Voluntariatul in situatii de urgenta va fi considerat experianta profesionala

 Conditia principala este ca activitatea de voluntariat efectuata sa fie in domeniul studiilor absolvite de persoana in cauza sau a specializarii pe care o are.

 

SMURD 2Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, unele modificari la Statutul personalului voluntar, astfel incat cei care efectueaza astfel de activitati sa poata beneficicia prin lege de unele avantaje, tinand cont de faptul ca voluntariatul nu presupune o munca remunerata.

Modificarile aduse au si rolul de a atrage cat mai multe persoane in activitatea de voluntariat, astfel de preocupari intrand in prezent in sfera de interes a unui procent foarte mic din populatie.

Astfel, daca multi resping din start ideea de voluntariat in situatii de urgenta pe principiul ca se expun anumitor riscuri fara vreun beneficiu, de acum inainte ar putea fi atrasi de perspectiva de a-si imbunatati experienta profesionala nu doar la modul practic, ci si scriptic, in evidentele oficiale. Conform modificarilor aprobate de Executiv, activitatea de voluntariat in situatii de urgenta se va considera experienta profesionala sau in specialitate, in functie de tipul activitatii, daca aceasta este realizata in domeniul studiilor absolvite, sau al specializarii persoanei respective.

 

SMURDCu alte cuvinte, daca un medic sau un asistent medical efectueaza astfel de activitati in cadrul Crucii Rosii sau SMURD, participand la interventii si punandu-si in aplicare competentele profesionale, perioada de voluntariat ii va fi socotita ca experienta profesionala sau in specializare, ajutandu-l sa acceada astfel la un grad profesional superior.

Totodata, s-a reglementat si  parcursul profesional al voluntarului si competentele minime pe care trebuie sa le aiba fiecare membru al serviciilor de voluntari de urgenta pentru a putea evolua in aceasta cariera. Astfel, „una dintre conditiile minime pentru a avea un parcurs profesional al voluntarului in situatii de urgenta este absolvirea obligatorie a unui curs de initiere servant pompier, in maximum un an de la incheierea contractului de voluntariat. Dupa absolvirea acestui curs obligatoriu, in functie de specializare, pentru a evolua profesional, trebuie absolvite alte cursuri de formare profesionala”, se arata in documentul legislativ.

 

pompieri voluntariIntr-un comunicat remis pe aceasta tema, reprezentantii Guvernului dau si cateva exemple in acest sens. Pentru a putea ocupa un post de conducator de autospeciale intr-un serviciu de voluntariat de situatii de urgenta, este obligatorie absolvirea unui curs de mecanic utilaj, iar ulterior, dupa minim un an, a unui curs de conducator autospeciale. In schimb, pentru a ocupa un post de sef compartiment prevenire este obligatorie absolvirea unui curs de specialist prevenire in minim doi ani de la absolvirea cursului de initiere de servant pompier, iar dupa minim un an, a unui curs de sef compartiment prevenire.

Pentru a candida pentru un post de sef serviciu intr-un SVSU, cursurilor mentionate li se adauga absolvirea unui curs de sef serviciu, intr-o perioada de minimum un an de la absolvirea cursurilor precedente.

Aceste modificari vin intr-o perioada in care ISU Buzau se afla in plina campanie de recrutare a unor voluntari amatori sa participe la interventii in situatii de urgenta, iar beneficiile de care acestia se vor putea bucura, conform noii legi, este posibil sa sporeasca interesul buzoienilor pentru acest program denumit „Salvator din pasiune”.

 


Categorii: Actual, Legislatie, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*