Zece pacienti salvati de organele prelevate de la un singur donator

Corneeea, ficatul, rinichii, pancreasul,grefe de tesut si os au fost prelevate de echipe de specialisti care le vor transplanta apoi pacientilor care au nevoie. Tot RESPECTUL pentru familia donatorului care, trecand peste durerea pierderii celui drag, a salvat zece vieti.

 

organe transplantZiua de ieri a consemnat o noua reusita in cadrul Programului National De Transplant. Vietile a nu mai putin de 10 pacienti au fost salvate gratie gestului demn de tot respectul facut de familia unui sibian de 41 de ani, ajuns in moarte cerebrala in urma unui traumatism cranio-cerebral sever. Dupa ce medicii le-au comunicat ca nu se mai poate face nimic, rudele barbatului au trecut peste durerea pricinuita de aceasta veste si si-au dat acordul pentru prelevarea de organe. Oamenii au fost de acord ca medicii sa preleveze tot ce se putea, inclusiv grefe de piele, tesut si os, astfel de situatii, in care apartinatorii isi exprima acordul pentru prelevare multiorgan, fiind destul de rare. Cel mai recent caz in care s-au efectuat prelevari multiorgan a fost tot la spitalul din Sibiu, unde, de la un pacient de 34 de ani s-au prelevat ficatul, rinichii, corneea, tendon, os si piele.

In cazul de fata, pacientul a ajuns la spitalul din Sibiu in cursul zilei de ieri, iar dupa ce acesta a intrat in moarte cerebrala, au fost puse in alerta echipele medicale de transplant.

 

avionul-smurdPentru ca echipa medicala trimisa de la Bucuresti sa ajunga in timp util, Agentia Nationala de Transplant a solicitat Ministerului de Interne utilizarea avionului SMURD, primind acceptul pentru efectuarea zborului. La bordul avionului a urcat o echipa de la Institutul Clinic Fundeni, condusa de medicul Vlad Brasoveanu, in timp ce de la Cluj a pornit spre Sibiu o alta echipa, pentru prelevarea rinichilor si pancreasului. Operatiile de prelevare au inceput aproape de miezul noptii de duminica spre luni, echipa de la Bucuresti prelevand ficatul, si tesuturi precum cornee, tendon, os si piele, in timp ce specialistii de la Cluj au prelevat un rinichi si pancreasul. Misiunea echipei de la Fundeni a necesitat ceva mai mult timp, intrucat dupa prelevarea ficatului, medicii au procedat si la sectionarea acestuia, organul urmand sa ajunga la doi pacienti, dintre care unul este un copil de numai doi ani. Asa se face ca medicii au revenit in Capitala abia in aceasta dimineata, aducand cu ei ficatul prelevat si tesuturile ce urmeaza a fi transplantate altor pacienti.

 

Dr. Mihai Lucan

Prof. Dr. Mihai Lucan

Rinichiul si pancreasul prelevate au ajuns la Cluj, la  Clinica de Chirugie si Transplant Renal, urmand a fi transplantate unui pacient. Referitor la aceasta interventie, medicul Mihai Lucan seful clinicii, a declarat ca „acesta ar fi al doilea transplant rinichi-pancreas pe care ar urma sa-l facem la noi la spital. Primul transplant rinichi-pancreas l-am facut saptamana trecuta, iar pacientul se simte bine. Pot spune ca transplantul de pancreas se numara printre cele mai dificile interventii din aceasta categorie. Este un lucru foarte greu, pentru ca organul nu are capsula si este extrem de sensibil, se poate face rapid pancreatita”, precizand si ca acest tip de transplant este o sansa pentru pacientii cu diabet tip I si insuficienta renala.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Comentarii (1)

  1. Elena Manea spune:

    M-a impresionat pana la lacrimi aceasta stire! Respect si binecuvantarea LUI DUMNEZEU!

Adaugati un comentariu


 

*