Vrem sistem de sanatate / Nu iertare de pacate

26 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Dr. Bogdan Tanase, presedintele Aliantei Medicilor, a initiat o petitie prin care romanii sunt invitati sa semneze pentru ramanerea in vigoare a ordonantei privind managerii de spitale. Sindicatele medicilor sustin petitia si cer deputatilor sa aprobe OUG 79/2016, privind conducerea spitalelor.  

 

Dr. Bogdan Tanase

Dr. Bogdan Tanase

Asa cum SanatateaBuzoiana.ro v-a mai informat, Guvernul Ciolos a adoptat, in noiembrie 2016, o Ordonanta de Urgenta (79/2016) prin care era modificat modul de selectie al managerilor de spital, pentru a se asigura competitie libera si pentru a extinde definitia conflicului de interese pentru o categorie mai larga de personal. Senatorii au respins insa, in Ianuarie 2017, Ordonanta in cauza, iar daca actul nornativ va fi respins si in Camera Deputatilor (decizionala), criteriul politic ramane cel dupa care vor fi numiti in continuare managerii unitatilor medicale din sistemul public de sanatate.

 Incercand sa atraga atentia asupra efectelor neadoptarii OUG 79/2016, dr. Bogdan Tanase, presedintele Aliantei Medicilor pentru Nodernizarea Sistemului Medical, in numele colegilor pe care ii reprezinta si a pacientilor care considera ca unitatile medicale trebuie sa aiba directori alesi pe criterii de competenta si nu politice, a trimis o scrisoare deschisa deputatilor si a initiat pe Facebook o petitie prin care invita deputatii sa sustina Ordonanta prin care se depolitizeaza unitatile medicale, petitia putand fi insa semnata si de toti cei care doresc depolitizarea conducerilor spitalelor. In doar cateva zile, petitia a strans aproape 8.000 de semnaturi.

Domnilor Deputati,

Dorim ca «Ordonanta managerilor de spitale», adoptata de Guvern in noiembrie, la initiativa fostul ministru Vlad Voiculescu, sa ramana neschimbata! 

Ordonanta de urgenta care le interzice managerilor de spitale sa aiba functii de conducere in partide, alaturi de alte masuri anti-nepotism si anti-coruptie a fost introdusa abuziv pe ordinea de zi a sedintei de plen a Senatului in data de 16 ianuarie, fiind respinsa cu 52 de voturi pentru si 28 impotriva.”, scrie dr. Tanase.

 

Marian Stamate, Letitia Coriu, BogdanMedicul apreciaza ca daca nu luam atitudine, este foarte posibil ca proiectul sa aiba aceeasi soarta si la Camera Deputatilor, intr-una din zilele urmatoare.

Chiar daca scena politica este acum dominata de «elefantii» gratierii si modificarii codului penal, trebuie sa fim vigilenti si sa nu scapam din vedere «camila» reprezentata de OUG 79/2016. 

Sistemul medical romanesc este unul feudal, organizat pe clanuri si familii. Mai mult, Legea Sanatatii, pana la aparitia acestei ordonante, ceda puterea de decizie referitoare la managementul spitalelor clinice, unor persoane selectate dintre cadrele universitare. Senatul Universitatilor trebuia sa aprobe deciziile managerilor de spital. Mai mult, managerii faceau atat activitate didactica, cat si activitate de cercetare, ingrijeau sau operau bolnavi si conduceau si spitalul, ceea ce evident este peste posibilitatile umane, fie si numai pentru ca ziua are 24 de ore. Rezultatele acestei politici le vedem cu totii: sistemul medical este la pamant, alocarea resurselor si fondurilor este preferentiala si netransparenta, absorbtia fondurilor europene pe sanatate este zero, coruptia este la ea acasa in achizitiile din spitale, cifrele vehiculate de DNA fiind de 20-30 % comision pentru achizitiile din sanatate”, explica medicul.

Presedintele Aliantei Medicilor mai arata ca Ordonanta OUG 79/2016 se vrea „un prim pas pentru schimbarea acestei stari de lucruri, si unul eficient, fapt care se vede atat din rezistenta cu care a fost intampinata de monstrii sacri ai sistemului cat si din graba cu care se doreste anularea ei. Insa sanatatea nu trebuie sa fie doar feuda unora si o sursa perpetua de venituri ilicite. Sanatatea ne priveste pe toti”, invitand in concluzie, pe tori cei care doresc „o schimbare intr-un sistem anchilozat”, sa semneze petitia.

