Ziua Europeana 112

11 februarie 2013 | 0 comentarii |

La fiecare 7 minute un echipaj al Serviciului Judetetan de Ambulanta, al pompierilor ISU-SMURD, al Inspectoratului Judetean de Politie sau al Jandarmeriei Buzau raspund unei solicitari primita din partea buzoienilor care au nevoie de ajutor.

 

Cand se aud sirenele ambulantelor, ale masinilor de pompieri sau ale celor de politie, stim ca undeva, cineva are nevoie de ajutor. Si mai stim ca in caz de nevoie exista oameni care si-au asumat sarcina de a nu precupeti niciun efort pentru a ne salva. Iar asta ne creeaza un confort psihologic pe care cei mai multi dintre noi nici nu il constientizam, dar care ne ajuta sa rezistam tumultului vietii cotidiene, plina de riscuri.

La fiecare 7 minute, un buzoian solicita ajutor apeland Numarul Unic de Urgenta 112. O parte dintre apeluri se dovedesc, din pacate, false. Cele mai multe sunt insa strigate disperate ale oamenilor care au nevoie de ajutor. Numai anul trecut, medicii de la Serviciul Judetean de Ambulanta, pompierii ISU-SMURD, politistii si jandarmii buzoieniau intervenit in peste 71.580 de situatii in urma solicitarilor inregistrate prin Numarul Unic de Urgenta 112. Totalul apelurilor inregistrate de Serviciul de Telecomunicatii Speciale a fost insa de 446.237, din pacate dovedindu-se ca numai 122.670 (27,49%) au fost reale,in timp ce 72,51% au fost apeluri false.

Astazi se celebreaza „Ziua Europeana 112”, iar venimentul este marcat  prin cotidienele actiuni specifice salvarii de vieti si bunuri, dar si prin diverse activitati special organizate cu acest prilej.

 

Foto: Ciprian Sterian

Cele mai solicitate sunt echipajele Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) care intervin, in medie, la 140 de cazuri pe zi. Adica, la fiecare 10,2 minute, un echipaj acorda ingrijire primara prespitaliceasca, incepand cu acordarea primului ajutor calificat sau, dupa caz, asistenta medicala avansata de urgenta si lupta cu secundele in urgente medico-chirurgicale majore pana la  predarea pacientului in structurile de primiri urgente, respectand normele procedurale si protocoalele interventionale stabilite prin lege. 11 dispeceri asigura legatura permanenta cu Serviciul „112” prin dispeceratul intergrat si cu pacientii care soicita ajutor, iar 10 medici, 82 de asistenti medicali si 91 de ambulantieri sunt in orice moment pregatiti sa salveze vieti.

In 2012, SAJ Buzau a raspuns la peste 51.000 de solicitari.

 

Acum cateva zile, secretarul de stat in  Ministerul Sanatatii, Raed Arafat declara, la bilantul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta IGSU), ca in 2012, numarul interventiilor Serviciilor Mobile de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) a crescut fata de 2011, iar ambulantele au ajuns sa salveze o viata la fiecare doua minute (in medie, 630 de cazuri pe zi), acordand prim ajutor si asistenta medicala de urgenta pentru 216.000 de adulti si 22.290 de copii, in cazul accidentelor de circulatie paramedicii acordand  asistenta medicala unui  numar de 2.567 de persoane, 131 fiind copii.

La Buzau, Echipajele ISU au avut anul trecut 3.646 de interventii, in 2.635 de cazuri (72,27%) echipajele SMURD acordand servicii de prim-ajutor unui numar de 2.574 de persoane (2.368 adulti si 206 copii), mai mult de sapte vieti pe zi fiind astfel salvate prin interventiile de prim-ajutor de urgenta ale paramedicilor. Timpul mediu de raspuns al echipajelor a fost de cinci minute de la solicitare, iar durata medie a unei interventii, 16 minute.

 

Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Buzau va fi astazi gazda a 40 de elevi de la Scoala „G.E. Palade” Buzau si Scoala nr. 11 Buzau, care vor putea vizita Centrul Operational. „Elevii vor avea astfel posibilitatea sa observe cum se desfasoara activitatea in locul unde se receptioneaza apelurile de urgenta adresate Politiei si de unde sunt coordonate echipajele directionate sa intervina pentru verificarea apelurilor primite prin SNUAU 112”, anunta purtatorul de cuvant al IPJ Buzau, comisar-sef Florina Crucianu.

In anul 2012, politistii buzoieni au intervenit in 12.934 de cazuri inregistrate in urma unor apeluri primite prin „112”, 6215 de interventii fiind in mediul urban si 6719 in mediul rural. In luna ianuarie a acestui an, politistiilor li s-a cerut ajutorul prin 551 de apeluri la „112”.

 

Inspectoratul Judetean de Jandarmi (IJJ) Buzau asigura, tot prin „112”,  reactii imediate si oportune in situatii deosebite cum ar fi cazuri de violenta, interventii in situatii de urgenta pentru limitarea sau inlaturarea unor calamitati naturale, furturi, tulburarea ordinii si linistii publice sau apeluri ale turistilor aflati in dificultate in zonele montane (jandarmii montani).

Astfel, in anul 2012, jnadarmii buzoieni au intervenit in urma a peste 4.000 de solicitari prin sistemul „112”. Au derulat, de asemenea, actiuni specifice in unitati de invatamant sau la sediul institutiei, in scopul cresterii gradului de informare a elevilor cu privire la necesitatea existentei numarului unic „112” si la situatiile in care acesta trebuie utilizat.

        

Numarul pan-european de urgenta 112 a fost creat in 1991, iar din aprilie 2005, Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta (SNUAU) 112 a devenit operational in toata Romania. Incepand cu anul 2008, „112” este unicul numar de urgenta care poate fi folosit de pe orice telefon fix, telefon public sau mobil pentru a ajunge, gratuit, la serviciile de urgenta (ambulanta, pompieri si politie) in orice tara a Uniunii Europene.

Numarul unic pentru apeluri de urgenta „112” trebuie folosit doar atunci cand este necesara interventia agentiilor specializate de urgenta, pentru asigurarea asistentei imediate in situatii in care este periclitata viata, integritatea ori sanatatea cetateanului, ordinea publica, proprietatea publica sau privata ori mediul. Autoritatile fac apel la cei care suna abuziv sa nu incarce inutil liniile de urgenta „112”, intrucat un apel fals poate duce la pierderea unei vieti.

In fiecare an, la data de 11 februarie, se sarbatoreste ziua numarului unic european de urgenta „112”.


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*