23 August zâmbitor

23 august 2019 | 0 comentarii |

Ziua de 23 august este o zi importantă în istorie, dar i s-au dat interpretări controversate, în funcție de interesele celor care, de-a lungul timpului, au avut anumite interese.

La 23 august 1939, la Moscova se semna, în secret, Pactul Ribbentrop Molotov, care a marcat istoria europeană şi a afectat direct România, ducând la ruperea Basarabiei din trupul ţării.

La 23 August 1944, Regele Mihai anunţa „ieşirea noastră din alianţa cu puterile Axei şi imediata încetare a războiului cu Naţiunile Unite”, iar această hotărâre a scurtat cu şase luni cel de-al Doilea Război Mondial, dar tot acesta este și momentul în care începe sovietizarea României.

Din 1948, timp de 40 de ani, la 23 august se sărbătorea „Ziua Națională a României”, iar liderii comuniști au valorificat acest prilej pentru campanii propagandistice de legitimare, prin manifestari omagiale megalomanice.

După 1989 s-a încercat o reinterpretare a momentului 23 august 1944, dar nici istoricii contemporani nu au avut viziuni comune, așa că românii au rămas în minte doar cu amintirea defilărilor și a ieșilor la iarbă verde unde petreceau cu mici, bere și bancuri „interzise.

Am selectat și noi, pentru astăzi, câteva din bancurile de pe vremea comuniștilor și vi le oferim alături de un zâmbet cu care să vă începeți ziua:

 

Înainte de anul 1989, un călugăr pasionat de poezie i-a înmânat un poem redactorului-șef al unui ziar care, după ce a citit-o cu atenție, i-a zis:

– O vom publica, însă cuvântul „mănăstire” e prea mistic pentru Epoca de Aur. Eu propun să-l înlocuim cu „P.C.R.”

– Dar „mănăstire” rimeaza cu „nemurire”, a ripostat călugărul.

– Exact, va trebui să-l înlocuim și pe acesta. Gândește-te la o rimă pentru P.C.R.

– Sinucidere!… – a fost răspunsul.

***

Pe vremea Împușcatului, la marea sărbătoare de 23 august se dădeau și câteva zile libere, așa că fiecare familie profita de ele.

Când a început școala, copiii povesteau cum au petrecut sărbătoarea națională. Unii că au fost la munte, alții la bunici la țară, alții te miri pe unde. Cu teama că cine știe ce scoate pe gură, învățătoarea îl ridică în picioare și pe Bulă și îl pune să povestească ce a făcut de 23 august.

-Tovarășa învățătoare, noi am făcut o retrospectivă a înaintării victorioase a glorioasei armate sovietice pe teritoriul patriei noastre. 

Învățătoarea și copiii sunt extaziați, nici nu știu cum să reacționeze mai potrivit. Bulă este invitat să detalieze.

-Păi… împreună cu tata și cu doi veri am năvălit peste o vecină și, după ce am violat-o, pe rând, i-am luat porcul și i-am dat foc la casă…

***

Întrebare: Știi bancul cu 23 August?

Răspuns: 23 au gustat înaintea ta!

***

Pe vremea lui Nicolae Ceaușescu era așteptată cu multă nerăbdare prima ora de educație sexuală pentru elevii din clasele a XII-a. Intră noul profesor în clasă, se face linişte și începe ora.

Tovarăși, uite cum stă treaba: dragostea între două femei este imorală. Între doi bărbați e caz penal. Între un bărbat și o femeie mai merge, dar cea mai importantă și mai importantă este dragostea de partid și despre asta vom discuta tot anul…

***

Când a plecat de-acasă, Dumitru Prunariu i-a lăsat mamei lui un bilet pe masă: „Am plecat în Cosmos. Vin peste o săptămână.”

Când s-a întors a găsit pe masă un bilet de la mama sa: „Am plecat după brânză. Nu știu când vin.

***

Un milițian prinde o pereche făcând dragoste într-un boschet. Îi duce la secție și, de aici, în fața tribunalului.

La proces, fata e felicitată pentru patriotism și băiatul pentru inițiativă.

Milițianul e arestat pentru întrerupere ilegală de sarcină.

***

Manifestație mare, mare. Lumea strigă:

– Ceaușescu, PCR! Ura! Ura!

Unul singur, mai amărât, stătea mai în spate și nu spunea niciun cuvânt. Un „om de ordine” s-a apropiat de el și l-a întrebat:

Ce faci, tovarășe, de ce nu strigi ura?

– Sunt răgușit, răspunde cel interpelat, dar ura o port aici, în suflet…

 

 

 


Categorii: Lifestyle, Umor

Adaugati un comentariu


 

*