25 de milioane de lei pentru Sanatate, de la Consiliul Judetean Buzau

22 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

Suma este prevazuta in proiectul de buget al judetului pe anul 2015, aflat in dezbatere publica, pe site-ul oficial al institutiei, pana la sfarsitul acestei luni. De patru ori mai multi bani s-au prevazut pentru asistenta sociala.

 

Consiliul Judetean buzauIn Proiectul de buget al judetului pentru anul 2015, aflat in dezbatere publica pana la data de 1 februarie, pe site-ul propriu al institutiei, Consiliul Judetean Buzau arata ce sume are la dispoozitie si cum vor fi acestea impartite institutiilor din subordine.  Proiectul, care va fi supus aprobarii in sedinta programata pentru 12 februarie, poate fi cercetat de orice locuitor al judetului si, oricine are de facut vreo sugestie, vreo contestatie sau vreo sesizare poate face acest lucru pana la finele acestei luni, adresandu-se Compartimentului de relatii publice al Consiliului Judetean. Dupa expirarea termenului de primire a contestatiilor, proiectul de buget va fi luat in discutia plenului Consiliului Judetean, urmand a fi supus dezbaterii si aprobarii consilierilor.

 

spital buzauConform documentului aflat in dezbatere publica, bugetul total al judetului pentru anul in curs este de 354.256.000 de lei, suma provenita din venituri proprii, cote si sume defalcate din impozitul pe venit, sume defalcate din TVA, subventii, donatii, sponsorizari si fonduri europene.

Din aceasta suma totala, 25.279.000 de lei vor fi alocati domeniului Sanatatii, banii urmand a fi defalcati pe mai multe sectoare specifice acestui domeniu. Astfel, 600.000 de lei vor fi alocati pentru bunuri si servicii, in timp ce 810.000 de lei vor fi destinati cheltuielilor pentru personalul medical din invatamantul special. Cea mai mare suma, respectiv  9.165.000 de lei, va fi alocata proiectelor finantate FEADR, iar 7.454.000 de lei vor reprezenta cheltuieli de capital, in timp ce 5.850.000 de lei s-au prevazut pentru restituirea imprumutului contractat pentru achizitia de aparatura pentru dotarea Noii Maternitati care, potrivit vicepresedintelui Cristinel Romanescu, ar putea fi inaugurata cu adevarat, abia la jumatatea acestui an. Asa cum se stie deja, maternitatea buzoiana a fost inaugurata fictiv, in 2012, de fostul presedinte al CJ, actualmente senatorul PSD Victor Mocanu, care pentru neregulile descoperite ulterior de procurii anticoruptie a fost trimis in judecata.

 

dgaspcDomeniului asistentei sociale ii vor fi alocate, din acelasi buget, fonduri in valoare totala de 102.500.000 de lei, cea mai mare parte din bani, mai exact 60.100.000 de lei, fiind destinata platii drepturilor persoanelor cu handicap.

Alti 39.000.000 vor intra in bugetul DGASPC, in timp ce 2.950.000 de lei vor fi virati in bugetul Centrului de Integrare prin Terapie Ocupationala.

In acelasi timp, 300.000 de lei vor fi alocati cheltuieliolor de capital, iar 150.000 vor fi impartiti mai multor asociatii si/sau fundatii, prin programe de finantare nerambursabile. O parte importanta din aceasta suma ar trebui sa revina Fundatiei Crucea Alb-Galbena, care desfasoara activitati de ingrijire medico-sociala la domiciliu si pentru care Consiliul Judetean s-a angajat printr-un Protocol semnat cu Guvernul Flandrei Orientale, sa sustina diferenta sumelor donate de belgieni pana anul trecut, dar care se reduce anual, pentru ca dupa 2016 sa inceteze, iar responsabilitatea sa ramana autoritatilor locale pentru partea sociala, in timp ce din bugetul CNAS se  deconteaza activitatile medicale.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*