Zece milioane de euro pentru cercetare avansata, la UMF Targu Mures

29 iulie 2014 | 0 comentarii |

Un Centru Avansat de Cercetari Medicale si Farmaceutice, cu doua programe unice in tar,  in care vor fi evaluate riscurile genetice de boli cardiovasculare si neurologice, se va construi si dota cu bani europeni.  

 

Leonard Azamfirei - rector UMF Tg. Mures

Leonard Azamfirei – rector UMF Tg. Mures

Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Tirgu Mures inregistreaza succes dupa succes. Abia s-au terminat examenele de admitere, la care s-au obtinut medii de Top, ca a si fost anuntata o noua reusita a institutiei de invatamant superior medical. Rectoruul Leonard Azamfirei a anuntat ca UMF Tg. Mures a castigat finantarea pentru construirea si dotarea unui Centru Avansat de Cercetari Medicale si Farmaceutice, prin programul operational POS CCEO 2.2.1: Dezvoltarea infrastructurii existente si crearea de noi infrastructuri  (laboratoare, centre de cercetare). Valoarea intregului proiect este de peste 10 milioane de euro, finantarea nerambursabila fiind de 37 milioane lei (8,4 milioane Euro). Acest proiect va permite construirea Centrului, care se va desfasura pe o suprafata de 4.092,65 mp, precum si dotarea acestuia, potrivit unui comunicat de presa al institutiei de invatamant.

Profesorul Azamfirei spune ca „va fi o constructie dezvoltata pe demisol, parter si 3 niveluri ce vor incorpora, structurat pe etaje, spatiile tehnice si auxiliare, spatiile pentru investigarea pacientilor si recoltarea de probe, spatiile pentru cercetare, spatiile pentru analiza si elaborarea materialelor stiintifice, spatii pentru asigurarea circulatiilor orizontale si verticale precum si spatiile pentru stocarea informatiilor. Centrul va fi dotat cu 412 echipamente de cercetare/dezvoltare in 10 laboratoare de imunologie, cromatografie si spectrofotometrie de masa, analize citologice, de biologie moleculara, genetica/genomica si de explorari functionale avansate, banca de ADN si plasme”.

 

cercetare medicalaRectorul Azamfirei nu si-a ascuns satisfactia pentru castigarea uneia dintre cele mai mari sume nerambursabile, la nivel national, spunand ca urmeaza sa semneze contractul pentru construirea Centrului, care va fi dotat cu 412 echipamente de cercetare-dezvoltare in zece laboratoare si va crea 15 noi locuri de munca pentru chimisti, biochimisti, fizicieni si personal medical pentru care  exista deja un plan de recrutare de personal.

Leonard Azamfirei a adaugat ca prin cele doua programe unice in tara se vor evalua riscurile genetice de boli cardiovasculare pe care le are o persoana si se vor cerceta comunicarile anormale, congenitale, intre cavitatile inimii.

Practic, sunt doua lucruri unice, care au contat foarte mult la castigarea proiectului. Laboratorul de genetica si genomica va fi capabil sa disece bratul cel mai ascuns al cromozomilor, sa vada care este profilul genetic al unui bolnav, sa poata da un diagnostic de predictie asupra riscului de dezvoltare a acestei boli. Evident ca pe viitor acest laborator va putea sa se dezvolte si pe alte patologii, nu doar patologia cardiovasculara si neurologica. Al doilea lucru de noutate este ca aici se va infiinta un Centru de Referinta pentru Canalopatii Cardiace Congenitale, pentru bolile cardiologice congenitale”, explica profesorul Azamfirei.

Rectorul targmuresean apreciaza ca acest proiect va asigura infrastructura de cercetare necesara unui salt semnificativ in tot ceea ce inseamna productie stiintifica la nivel UMF Targu Mures, iar pana in 2015 va fi finalizat.

 


Adaugati un comentariu


 

*