„Bolile fiscale”, lasate in „conservare” de achizitiile intracomunitare

10 mai 2012 | 0 comentarii |

„Bolile fiscale” ale Sistemului Sanitar, despre care se vorbeste in fel si chip ca sufera, ba chiar ca ar fi in agonie, au fost planificate de fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, pentru o „terapie soc”. Garda Financiara Buzau trebuia sa afle pe ce s-au cheltuit banii alocati Sanatatii judetului. Vizate spre „diagnosticare” sunt sumele alocate de stat furnizorilor si distribuitorilor de medicamente eliberate pe baza de retete gratuite ori compensate, dar si relatiile dintre anumiti medici si farmacisti privind consumul mare de medicamente din ultimii trei ani. In acest scop, Casei de Asigurari de Sanatate i-au fost solicitate toate documentele care stau la baza prescrierii, eliberarii si decontarii medicamentelor gratuite si compensate, din 2009 pana acum.

 

Obiectivele urmarite

Avem in vedere furnizorii de medicamente care au prezentat spre decontare cel mai mare numar de retete si cele mai scumpe medicamente compensate, persoanele pe numele carora au fost prescrise si eliberate, medicii care le-au recomandat, precum si alte criterii prin care se va verifica respectarea legislatiei economice, financiare si fiscale in sistemul sanitar”, preciza la inceputul actiunii, comisarul-sef Cristi Voicu, mentionand ca va fi un control de durata, avand in vedere complexitatea actiunii, faptul ca este prima de acest gen din perioada postdecembrista si numarul redus de comisari.

 

Controale incrucisate

Cei de la Garda ne-au cerut mai multe situatii, in special despre cheltuirea banilor pe medicamentele gratuite si compensate, situatia contractelor cu furnizorii, fondurile pe care  acestia le-au primit, cantitatile de medicamente eliberate, dar si situatia medicilor prescriptori“, a declarat Laura Circei, presedintele  director – general al CJAS Buzau, mentionand ca angajatii Casei efectueaza controale incrucisate, cu aceeasi tinta.

In ultimii ani, Casa de Asigurari de Sanatate Buzau a decontat medicamente gratuite sau compensate de sute de miliarde de lei vechi, tot mai mult de la un an la altul, media consumurilor in 2011 fiind cam de 60 de miliarde de lei vechi pe luna.

 

Pe loc, repaus…

Actiunea de verificare a cheltuielilor din sistemul sanitar a fost insa stopata „pentru o vreme”, comisarii Garzii Financiare concentrandu-se la comanda aceluiasi Blajnar si aceluiasi Razvan Ungureanu, asupra achizitiilor intracomunitare. In acest sector este o miza mult mai mare in atingerea tintei de atragere la bugetul consolidat al statului a doua miliarde de euro in doua luni, asa cum a cerut Ungureanu.

Cele doua luni au trecut, tinta nu s-a atins, Blejnar a fost nevoit sa demisioneze, iar Ungureanu a fost demis si inlocuit cu Victor Ponta.

La Ministerul Finantelor a venit un economist de prima clasa, Florin Georgescu, „mana dreapta” a guvernatorului Bancii Nationale, care la randul sau a dispus cresterea colectarii taxelor si impozitelor la buget. Asa ca, in continuare, comisarii Garzii Financiare sunt „blocati” in vami si se ocupa de achizitiile intracomunitare, iar problema „bolilor fiscale” a rams in „conservare”. Daca nu cumva „moare”, intre timp.


Categorii: Business, Economic

Adaugati un comentariu


 

*