1 Decembrie, Ziua Națională. La mulți ani România! La mulți ani români, să fiți sănătoși!

1 decembrie 2022 | 0 comentarii |

La 1 decembrie 1918 „s-a vestit lumii, prin hotărârea Adunării Naționale de la Alba Iulia, Unirea tuturor românilor sub sceptrul Regelui dezrobitor Ferdinand I”, spune istoricul Nicolae Iorga, participant la eveniment.

 

Ca în fiecare an, românii de pretutindeni sărbătoresc cu respect, pe 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Au trecut 104 de ani de la Marea Unire, iar în această zi ne amintim cu mândrie și recunoștință că suntem români și aducem un omagiu celor 800.000 de înaintași, militari și civili care și-au dat viața pentru întregirea țării.

Anul acesta, Ziua Națională a României este celebrată pentru rpima dată fără restricții medicale, după pandemia de COVID-19, dar din păcate, vremea este mai puțin prietenoasă. Chiar și așa, sute de buzoieni au înfruntat frigul și ploaia și au participat la festivitățile organizate de Garnizoana Buzău în colaborare cu Instituția Prefectului, Consiliul Județean și Primăria municipiului Buzău. 

Festivitățile au debutat la ora 11,00 cu prezentarea onorului de către militari și cu intonarea imnului național de către solista Alesia Predoiu, acompaniată de Muzica Militară a Diviziei 2 Infanterie Getica. După oficierea serviciului militar religios, ministrul Culturii, Lucian Romșacanu, primarul Constantin Toma, președintele CJ Buzău Petre Emanoil Neagu, prefectul Daniel Țiclea și generalul de brigadă Iulian Daniliuc, locțiitor al comandantului Diviziei 2 Infanterie Getica s-au adresat buzoienilor și au amintit de sacrificiile înaintașilor, de simbolistica zilei în care, în 1918 „s-a vestit lumii, prin hotărârea Adunării Naționale de la Alba Iulia, Unirea tuturor românilor sub sceptrul Regelui dezrobitor Ferdinand I” și de rolul militarilor în menținerea păcii, mai ales în această perioadă în care la graniță avem coflictul ruso-ucrinean.

 

Parada, urmărită cu bucurie, chiar și pe ploaie și frig

 

În jurul orei 12.00, pe Calea Eroilor din Buzău au defilat aproximativ 450 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii și Direcția Poliției Locale, precum și zeci de mijloace tehnice. În deschidere, organizatorii au anunțat că cele 10 aeronave care urmau să survoleze zona, vor rămâne la sol, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, la fel cum s-a întâmplat, de asltfel, și la parada de la Arcul de Triumf din București.

Parada, condusă de lt.col Silviu Costin Bălăceanu, ofițer cu misiuni în Afganistan, pentru care a primit titlul de veteran în teatrele de operații, a fost însă urmărită cu bucurie, inclusiv de copii, în ciuda ploii și a frigului. Au captat atenția maşinile de luptă ale infanteriei MLI – 84 M – „Jderul”, sistemele antiaeriene „Ghepard”, aruncătoarele de proiectile reactive nedirijate cu bătaie mare LAROM și alte echipamente din dotarea marilor unități și unități din Garnizoana Buzău, iar una dintre surprize a fost cea a apariției militarilor americani aflați la bordul unui vehicul militar Humvee, tractând un obuzier.

Parade demne de o așa zi importantă au avut loc și la Arcul de Triumf din București și la Alba Iulia, cetatea reîntregirii neamului, dar și în toate garnizoanele din țară, dar și prin „cele străinătățuri” în care românii aflați la învățătură, la muncă sau în teatrele operaționale au celebrat Ziua Națională a României.

