Ziua Mondiala a bolii Parkinson, celebrata cu lalele rosii

11 aprilie 2014 | 0 comentarii |

72.000 de lalele rosii, simbol al acestei afectiuni,vor fi impartite romanilor din mai multe orase din tara, in semn de solidaritate cu pacientii diagnosticati cu aceasta afectiune.

 

Dan Raican

Dan Raican

Astazi, in lumea intreaga se celebreaza Ziua Internationala a bolii Parkinson. In scopul informarii si sensibilizarii populatiei fata de realitatile dramatice generate de aceasta afectiune de care sufera peste 72.000 de romani, Asociatia de Lupta Impotriva Bolii Parkinson Romania, in parteneriat cu Societatea de Neurologie din Romania vor marca evenimentul intr-un mod inedit. Tot atatea lalele rosii cati bolnavi are romania, vor fi impartite locuitorilor din Bucureti, Iasi si Timisoara, lalelele rosii simbolizand pacientii diagnosticati cu boala Parkinson in Romania.

Pentru fiecare pacient diagnosticat cu boala Parkinson in Romania, un alt roman va primi o lalea rosie, simbol al acestei boli. Acest gest este incarcat de o deosebita emotie, simbolizand atat boala, cat si recunostinta celor 72.000 de pacienti fata de cei din jur, avand in vedere ca in stadii avansate de boala, acestia devin din ce in ce mai dependenti de ajutorul si sustinerea lor. Cu cat se cunosc mai multe despre aceasta afectiune, cu atat mai mult poate fi imbunatatita calitatea vietii pacientului”, sustine Dan Raican, presedintele Asociatiei de Lupta Impotriva Bolii Parkinson Romania.

 

batrani-laleleCu acest prilej, reprezentantii asociatiei si medicii neurologi atrag atentia ca in tara noastra nu exista inca un Registru National al acestei afectiuni – instrument esential in procesul de evaluare a dinamicii bolii – dar sustin ca in ultima perioada, Societatea de Neurologie din Romania a facut pasi importanti in aceasta directie. Exista deja o platforma electronica folosita ca instrument esential de lucru, urmand a fi folosita de toti medicii specialisti neurologi care trateaza bolnavi suferinzi de boala Parkinson. Numarul celor care sufera de aceasta boala in Romania este in realitate mai mare, sustin medicii, dar multe persoane nu sunt inca diagnosticate, inregistrate, tratate si urmarite in evolutie. Diagnosticarea intarziata, principalul motiv care conduce la agravarea bolii, se datoreaza si lipsei de informare a populatiei care nu cunoaste sau ignora primele simptome, boala fiind confirmata uneori in stadii avansate, astfel ca scade calitatea si speranta de viata a celor diagnosticati, atrag atentia specialistii.

Datele la nivel mondial arata ca unul dintre 500 de oameni sufera de boala Parkinson, iar pana in anul 2030, numarul pacientilor afectati de aceasta boala, avand varste peste 50 de ani, se va dubla, ajungand la peste 8,7 milioane de cazuri diagnosticate. Acest context este favorizat de cresterea incidentei bolilor neurologice in general, dar si de imbatranirea populatiei la nivel mondial, boala Parkinson fiind mai frecventa la varste de peste 65 de ani.

 

Prof. dr. dafin Fior Muresanu

Prof. dr. Dafin Fior Muresanu

Boala afecteaza atat pacientul, cat si familia lui, fiind una dintre afectiunile cu implicatii pe absolut toate nivelurile: fizic, psihic si emotional, dar si social si economic. La nivel european, cheltuielile de ordin medical si social generate de aceasta suferinta sunt estimate la13,9 miliarde euro.

Este important ca pacientul sa recunoasca primele simptome si sa se adreseze rapid medicului, in vederea stabilirii precoce a diagnosticului. Acest lucru duce la instituirea unui tratament individualizat care la randul lui poate prelungi controlul simptomelor si eventual chiar incetinirii evolutiei acestei boli neurodegenerative. In ciuda cercetarilor continue, acesta suferinta are inca multe necunoscute. Pe langa tratamentul specific, un rol important in controlul simptomelor pe termen lung il are modul de viata al pacientului, care trebuie sa fie echilibrat, dominat de un context psihologic pozitiv, optimist. Situatiile stresante pot deteriora rapid starea pacientului”, arata prof. dr. Dafin Fior Muresanu, presedintele Societatii de Neurologie din Romania.

Se estimeaza ca, la nivel mondial sufera de Parkinson peste 6,3 milioane de persoane, iar incidenta este in crestere, de la an la an. Desi maladia Parkinson este mai des intalnita la persoane varstnice, primele simptome pot aparea si mai devreme de 40 de ani, boala fiind de aproape de 2 ori mai raspandita in randul barbatilor.

 


Adaugati un comentariu


 

*