimentelor; manipularea produselor alimentare cu incalcarea regulilor de igiena; neetichetarea corespunzatoare a produselor alimentare; comercializarea produselor alimentare fara documente de inregistrare sanitara veterinara; neeefectuarea examenelor medicale curente ale personalului.

 

controale dsvsa (1)Controale desfasoara, in aceasta perioada, si inspectorii din cadrul Compartimentului de Control in Sanatate Publica din cadrul Durectiei de Sanatate Publica (DSP) Buzau, in unitatile de productie si comercializare a produselor alimentare specifice acestei perioade, ca si in unitatile de alimentatie publica din judet.

Potrivit informarii prezentata in sedinta Colegiului Prefectural, directorul DSP Buzau, Cristina Ungureanu, a aratat ca, din pacate, unii agenti economici nu si-au facut probleme sa foloseasca angajatii care fac curatenie la WC-uri si pentru a manipula alimentele, altii nu s-au gandit sa faca si curatenie si mai ales sa dezinfecteze locurile de munca, ustensilele si suprafetele pe care transau carnea, iar unii nici nu s-au sinchisit sa se aprovizioneze cu produse de curatenie. Nici examenele medicale periodice ale angajatilor nu au constituit o preocupare pentru altii, desi acestia lucreaza cu produse alimentare si pot, in orice clipa, daca nu sunt sanatosi, sa transmita anumite boli celor care cumpara produsele pe care le manipuleaza. 

Inspectorii DSP au efectuat, in aceasta perioada, 48 de actiuni de control, intre care 6 la producatori de produse de panificatie si patiserie, 17 in unitati de alimentatie publica si 25 in unitati de comercializare a produselor alimentare. In urma acestor controale si a neconformitatilor depistate, inspectorii DSP au aplicat 9 avertismente si o amenda in valoare de 8.000 de lei

 

 


Adaugati un comentariu


 

*