Vise electorale: 25 de milioane de euro pentru cercetare in Sanatate

26 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Aceasta este suma pe care Ministerul Fondurilor Europene intentioneaza sa o atraga prin proiecte vizand infiintarea de laboratoare si centre de cercetare, precum si achizitionarea de tehnologie necesdara diagnosticarii unor afectiuni cu potential letal. Ramane sa le si vedem!

 

doctori analize laboratorViitorul cercetarii medicale romanesti pare a fi unul roz, acum, in plina campanie electroala. Cel putin la nivel declarativ, Ministerul Fondurilor Europene anunta ca a lansat o  noua cerere de proiecte, in valoare de 25 milioane de euro, pentru dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare-dezvoltare deja existenta, precum pentru  si crearea de noi  laboratoare si centre de cercetare. Cererea a fost lansata prin Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice – Axa prioritara 2. Proiectele pot fi depuse in perioada 25 septembrie – 24 octombrie, iar competitia avand in vedere „finantarea unui proiect complex, de interes national, in domeniul sanatatii, cu scopul prevenirii bolilor cu potential evolutiv invalidant sau letal, sustinut de Ministerul Sanatatii”, dupa cum se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene. In acelasi document se mai arata ca banii atrasi din fonduri europene prin proiecte vor fi alocati pentru efectuarea de cercetari in domeniile de interes national, prin utilizarea de angiografe achizitionate prin proiect, cu scopul diagnosticarii unor leziuni cu potential evolutiv invalidant sau letal, respectiv pentru angioarhitectonica tumorilor maligne.

 

Eugen Teodorovici

Eugen Teodorovici

Referindu-se la aceasta noua cerere de proiecte lansata recent, ministrul de resort, Eugen Teodorovici, a declarat ca a avut aceasta initiativa in urma mai multor vizite efectuate in spitalele publice din tara, ocazie cu care a constatat ca acestea se confrunta cu numeroase lipsuri, inclusiv in ceea ce priveste tehnologia necesara diagnosticari unor boli cu potential letal. O fi fost si prin spitalele din Buzau, de unde si-a cules voturile, in 2012? Sigur nu, daca avem in vedere ca unitatile sanitare buzoiene sunt intr-o situatie de plans!

Teodorovici a declarat insa ca „Vizitand spitalele din Romania, am constatat ca multora le lipseste tehnologia indispensabila diagnosticarii unor leziuni cu potential letal. Am tinut, asadar, ca prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice sa alocam 25 de milioane de euro pentru acoperirea acestor lipsuri, prin achizitionarea de angiografe. Si nu ma opresc aici. Colaborez cu ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, pentru identificarea unor modalitati prin care romanii sa poata beneficia de tratamente cat mai performante si de servicii medicale de calitate”, a declarat in acest sens Teodorovici.

 

angiografSolicitantii eligibili pentru a depune proiecte finantate din bani europeni vizand domeniul cercetarii medicale sunt institutiile publice sau de drept public de interes national cu activitate de cercetare in domeniul sanatatii, iar solicitantii trebuie sa respecte definitia organizatiilor de cercetare conform Cadrului Comunitar de ajutor de stat pentru cercetare, dezvoltare si inovare, dupa cum se mai precizeaza in comunicatul remis de Ministerul Fondurilor Europene.
Documentele necesare pentru lansarea cererii de proiecte au fost publicate in Monitorul Oficial in data de 24 septembrie si sunt pot fi consultate in sectiunea speciala de pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*