1500 de viroze si pneumonii in ultima saptamana la Buzau

30 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

Cele mai multe cazuri au fost inregistrate la copiii mai mici de 14 ani si la bebelusi, care au necesitat si cele mai multe internari in spital.

 

Nicio gravida nu a fost vaccinata

Afectiunile de sezon continua sa inregistreze o evolutie relativ scazuta pentru aceasta perioada, in judetul Buzau, dar in ultima saptamana a fost inregistrata o mai mare virulenta a manifestarii, mai ales in cazul bebelusilor, sectiile de pediatrie fiind aglomerate cu pneumopatii si bronsiolite.

Medicii de familie buzoieni au diagnosticat in ultimele sapte zile 1.141 de cazuri de infectii acute ale cailor respiratorii superioare (IACRS), din care 7 au necesitat spitalizare, potrivit puratorului de cuvant al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Buzau, Mihaela Voineagu.

Au fost cazuri cu manifestare usoara de boala, tratate in ambulatoriu aptoape in totalitate. Se constata o manifestare relativ scazuta a afectiunilor respiratorii fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand s-au inregistrat 2058 de cazuri de IACRS, cu 14 internari. Cele mai multe cazuri au fost copii de varsta scolara si prescolara, intre 5 si 14 ani (361 bolnavi), dar si copii cu varste intre 2 si 4 ani (262) sau bebelusi sub un an (168). In ceea ce priveste numarul de cazuri de pneumonie diagnosticate de medicii buzoieni, se constata o evolutie constanta, cu 441 de bolnavi, dintre care 60 au necesitat spitalizare si tratament sub supraveghere medicala (anul treut, in aceeasi perioada erau 658 de cazuri, cu 29 internari). Pneumoniile sunt raspanadite relativ uniform pe grupe de varsta: 52-0/1 an; 61-2/4 ani; 104-5/14 ani; 85-15/49 ani; 69-50/64 ani; peste 65-70) – cei mai multi internati, 17, sunt copii maki mici de 1 an, cu pneumopatii”, arata Mihaela Voineagu.

In cee ce priveste gripa, in Buzau nu a fost diagnosticat niciun caz pana la aceasta data, desi la nivel national se inregistrau, ieri, 287 de cazuri, cele mai multe fiind in Iasi, Arad si Bucuresti.

 

Vaccinarea bate pasul pe loc

 

Mihaela Voineagu

Vaccinarea antigripala bate, insa, pasul pe loc. In judetul Buzau s-a primit doar un lot de 5.500 de doze de vaccin, dar nici acesta nu a fost inca epuizat, fiind administrate numai 1.513 doze pana ieri. Astfel, nu a fost vaccinata nicio persoana intre 6 luni si 64 de ani aflata in evidenta cu afectiuni cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm sau cu virusul imunodeficientei umane (HIV) si nicio gravida.

Din categoria medici, cadre sanitare medii si personal auxiliar din spitale si unitati sanitare ambulatorii, salariati ai institutiilor de ocrotire, atat pentru copii cat si pentru batrani, si ai unitatilor de bolnavi cronic care prin natura profesiei vin in contact inclusiv cu pacientii sau asistatii au fost imunizate 870 de persoane. La categoria adulti si copii persoane rezidente in institutii de ocrotire sociala precum si persoane care acorda asistenta medicala, sociala si ingrijiri la domiciliu persoanelor cu risc inalt s-au administrat 381 de doze de vaccin”, precizeaza Mihaela Voineagu.

Ministerul Sanatatii a achizitionat un milion de doze de vaccin gripal  pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire, iar DSP Buzau a solicitat 30.000 de doze. Vacinarea este cea mai eficienta solutie pentru protectia impotriva virusului gripal.


Etichete: , , ,

Adaugati un comentariu


 

*