„Dumbrava minunata”, casa copiilor cu probleme neuropsihice

26 mai 2012 | 0 comentarii |

Copiii cu probleme nuropsihice din Buzau au, de acum, propria lor „Dumbrava minunata”. Sub cordonarea Directiei de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului (DGASPC), din subordinea Consiliului Judetean (CJ), cladirea in care va functiona Centrul de zi pentru copii cu tulburari sau sindrom autist, sindrom Down sau alte dizabilitati neuropsihice a fost reabilitata si modernizata cu fonduri europene, de la Guvern si de la Consiliul Judetean. Proiectul a fost finantat prin Programul Operational Regional 2007 – 2013, Axa prioritara 3 – „Imbunatatirea infrastructurii sociale”, Domeniul major de interventie 3.2 – „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii serviciilor sociale”. Valoarea investitiei s-a ridicat la 2.429.344 de lei, din care 1.659.993,90 lei – fonduri europene, 253.881,42 lei contributia Guvernului Romaniei si 515.468,68 lei – contributia beneficiarului.

 

 Ajutor specializat

 

Potrivit directorului DGASPC, Claudia Rosioru, „70 de copii vor primi aici sprijin specializat in vederea recuperarii lor fizice si psihice, in regim de centru de zi sau de ambulatoriu. Speram ca de ziua copilului sa inauguram deschiderea centrului. Aici vor fi oferite servicii de asistenta medicala, de recuperarea si reabilitare a copilului, de socializare, educatie, recreere, dezvoltarea deprinderilor pentru o viata independenta si chiar de integrare in invatamantul de masa. Beneficiari ai acestor servicii, asigurate cu ajutorul unei echipe de psihologi, logopezi, kinetoterapeuti, pedagogi si educatori profesionisti sunt copiii diagnosticati cu tulburari sau sindrom autist, cu sindrom Langdom-Dawn, dizabilitati neuropsihice”, a declarat Claudia Rosioru la conferinta de finalizare a proiectului.

 

„Casa in care copilul se redescopera”

 

Fiecare copil este perfect, chiar daca sub influenta unor factori independenti de el se pierde uneori intr-o lume iluzorie, precum Lizuca din poveste. Trebuie doar sa fie inconjurat cu afectiune si tandrete, iar prin metode psihoterapeutice si educationale speciale sa se regaseasca. Amintiti-va cum Lizuca din poveste, o fetita de 5-6 ani, care indura din partea mamei vitrege numai umilinte, tanjeste dupa afectiunea bunicilor si a mamei care nu mai traieste. Isi gaseste pentru o vreme consolare in prietenia cu cainele Patrocle, dar intr-o zi se hotaraste sa se intoarca la casa bunicilor, de langa dumbrava. Surprinsa de intuneric in padure, fetita adoarme intr-o scorbura. In vis, dumbrava se transforma intr-o lume feerica, populata de vietati si personaje de basm. Dimineata, este gasita de bunici si, inconjurata de dragoste, isi va regasi echilibrul”, a incercat Claudia Rosioru sa faca o paralela intre recuperarea copiilor cu dizabilitati nuropsihice si fetita din povestea care a inspirat numele Complexului de servicii.

La ora actuala, in Romania sunt peste sase sute de mii de persoane cu dizabilitati, dintre care mai mult de o suta de mii sufera de dizabilitati intelectuale. Doar un procent dintre acestea beneficiaza de servicii adecvate nevoilor lor speciale si doar in jur de o mie sunt angajate in munca, ceea ce situeaza Romania pe ultimul loc in UE.


Categorii: Comunitate, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*