Vom avea vaccinuri romanesti peste cel putin doi ani

8 august 2017 | 0 comentarii |

Este concluzia cea mai optimista la care s-a ajuns dupa prima sedinta a Comitetului interministerial pentru aprobarea masurilor de relansare a activitatilor Institutului Cantacuzino.

 

50 de milioane de euro. Atat a spus premierul Mihai Tudose ca ar rebui pentru relansarea activitatior  Institutul National de Cercetare „I. Cantacuzino”, pus in fruntea listei „plusurilor” cu care Romania si-a prezentat candidatura pentru gazduirea sediului Agentiei Europene a Medicamentului la Bucuresti. O suma care s-ar putea gasi instant, prin recuperarea unei infime parti a „tunurilor” date de „baietii destepti” ai guvernarilor din ultimii 27 de ani.

Pentru relansarea Institutului sunt necesari insa banii si, bineinteles, pricepere in administrarea si valorificarea lor in scopul relansarii activitatilor si eficientizarii liniilor de productie, concomitent cu sustinerea activitatii de cercetare.

Dupa un lung sir de incercari de distrugere care, din fericire, au esuat datorita sustinerii publice si sacrificiului unora dintre angajati, dupa nenumarate balbaieli, tatonari si analize prin tot felul de „comitete si comitii”, se pare ca s-a ajuns la concluzia ca Institutul Cantacuzino trebuie „salvat”.

 

Mircea Ioan Popa – manager Cantacuzino

In urma cu doua saptamani, premierul Mihai Tudose a cerut ferm, sa fie reluata productia de vaccinuri la Institutul Cantacuzino, subliniind ca 50 de milioane de euro cat ar fi necesar pentru asta nu reprezinta „un capat de tara”. Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, i-a promis ca „in cel mai scurt timp” ii va prezenta „un grafic de lucru” cu privire la Institut.

Ieri, la Ministerul Sanatatii, a avut loc prima sedinta a Comitetului interministerial de analiza pentru demararea si aprobarea masurilor de relansare a activitatilor Institutului Cantacuzino, la care au participat reprezentantii a 11 ministere.

Managerul Institutului, prof. univ. dr. Mircea Ioan Popa, a precizat la finalul discurtiilor ca, deocamdata, nu se poate vorbi despre producerea vaccinurilor, pentru ca la Cantacuzino „nu s-au mai produs vaccinuri de un numar de ani si pentru reluarea productiei sunt necesare mai multe masuri”. A tinut sa sublinieze insa faptul ca toata lumea este de acord ca este necesara relansarea Institutul Cantacuzino care, „fiind un institut strategic, este bine sa existe o lunga perspectiva in interesul sanatatii publice din Romania”.

 

Cristian Grasu

Secretarul de Stat in Ministerul sanatatii, dr. Cristian Grasu, a precizat ca intre primele masuri de relansare a activitatilor Institutului Cantacuzino se afla crearea unui parteneriat cu Unifarm pentru comercializarea produselor pe care deja Institutul Cantacuzino le are in portofoliu si un protocol de colaborare cu Antibiotice Iasi. „A fost prima intalnire a Comitetului interministerial pentru Institutul Cantacuzino, cu o prezenta foarte solida din partea ministerelor care fac parte din acest comitet, prezidata de ministrul Sanatatii, Florian Bodog. Ne-am bucurat de prezenta ministrului Educatiei, a ministrului Justitiei, de reprezentari din partea celorlalte ministere implicate la nivel de secretari de stat. Sedinta a avut ca scop aprobarea regulamentului de functionare a Comitetului interministerial, precum si aprobarea unor prime masuri de relansare a activitatii Institutului National Cantacuzino”, a spus dr. Grasu.

Referitor la aparatura, secretarul de stat a subliniat ca unele linii sunt vechi, altele mai putin vechi, dar majoritatea au fost folosite putin sau deloc in ultimii ani, asa ca vor fi evaluate fiecare in parte si, in functie de aceste evaluari se va decide daca este nevoie de o investitie si care este aceea.

 

Pentru inceput va exista o linie de fiolaj, care se va folosi pentrua fiola apa distilata, de care e mare nevoie in sistem”. „Ne putem gandi si la cresterea capacitatii de productie a actualului produs numit SOD, care este un modulator de imunitate foarte bun, printre cele mai bune, si in totalitate natural”, a mai spus secretareul de stat, mentionand insa ca in ceea ce priveste inceperea productiei de vaccinuri, aceasta s-ar putea relua peste doi ani.

Se ia in calcul, pentru productia de BCG, o durata minima de cel putin doi ani. In ceea ce priveste reluarea productiei de vaccin antigripal, aceasta va fi ceva mai lunga. Practic, noi, acum, punem bazele planului de relansare a acestor productii, cel putin pe aceste doua directii, urmand ca pe masura ce inaintam sa venim cu informatii mai precise”, a declarat secretarul de stat.

Mircea Ioan Popa a spus ca, deocamdata, este nevoie de discutarea si intrarea in vigoare a unei Hotarari de Guvern pentru functionarea Institutului Cantacuzino, dupa care „vom putea aproba alte acte importante, precum regulamentul de organizare si functionare, stat de functii si toate lucrurile care sunt necesare”.

In concluzie „mai e mult pana departe”, asa cum ar spune cineva.

 


Adaugati un comentariu


 

*