 

Mesajele oficialilor din fruntea țării

 

În mesajul său de Ziua Națională, președintele Klaus Iohannis, a vorbit despre provocările generate de războiul din Ucraina, nevoia de unitate și solidaritate, subliniind că țara noastră este un pilon de securitate și se află în siguranță, ca membră NATO. Șeful statului a subliniat că „mesajul înfăptuirii Marii Unirii rămâne neschimbat și astăzi. Forța solidarității și contribuţia fiecăruia dintre noi sunt fundamentale în atingerea obiectivelor majore ale societății! Stă în puterea noastră să construim țara pe care ne-o dorim. Să pășim, așadar, împreună pe acest drum, cu hotărâre și încredere! La mulți ani, dragi români! La mulți ani, România!

Premierul Nicolae Ciucă a transmis că „așa cum de fiecare dată am arătat respect și cinstire pentru memoria celor care s-au jerfit în momentele cele mai dificile pentru ca România să fie așa cum este astăzi, (…) avem în continuare nevoie de unitate, de solidaritate, de empatie și sunt convins că așa cum am făcut de fiecare dată, o vom face și de aici înainte. Putem să demonstrăm că România este o țară cu adevărat europeană. La mulți ani, România! La mulți ani, români!

 

Speranțe și aspirații pentru România și români

 

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, consideră că „speranța acestei națiuni stă în copiii săi! Delia, un copil minunat de 10 ani, mi-a dăruit astăzi o broșă tricoloră cu România făcută de mânuțele ei. O voi purta astăzi cu mare mândrie cu gândul la energia acestei generații care va duce România acolo unde merită și îi este locul. La fel cum acum 104 ani, generația de atunci a înțeles că doar prin unitate putem să ne îndeplinim visul de a trăi cu toții într-o singură țară. Generația actuală a luat o țară distrusă de comunism și a dus-o în Uniunea Europeană și NATO. Avem o șansă extraordinară să îndeplinim total visul european și să aderăm la spațiul Schengen. Depinde doar de noi!”, a transmis Ciolacu și le-a urat românilor și României „La mulți ani!”.

Ministrul Apărării, Angel Tilvăr a transmis, la rândul său că „nu doar în această zi, ci în fiecare dintre zilele hărăzite de Dumnezeu, se cuvine să aducem un omagiu pios tuturor eroilor națiunii române” și le-a mulțumit pentru dedicare și curaj militarilor aflați în misiuni externe, întregului personal al Armatei României și veteranilor, dorindu-le să se bucure de „această zi sfântă” și tuturor românilor „să își trăiască mândria și bucuria de a fi români în sănătate, prosperitate și pace”.

Urăm și noi României, românilor și buzoienilor de acasă și de pretutindeni „La Mulți Ani cu sănătate!” 

 

Trăiască România Dodoloață!” 

 

România dodoloată

Una dintre cele mai sincere și mai spontane urări făcute țării, de Ziua Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, pare a concentra, în simplitatea ei, toată substanţa „sentimentului românesc al fiinţei”. Urarea aparține unui copil, iar filosoful și poetul Lucian Blaga a făcut ca aceasta să rămână în conştiinţa colectivă peste un veac. În 1918, când a participat la Adunarea Naţională de la Alba Iulia, Blaga avea 23 de ani. Impresiile şi emoţia acelui moment au fost consemnate în volumul autobiografic „Hronicul şi cântecul vârstelor”, publicat mult mai târziu. „În dimineaţa zilei de 1 Decembrie, ca la un semnal, lumea românească a purces spre Alba Iulia (spre Bălgrad, cum îi spuneam noi (…) pe jos şi cu căruţele. (…) La Alba Iulia nu mi-am putut face loc în sala Adunării. Lionel, care era în delegaţie, a intrat. Am renunţat cu o strângere de inimă şi mă consolam cu speranţa că voi afla de la fratele meu cuvânt despre toate. Aveam în schimb avantajul de a putea colinda din loc în loc, toată ziua, pe câmpul unde se aduna poporul. Era o roire de necrezut. (…) Seara, în timp ce ne întorceam cu aceeaşi trăsură la Sebeş, atât eu cât şi fratele meu ne simţeam purtaţi de conştiinţa că pusesem temeiurile unui alt Timp cu toate că n-am făcut decât să «participăm», tăcuţi şi insignifianţi, la un act ce se realiza prin puterea destinului. (…) Când dăm să ieşim din sat (Lancrăm – satul natal al poetului n.r.), numai ce auzim dintr-o curte, neaşteptat, în noapte, un strigăt de copil:«Trăiască România dodoloaţă!»”, scrie Lucian Blaga, arătându-ne astfel cum, România Mare, România Unită, România Întreagă, a cărei putere trebuie căutată în zonele profunde ale existenţei noastre ca popor, este redată, poate, în cele mai potrivite cuvinte, de un copil.

