Zilele Institutului Clinic Fundeni, prilej de bilant si de apreciere a excelentei

15 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Conducerea institutului a prezentat bilantul activitatii medicale, iar reprezentantii autoritatilor si ai pacientilor prezenti la deschiderea evenimentului si-au exprimat admiratia si recunostinta fata de calitatea actului medical si managerial care fac din I.C.Fundeni „un centru de excelenta”.

 

Carmen Orban

Zilele Institutului Clinic Fundeni, manifestare deja traditionala, a debutat ieri, in prezenta ministrului Sanatatii, Florian Bodog, a conducerii si cadrelor medicale din institut, precum si a numeroase personalitati din lumea medicala.

In cadrul unei conferinte de presa care a deschis manifestarile dedicate evenimentului, ce se vor incheia pe 17 septembrie, managerul Carmen Orban a subliniat ca „pacientul este in centrul activitatii Institutului Clinic Fundeni, iar toate demersurile, atat in ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii de ingrijire, imbunatatirea permanenta a serviciilor medicale, cat si in raport cu dezvoltarea profesionala a echipei Institutului sunt concentrate catre pacient, pentru oferirea unei ingrijiri la standarde inalte de calitate. Multumita echipei de profesionisti – personal medical si administrativ deopotriva – pentru care sanatatea pacientilor este cauza pentru care lupta zi de zi, reusim, aici, in Institutul Clinic Fundeni sa atingem obiectivul fundamental pentru care am ales acest drum profesional: sa salvam oameni, sa salvam vieti”.

 

Florian Bodog, ministrul Sanatatii

Prezent la festivitatea de deschidere a Zilelor I. C. Fundeni, ministrul Florian Bodog a declarat ca Ministerul Sanatatii desfasoara, impreuna cu Banca Mondiala, un program in valoare de 38 milioane de euro, prin care mai multe unitati sanitare vor fi dotate cu acceleratoare liniare pentru tratarea pacientilor cu afectiuni oncologice. „Anunt in premiera conducerea institutului ca am solicitat Agentiei de Energie Atomica din Viena sa demareze evaluarea la Institutul Clinic Fundeni, astfel incat unul din acceleratoarele liniare achizitionate prin acest program sa fie montat aici”, a spus ministrul Sanatatii.

Totodata, Florian Bodog a anuntat demararea programului privind dotarea cu aparate computer tomograf si RMN a tuturor spitalelor din tara care nu dispun de un astfel de dispozitiv. „Vreau sa va spun ca astazi deschidem ofertele in cadrul licitatiei de achizitie pentru 12 aparate computer tomograf si alte 21 aparate RMN cu care vom dota spitalele judetene ce nu au un astfel de echipament, conform masurilor din Programul de Guvernare”, a mai declarat ministrul Sanatatii. Florian Bodog a subliniat faptul ca Institutul Fundeni, reprezinta o adevarata platforma de sanatate recunoscuta nu numai pe plan national, dar si European, care s-a remarcat prin initiative si premiere medicale extraordinare, iar Ministerul Sanatatii si el, personal, au sustinut vor sustine si anul acesta investitiile din unitatea medicala.

 

Razvan Vulcanescu

Managerul Carmen Orban a tinut sa reaminteasca faptul ca unitatea medicala se confrunta in fiecare zicu patologii grele, complexe, mai ales din sfera renala, hematologica, digestiva si hepatica, iar in aceste patologii, activitatea de transplant este printre cele mai dezvoltate, la nivel national”.

La momentul actual, pe parcursul a 24 de ore, la Institutul Clinic Fundeni se inregistreaza peste 750 de prezentari, circa 590 de internari, 35 de interventii chirurgicale si sute de externari. Zilnic, sunt inregistrate, in medie, 193 de cazuri de spitalizare de zi, aproximativ 148 de cazuri de spitalizare continua a unor pacienti acuti si cronici, in jur de 115 consultatii in camera de garda si circa 72 de consultatii in regim ambulator.

Presedintele interimar al CNAS, Razvan Vulcanescu, a felicitat echipa de profesionisti a unitatii medicale, pentru standardele ridicate la care lucreaza, si dat asigurari ca in ciuda statisticilor care arata ca tara noastra este pe ultimele locuri din Europa la sanatate, rezultatele obtinute la Fundeni demonstreaza ca si in Romania se poate face performanta si se pot acorda servicii de sanatate de calitate. „In ceea ce ne priveste, ne dorim sa fim alaturi in demersurile de a acorda ingrijiri de calitate pacientilor. Avem in vedere o corecta evaluare, o diagnosticare a problemelor din sistem, o punere in aplicare a unui plan de masuri, atat pe temen scurt, cat si pe termen mediu si lung, care sa ne asigure ca toti pacientii vor avea sansa sa celebreze viata”, a declarat presedintele interimar al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

 

Florin Buicu

In primele opt luni ale acestui an, la Institutul Fundeni, 46.469 de pacienti au avut nevoie de spitalizare de zi, 35.604 au necesitat spitalizare continua, 5.125 de pacienti au suferit interventii chirurgicale, in timp ce numarul acestor proceduri s-a ridicat la 9.402. Aproximativ 70% dintre pacientii institutului sunt din afara Capitalei.

Spitalele au un rol medical important, de a trata pacientii, au si un rol de formare pentru specialistii actuali si viitori, unul social in comunitatea in care isi desfasoara activitatea, dar au si un rol de excelenta si, asa cum am invatat astazi, un rol de ultima sansa. Toate acestea se vad foarte bine in cazul Institutului Clinic Fundeni, si fac din aceasta unitate medicala un centru de excelenta”, a declarat dr. Florin Buicu, presedintele Comisiei pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor.

De la inceputul anului si pana acum, unitatea medicala a acordat 133.000 de servicii medicale. In cele trei centre de transplant ale Institutului, respectiv Centrul pentru Uronefrologie si Transplant Renal, Centrul de Hematologie si Transplant Medular, Centrul pentru Boli Digestive si Transplant Hepatic, au fost realizate 222 de transplanturi, respectiv, 46 de transplanturi renale, 135 de transplanturi de celule stem hematopoietice si 41 de transplanturi hepatice.

 

Gheorghe Tache

De la sarbatoare nu puteau lipsi pacientii, cei carora li se adreseaza, de fapt, activitatea Institutului Clinic Fundeni, pe care ul considera „nava amiral a sanatatii din Romania”. Prin vocea presedintelui Asociatiei Transplantatilor din Romania (ATR), Gheorghe Tache, a presedintelui Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, Cezar Irimia si a presedintelui Asociatiei pentru Protectia Pacientilor, Vasile Barbu, pacientii au multumit medicilor datorita carora ei se pot bucura de o noua viata, subliniind profesionalismul si dedicarea specialistilor si a echipei manageriale. „Eu sunt unul dintre miile de pacienti caruia, in cadrul acestei institutii medicale, i s-a oferit o noua sansa la viata prin efectuarea unei operatii de transplant renal. Pentru noi, pacientii cu insuficienta functionala de organ vital, sperantele se implinesc la Fundeni, unde beneficiem de aparatura necesara, de profesionalismul si performanta cadrelor medicale, de conditii optime de ingrijire spitaliceasca si, mai ales, de acea coordonare si buna organizare necesare desfasurarii activitatii. Nu putem sa nu apreciem faptul ca, de la o zi la alta, vedem ca a crescut atat numarul pacientilor salvati, cat si siguranta acestora in ceea ce oriveste calitatea interventiilor”, a afirmat Gheorghe Tache, presedintele ATR.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*