Ziua Protecției Civile, eclipsată de codul portocaliu

28 februarie 2018 | 0 comentarii |

Festivitățile programate de ISU Buzău pentru acest eveniment au fost anulate, personalul inspectoratului fiind angrenat în misiuni de salvare specifice condițiilor meteo din aceste zile.

 

În fiecare an, la 28 februarie este sărbătorită Ziua Protecţiei Civile din România, aceasta fiind data la care regele Carol al II-lea semna Înaltul Decret Regal din 1930, care consfințea înființarea Apărării Pasive contra atacurilor aeriene. Scopul acestei structuri era acela de a limita efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor. Acest moment este considerat a fi „data de naştere” a Protecţiei Civile în România. Apărarea Pasivă a devenit apoi o armă de sine stătătoare, schimbându-și denumirea în Protecția Civilă și primind atribuții extinse.

Începând din decembrie 2004, misiunile Protecţiei Civile au fost preluate de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, ce duce mai departe tradiţia, Protecţia Civilă devenind un concept care întruneşte experţii din mai multe domenii, fiind utilizate forţe de intervenţie ale structurilor destinate urgenţelor de zi cu zi, dar şi forţe complementare, special destinate intervenţiilor la urgenţe majore.

 

Împlinirea a 85 de ani de la înființarea acestei structuri urma să fie marcată azi și la Buzău, printr-o serie de manifestări organizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Toate activitățile plănuite au fost însă anulate, din cauza avertizărilor de ger și viscol în vigoare pe parcursul întregii zile.

Întâmplarea face ca Ziua Protercției Civile să fie cea mai dificilă zi din întreg sezonul rece, fapt mai puțin obișnuit, dat fiind faptul că de mâine întrăm în primăvara calendaristică. În aceste condiții, personalul ISU este în stare de alertă, toate structurile, printre care și cea de protecție civilă, fiind pregărite să intervină în momentul în care situația o va impune.

Avertizarea meteo de cod portocaliu pentru viscol și ger, care a intrat în vigoare în cursul acestei zile, a dat peste cap toate planurile legate de marcarea momentului festiv, așa că angajații ISU vor sărbători „prin muncă” această zi importantă în istoria instituției.

Azi s-a întrunit într-o nouă ședință și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, fiind luată decizia suspendării cursurilor în peste 20 de școli din localitățile județului care sunt afectate în urma ninsorii și gerului.

 

Astfel, după ce ieri s-a decis reluarea cursurilor în toate scolile din județ, lăsându-se însă la latitudinea directorilor decizia de a ține școlile închise în cazul în care condițiile meteo nu vor fi prielnice, în această dimineață s-a hotărât ca școlile și grădințele din Amaru, Glodeanu Sărat, Glodeanu Siliştea, Mihăileşti, Movila Banului, Limpeziş, Florica, Bălăceanu, Scutelnici, Brădeanu, Pogoanele, Luciu, Cilibia, CA Rosetti, Smeeni, Padina, Gherăseni, Costeşti, Blăjani, Boldu, Balta Albă, Ghergheasa şi Puieşti să rămână închise.

Decizia vine pe fondul închiderii a trei drumuri importante din județ ăn această dimineață, unitățile de învățământ respective aflându-se în localități adiacente acestor artere. Este vorba de sectorul Buzău-Urziceni de pe DN 2 E 85 (redeschis la orele amiezii), DN 2C Costești-Slobozia și DN 22 Râmnicu Sărat-Brăila.

Cel mai recent raport al ISU, remis astăzi la prânz, arată că nu s-au înregistrat evenimente desosebite, iar pe celelalte drumuri naţionale şi judeţene se circulă în condiţii de iarna și se acţionează cu utilaje pe toate căile rutiere.

 

Tot în cursul zilei de azi, Ministerul Sănătății a revenit cu un comunicat în care reamintește care sunt recomanările experților Organizației Mondiale a Sănătății pentru prevenirea afecțiunilor ce pot apărea pe fondul temperaturilor scăzute și al celorlalte condiții meteo care se manifestă în această perioadă. „În timpul zilelor foarte reci este necesar să acordaţi multă atenţie sfaturilor privind sănătatea publică, previziunilor şi avertizărilor meteorologice, precum şi actualizărilor de călătorie, să solicitaţi sfatul medicilor de familie, iar cei cu afecţiuni cronice să solicitaţi informaţii despre riscurile specifice şi dozele adecvate de medicamente, să purtaţi îmbrăcăminte adecvată pentru vremea rece şi să vă acoperiţi mâinile, picioarele şi capul, să consumaţi mese calde, să beţi suficiente lichide, evitând băuturile foarte reci, să evitaţi consumul de alcool şi tutun, pentru că sporesc probabilitatea apariţiei unor reacţii adverse la frig, să faceţi exerciţii fizice, dar să aveţi o grijă deosebită atunci când vă antrenaţi afară” sunt principalele recomandări menționate în document.

 

Totodată, se atrage atenția că în locuinţă, temperatura din zonele de living şi băi ar trebui să atingă 20 – 22°C, iar din alte încăperi ocupate ar trebui să fie de cel puțin 18°C. Cei care utilizează combustibili solizi, cum ar fi cărbunii sau lemnele, pentru gătit şi pentru încălzire, trebuie să se asigure că încăperile sunt aerisite în mod regulat. De asemenea, se  recomandă precauţie atunci când sunt folosite radiatoarele şi păturile electrice.

Printre simptomele cauzate de expunerea la frig se numără secreţii nazale, respiraţie dificilă, respiraţie şuierătoare. Simptomele mai pot fi cardiovasculare –  manifestate prin  durere toracică, palpitaţii – modificări de culoare a pielii degetelor şi picioarelor, durere, amorţeală, senzaţie de gâdilare. Pot apărea și simptome musculo-scheletale  precum durere, rigiditate, umflare, posibilitate de mişcare limitată, furnicături, slăbiciune musculară, dar și  dermatologice, manifestate prin mâncărime, erupţie cutanată, piele palidă sau roşie, umflături.

„Afecţiunile şi leziunile cauzate de expunerea la frig pot fi respiratorii (astm bronşic, boli pulmonare obstructive cronice, infecţii), cardiovasculare (boli coronariene, infarct miocardic, accidente cerebrovasculare), asupra circulaţiei periferice (fenomenul Raynaud), musculo-scheletale (sindromul de tunel carpian, torticolis, tenosinovita, peritendinita), dermatologice (urticaria la rece, degerături, psoriazis, dermatită atopică), accidente (hipotermie şi căzături)”, se mai arată în comunicatul MS.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*