 

Medici dezbatere MS Vlad Voiculesscu- dr. Eleodor CarstoiuPetitia este sustinuta si de Federatia Sindicala Hipocrat, precum si de Sindicatul medicilor „Promedica”. Sindicalistii medici cer Camerei Deputatilor, for decizional in privinta OUG 79/2016, „o analiza atenta, transparenta, dialog real constructiv si adoptarea unei forme care sa conduca la o eficientizare si modernizare reale a sistemului medical romanesc, precizeaza organizatia”.

Sindicalistii mai cer instituirea „meritocratiei” reale si eliminarea oricaror forme de discriminare in ocuparea functiilor de conducere in spitalele sistemului public de sanatate si amintesc de „exclusivitatile rezervate in prezent Universitatilor de Medicina si Farmacie”, sustinand ca „este nevoie stringenta de acordare fara preconditionari a pozitiilor de conducere si coordonare atat ale sectiilor din spitale clinice, cat si ale conducerilor de spitale clinice medicilor care dovedesc deopotriva aptitudini clinice superioare, aptitudini personale, dar si competenta si experienta manageriala”.

Medicii mai solicita elaborarea cu celeritate a unei noi Legi a Sanatatii, care sa raspunda nevoilor si realitatilor din sistemul medical, adica finantare bazata pe nevoi, salarizarea decenta, formarea profesionala, malpraxis, managementul sanitar performant si stoparea exodului medicilor, oferindu-si disponibilitatea, experienta si expertiza acumulata in timp, in cadrul unui parteneriat cu toti decidentii, specialistii din sistemul medical, celelalte sindicate partenere si organizatiile de pacienti, pentru elaborarea unei noi Legi a Sanatatii.

 

Dacian Ciolos, Vlad VoiculescuOUG 79 a fost adoptat pe 16 noiembrie 2016 de catre Guvernul Ciolos, la propunerea ministrului Sanatatii de la acea vreme, Vlad Voiculescu, cu scopul declarat de a depolitiza conducerile spitalelor din Romania.

Voiculescu a explicat atunci ca prin aceasta Ordonanta de urgenta se largeste sfera persoanelor care pot ocupa functia de manager de spital, selectia managerilor putandu-se face si din randul altor categorii de specialisti cu experienta si abilitati de conducere dovedite.

Aceasta ordonanta este despre deschiderea functiilor de manager in spitale pentru toti cei care au competente. Asta nu inseamna ca scoatem universitatiile din spitalele clinice. Orice cadru universitar va putea participa in continuare la concursuri, dar alaturi de el vor putea participa si profesionisti care nu provin exclusiv din mediul academic”, declara, atunci, Vlad Voiculescu.

Deocamdata, exista obligatia managerilor din spitalele clinice de a fi cadru universitar sau medic primar, masura ingradind accesul la aceasta functie.

De asemenea, Ordonanta extinde incompatibilitatile pentru manager si ceilalti membri ai comitetului director – director medical, director financiar-contabil si, in spitalele cu peste 400 de paturi, directorul de ingrijiri, aceste functii devenind incompatibile cu cele de conducere, administrare si control in partide politice sau societati comerciale.

 

abonamente medicale (2)Totodata, prin ordonanta de urgenta fusese extins conflictul de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor si cu: „detinerea de catre sotul/sotia, rudele ori afinii pana la gradul al IV-lea, inclusiv ai managerului, a functiei de membru in comitetul director, sef de sectie, laborator sau serviciu medical sau a unei alte functii de conducere, inclusiv de natura administrativa, in cadrul spitalului la care persoana in cauza exercita functia de manager; alte situatii in care managerul, sotul/sotia, rudele ori afinii managerului pana la gradul al IV-lea inclusiv au un interes de natura patrimoniala care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a functiei de manager”.

In plus, un manager sau membrii comitetului director nu ar mai fi avut voie sa primeasca finantare pentru activitatile didactice sau de cercetare stiintifica din partea furnizorilor de bunuri si servicii ai spitalului.

Pentru sefia sectiilor ar urma sa fie organizate concursuri care, potrivit lui Voiculescu, reprezinta metoda cea mai obiectiva si transparenta pentru desemnarea celei mai potrivite persoane pentru ocuparea acestor functii.

De asemenea, OUG stipueaza faptul ca managerul va avea un program fix, in care nu isi poate parasi postul intre orele 8.00 si 16.00, iar „orice activitate medicala, didactica, de cercetare stiintifica si de creatie literar-artistica poate fi exercitata doar in afara acestui interval”, ceea ce a starnit proteste vehemente din partea universitarilor.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*