Voiculescu arunca in carca spitalelor criza citostaticelor

25 august 2016 | 0 comentarii |

Ministrul spune ca daca raportarile nu s-ar face cand stocurile sunt aproape de epuizare, ar exista timpul necesar rezolvarii problemei inainte de aparitia unei crize. In replica, asociatiile de pacienti sustin ca a fost semnalata lipsa unor medicamente oncologice inca din aprilie.

 

Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii

Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii

O noua criza a unor medicamente oncologice din spitale a adus la disperare pacientii oncologici si familiile acestora, care cer sa nu le fie luata sansa la viata.  Intrebat cand si cum se va rezolva aceasta situatie, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat, intr-o conferinta de presa sustinuta dupa sedinta de Guvern de miercuri, ca daca s-ar raporta la timp necesarul de medicamente, crizele ar fi evitate. Referindu-se expres la situatia aparuta recent la Institutul Fundeni, unde stocurile de Lanvis, un medicament folosit pentru tratamentul leucemiei, sunt aproape de epuizare, ministrul a precizat ca si in acest caz, dar si in alte situatii similare, s-a ajuns la un pas de criza si din cauza faptului ca spitalele au asteptat pana in ultimul moment pentru a semnala aceasta problema, autoritatilor. „Problema lipsei medicamentelor este relativ cunoscuta. Problema lipsei acestui medicament, e vorba de un medicament pe nume Lanvis, e deasemenea cunoscuta. E important de inteles desfasurarea lucrurilor. Producatorul a anuntat de anul trecut ca are probleme de productie. Asta e un lucru care se intampla oriunde in lume. Ce nu se intampla oriunde in lume, si nu ar trebui sa se mai intample si la noi, este ca spitalele sa stea pana in ultimul moment si ca ministerul, respectiv autoritatile centrale care pot actiona, sa nu ia masuri din timp pentru a se asigura ca exista medicamentele necesare atunci cand sunt necesare”, a declarat ministrul Voiculesu.

 

depozit de medicamente unifarmDespre lipsa medicamentului folosit pentru tratamentul leucemiei, la Institutul Fundeni, ministrul a spus ca lucrurile s-au rezolvat foarte simplu, mai multe doze de Lanvis fiind gasite la Institutul Oncologic, unitate sanitara care isi are sediul exact in aceeasi curte.

Vlad Voiculescu a explicat ca informarea cu privire la iminenta epuizare a stocurilor de Lanvis a fost facuta catre Ministerul Sanatatii pe 18 august, iar doua zile mai tarziu, a fost transmisa in spatiul public de catre spital. „Doua zile nu sunt in niciun fel, in nicio tara din lume, suficiente pentru ca Ministerul Sanatatii sa porneasca o intreaga procedura de import. Trebuie sa ne asiguram ca aceste raportari se fac la timp. In cazul acesta specific, medicamentul exista la Institutul Oncologic Bucuresti, care e fix in aceeasi curte. Deci, practic, trebuia intrebat la spitalul vecin. Poate ca nu era responsabilitatea medicului, poate ca e o chestiune manageriala, poate ca trebuia ca noi, la minister, sa actionam si sa sunam la spitale, ceea ce am si facut”, a mai declarat Voiculescu.

 

Cezar Irimia

Cezar Irimia

Ministrul a anuntat si un termen pentru rezolvarea problemei legate de Lanvis, spunand ca stocurile vor fi refacute cel tarziu la inceputul saptamanii viitoare. Deocamdata, la Fundeni au fost trimise 100 de tablete de la spitalul din Constanta, acolo unde medicamentul era pe stoc si nu era nevoie de el. Voiculescu a insistat asupra necesitatii ca problemele legate de lipsa medicamentelor sa fie raportate ceva mai devreme, nu in momentul in care se constata ca stocurile mai sunt suficiente doar pentru una-doua zile.

Asociatiile de pacienti il contrazic insa pe ministru, sustin ca au semnalat de mult lipsa mai multor citostatice de pe piata, iar in ciuda acerstor demersuri, autoritatile par sa nu fi rezolvat problema. Mai mult, Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, sustine ca lipsa medicamentelor de la sectia de Hematologie de la Fundeni a fost semnalata la Ministerul Sanatatii inca din luna aprilie, atat de organizatia pe care o reprezinta, cat si de Societatea Romana de Hematologie, dar sesizarile facute in acest sens au ramas fara niciun raspuns, se pare ca se reactioneaza doar la presiunea mediatica si nu cum ar fi firesc, la sesizarile medicilor si ale pacientilor.

 


Adaugati un comentariu


 

*