 

Grădina Maicii Domnului

 

Sursă foto: doxologia.ro)Se spune că România este „Grădina Maicii Domnului”, iar mulți au aflat asta abia în 1999, când Papa Ioan Paul al II-lea în 1999, a spus-o cu ocazia primei sale vizite într-o ţară majoritar ortodoxă, care a fost România. A afirmat-o, în 2019, și Papa Francisc, atunci când ne-a vizitat țara.

Grădina Maicii Domnului” este asimilată de creştinii ortodocşi, în general, ansamblului monastic de pe Muntele Athos, dar în tradiția noastră creștină, încă din secolul al XV-lea se spune că România este „Grădina Maicii Domnului. Acest apelativ are la bază o minune petrecută pe vremea Sfântului Cuvios Iosif, care după ce se „nevoise” în peşterile din Valea Iordanului, şi-a luat ucenicii şi s-a întors în locurile natale, retrăgându-se pe Muntele Bisericanilor din judeţul Neamţ, unde va ridica un schit. În 1498, biserica a fost jefuită şi incendiată de turci, iar Iosif împreună cu cei nouă călugari a vrut să plece la Muntele Athos, cunoscut drept „Grădina Maicii Domnului”.

Cei zece monahi n-au apucat a face însă prea mulţi paşi, pentru că au fost opriţi de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care a coborât plină de lumină din crengile unui stejar. „Din stejarul respectiv, pe care credincioşii puneau adesea icoana Maicii Domnului, le-a spus Ea călugărilor: «Nu mai mergeţi la Muntele Athos, pentru că şi aici este grădina Mea». Şi de-atunci s-a spus că şi România este «Grădina Maicii Domnului»”, a amintit Patriarhul Daniel într-una din predicile sale.

 

Acoperământul Maicii Domnului

 

Reprezentare iconografică în biserica   Așezământului românesc din Ierusalim

Se spune că ulterior, călugării au găsit apoi, în scorbura stejarului, o icoană a Maicii Domnului, care s-a păstrat cu sfințenie, până astăzi. O altă versiune este că icoana ar fi fost realizată chiar de Cuviosul Iosif de la Bisericani. În locul respectiv, ei au înălţat o bisericuţă din lemn, iar după câţiva ani, cu ajutorul voievodului Ştefan cel Mare şi al urmaşului său, Ştefăniţă Vodă, a fost zidită Mănăstirea de piatră de la Bisericani.

Rădăcinile stejarului se află și acum la Bisericani, într-o biserică nouă, sfințită de Patriarhul României pe vremea păstoririi sale ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, pe 3 octombrie 1999, la împlinirea a 500 de ani de la apariția Maicii Domnului. Icoana Maicii Domnului, găsită în scorbură, s-a făcut renumită prin puterea ei de a alunga duhurile necurate abătute asupra oamenilor. Icoana de la Bisericani are şi darul de a curma suferinţele celor care suferă de boli ale plămânilor”, menționează ziarullumina.ro.

În anul 1998, pe locul unde s-ar fi arătat Maica Domnului s-a construit un paraclis cu hramul „Acoperamântul Maicii Domnului”, care cuprinde şi trunchiul stejarului cu icoana. Buturuga iese prin pardoseala paraclisului, şi este protejată de un cub de sticlă.

În semn de recunoaştere a faptelor miraculoase de la Bisericani, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a proclamat, la 5 iunie 2008, canonizarea cuvioşilor Iosif şi Chiriac, cei cărora li s-a arătat Fecioara Maria în stejar.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*