15 militari romani raniti in teatrele de operatii, in cursa pentru medalii la Jocurile Paralimpice Invictus

26 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Din echipa care reprezinta Romania fac doi parte si doi buzoieni care concureaza la disciplinele atletism si haltere. Echipa de atletism s-a calificat in finale, iar maiorul Laurentiu Serban a castigat prima medalie pentru Romania, la atletism. Bravo, baieti! 

 

In aceste zile are loc in Canada, la Toronto, o competitie internationala destinata militarilor raniti in teatrele de operatii. Jocurile Paralimpice Invictus reunesc 550 de militari si veterani din 17 tari, care se vor intrece in 12 categorii. Acestia au luptat in teatrele de operatii din intreaga lume si au fost nevoiti sa isi incheie misiunea inainte de vreme, dupa ce au fost raniti. Unii dintre ei s-au ales cu dizabilitati, altii chiar au ramas imobilizati pe viata in scaune cu rotile, insa toti au decis sa continue sa lupte, schimband insa frontul cu arenele sortive. Sportul i-a ajutat pe cei mai multi dintre ei sa treaca peste experienta traumatizanta traita in teatrele de operatii, i-a adus alaturi unii de altii, ajutandu-i sa se recupereze fizic si motivandu-i sa-si fixeze noi obiective pentru care sa lupte.

Echipa Romaniei este reprezentata la Jocurile Invictus de la Totonto de 15 veterani raniti in misiunile externe la care au participat. Din lotul reprezentativ fac parte si doi militari buzoieni, plutonierul adjutant principal Florin Mihaila, care participa la proba de haltere si sergentul Bogdan Dragomir, care concureza la proba de atletism.

 

Maior Laurentiu Serban

Obiectivul pe care si l-a propus echipa Romaniei este obtinerea a cel putin o medalie la fiecare dintre cele sase probe individuale la care militarii nostri vor participa, respectiv tir cu arcul, atletism, canotaj in sala la simulator, haltere, ciclism si inot.

Un prim pas catre acest obiectiv a fost facut de echipa de atletism, din care fac parte maiorul Laurentiu Serban, plutonierul Doru Hamza si sergentul major Bogdan Dragomir, care s-au calificat in finalele probelor la care au participat.

Mai mult decat atat, in cursul zilei de ieri, maiorul Laurentiu Serban a reusit sa obtina prima medalie pentru Romania, adjudecandu-si medalia de bronz la proba de 1.500 de metri. Acesta a fost ranit in urma cu 11 ani in Afganistan, cand si-a pierdut piciorul drept, incercand sa isi salveze colegii care fusesera atacati in timpul unei misiuni de patrulare.

Jocurile Paralimpice Invictus continua pana la sfarsitul acestei saptamani, perioada in care urmeaza sa intre in competitie si ceilalti militari romani care concureaza la alte probe, fiind asteptate si din partera acestora performante similare.

 

In momentul sosirii la ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice Invictus, echipa Romaniei s-a bucurat de o primire calduroasa din partea sustinatorilor, dar si a simplilor spectatori sositi la arena din Toronto, primire care a fost un prim imbold pentru sportivii romani.

Startul Jocurilor Paralimpice Invictus a fost dat printul Harry al Marii Britanii si prima doamna a SUA, Melania Trump.

Nepotul reginei Elisabeta a II-a, care a participat la doua misiuni in Afganistan, este unul dintre initiatorii acestor competitii sportive organizate dupa modelul jocurilor paralimpice, prima editie desfasurandu-se in septembrie 2014, la Londra.

Pentru militarii romani, motivant a fost si faptul ca printre suporterii aflati in tribune s-au numarat si ministrul Apararii, Mihai Fifor, impreuna cu seful Statului Major General, generalul Nicolae Ciuca, fost comandant al Diviziei 2 Infanterie Getica, de la Buzau. Cei doi oficiali au asistat din tribune la probele de calificari din cadrul concursului de atletism, probe la care toti membrii echipei Romaniei s-au calificat in faza finala, printre acestia numarandu-se si buzoianul Bogdan Dragomir, care a alergat la proba de 200 de metri. Sergentul major Bogdan Dragomir, de la Unitatea de Operatiuni Speciale din Buzau, a fost grav ranit in timp ce se afla in misiune in Afganistan, in mai 2016. In urma incidentului, alti doi militari buzoieni, Adrian Vizireanu si Marian Dumitrescu, de la aceeasi unitate, si-au pierdut viata,

 


Adaugati un comentariu


 

*