50.000 de doze de vaccin pentru hepatita B vor ajunge in maternitati in august

30 iulie 2014 | 0 comentarii |

De la jumatatea lunii iulie, acest vaccin lipseste din toate maternitatile din tara, astfel ca primul lot a fost achizitionat prin procedura de urgenta.

 

bebe vaccinMinisterul Sanatatii a initiat achizitia, prin procedura de urgenta, a 50.000 de doze de vaccin pentru Hepatita B, care vor fi disponibile din august, a anuntat secretarul de stat Dorel Sandesc, la o conferinta de presa, ca raspuns la criza cu care se confrunta maternitatile din tara, care reclama ca de la jumatatea lunii iulie bebelusii nu au mai putut fi vaccinati, intrucat stocurile s-au epuizat.

 „In luna august va veni primul lot de doze”, a dat asigurari secretarul de stat Dorel Sandesc.

Secretarul de stat a explicat ca, inca din luna iunie, s-a solicitat Directiilor de Sanatate Publica identificarea tuturor copiilor nascuti in aceasta perioada si care urmeaza sa fie „recuperati la vaccinare”, dupa achizitionarea vaccinului. Avand in vedere urgenta, a fost initiata achizitia prin procedura de urgenta pentru 50.000 de doze de vaccin, care sa acopere o perioada de doua-trei luni, urmand ca, in paralel, sa se desfasoare procedura de achizitie centralizata pentru restul de 156.000 de doze de vaccin, a explicat secretarul de stat.

Vaccinul antihepatic B are drept scop imunizarea nou-nascutilor, intrucat hepatita de tip B este o afectiune a ficatului extrem de serioasa care poate determina uneori decesul nou-nascutului.

 

Dr. Streinu-Cercel

Dr. Streinu-Cercel

La aceeasi conferinta, profesorul Adrian Streinu-Cercel a atras atentia ca Virusul hepatitic A, transmis prin nespalarea mainilor si apa contaminata, dupa ce „a stat cuminte” ani in sir, revine cu afectari severe, iar in  combinatie cu virusurile hepatitice B si C poate genera „forme fulminante de boala”, potrivit Mediafax.

Potrivit medicului, virusurile hepatitice A si E se transmit pe cale fecal-orala, adica prin maini murdare si apa contaminata, in timp ce celelalte virusuri hepatice, respectiv B, C si D, se transmit prin sange si prin act sexual neprotejat. „Cand vorbim de hepatita A, vorbim de igiena si de comportament in societate. Un lucru foarte important, aceasta boala poate fi prevenita prin vaccinare”, a mai spus dr. Streinu-Cercel, mentionand ca pacientii nascuti inaite de 1989 si cei care au avut internari repetate, interventii stomatologice multiple sau au fost transfuzati vor fi testati pentru hepatita.

Directorul Institutului Matei Bals a amintit ca ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a semnat deja ordinul privind Registrul National pentru Hepatita, a carui prima componenta este  screeningul, in urma caruia medicul de familie va trimite la analize, pentru a vedea daca este infectat cu virusul hepatitic A,B sau C, oricare pacient care „a fost internat de multe ori in spital, face tratamente injectabile la domiciliu, a primit sange si produse de sange, are interventii stomatologice foarte dese”, a explicat Streinu-Cercel.

 

Gheorghe Ionescu

Gheorghe Ionescu

In acelasi context, Gheorghe Ionescu, presedintele Asociatiei de pacienti SanoHep Romania, a solicitat Ministerului Educatiei Nationale (MEN) sa introduca in programa scolara notiuni despre hepatita virala, explicand ca este importanta cunoasterea cailor de transmitere a acesteia.

El a mentionat si ca organizatia pe care o reprezintaa solicitat Ministerului Sanatatii derularea unui program national de screening pentru hepatita de tip B, timp de cinci ani, incepand cu anul 2015. „Cei care sunt depistati vor intra in tratament, cei nedepistati vor fi vaccinati. In acest mod, in anul 2020, se va aminti de hepatita de tip B doar in cazuri izolate. De asemenea, am propus ca in pachetul de baza pentru anul 2014 – 2015, sa fie acordat medicului de familie dreptul de a prescrie trimiteri pentru testele de hepatita viralade tip B si C”, a mai spus presedintele SanoHep, la forumul organizat de Mediafax.

 

risc de hepatita Potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, hepatita ucide circa 1,4 milioane de persoane anual, la nivel mondial, vorusurile hepatice afectand alte sute de mii de persoane: aproximativ 1,4 milioane de persoane se imbolnavesc anual de hepatita A, 240 de milioane de hepatita de tip B, iar 150 de milioane contracteaza virusul hepatic C.

Se estimeaza ca in Romania se regasesc 10 la suta din cele 12 milioane de persoane care se presupune ca ar fi infectate cu virus hepatitic C in Europa. Specialistii trag un semnal de alarma si estimeaza un varf al incidentei hepatitei in 2020, ca urmre a cumulului persoanelor infectate inainte de anul 1989 cu cele nou infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje.

Potrivit celui mai recent raport lansat de Asociatia Europeana a Pacientilor cu Boli de Ficat (ELPA), Romania se situeaza pe ultimul loc din 30 de state europene in ceea ce priveste accesul pacientilor cu hepatita la tratament si servicii medicale specializate.

 


Adaugati un comentariu


 

*