51 de unitati sanitare, acreditate anul trecut pentru prelevare si transplant de organe

In 2013 s-a constatat o crestere semnificativa a numarului de donatori de organe si al transplanturilor efectuate, iar in anul acesta va creste finantarea programului de transplant, intrucat exista numeroase semnale ca trendul ascendent se va pastra.

 

Dr. Victor Zota

Dr. Victor Zota

Daca se poate vorbi despre un capitol la care sistemul sanitar romanesc nu se afla in coada clasamentelor la nivel european, atunci, cu siguranta acesta ar fi cel al recoltarii si transplantului de organe, Romania fiind chiar pe primul loc in Europa in ceea ce priveste aceste proceduri medicale.

Medicul Victor Zota, coordonatorul Centrului National de Transplant, a declarat la finele anului trecut ca in Romania au fost realizate in 2013 peste 500 de transplanturi. Totodata, Agentia Nationala de Transplant a anuntat ca numarul donatorilor de organe aflati in moarte cerebrala a crescut mult in ultima perioada, acesta fiind rezultat eforturilor sustinute pentru promovarea activitatii de transplant de organe, tesuturi si/sau celule umane, desfasurata de cadrele medicale cu pregatire de specialitate, dar si al unor campanii mediatice.

transplant hepatic

In acest context, pe fondul cresterii numarului de donatori si, implicit, a numarului de operatii de transplant, se impunea existenta mai multor centre specializate pentru prelevarea de organe, in unitatile spitalicesti din tara, astfel incat prelevarile sa poata fi efectuate in timp util si sa nu mai fie nevoie ca echipele specializate din Bucuresti si din marile centre universitare sa strabata distante mari, pana la respectivele unitati medicale, ceea ce ar fi insemnat pierderea de timp pretios.

Conform unui comunicat de presa remis in primele zile ale acestui an de Ministerul Sanatatii, in 2013, 51 de unitati sanitare din tara au fost acreditate pentru a deveni centre de prelevare si de transplant de organe, fapt ce va face ca interventiile echipelor medicale in astfel de situatii sa fie mai prompte, asa cum s-a intamplat chiar in ultima zi din anul trecut cand au fost efectuate ultimele doua transplanturi de organe din 2013.

 

1999-primul transplant de cord in Romania

1999-primul transplant de cord in Romania

Astfel, pentru transplanturile de cord au fost acreditate:

Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu”– Centrul de Transplant Cardiac – Bucuresti,

Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures, acesta din urma fiind acreditat si pentru activitatea de prelevare.

 

Laboratoarele HLA acreditate pentru activitatea de transplant sunt:Institutul National de Hematologie Transfuzionala Bucuresti,

Institutul Clinic Fundeni – Laborator de analize medicale II – Bucuresti,

Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca – Laborator analize medicale si imunologie clinica,

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta – Laborator de Imunologie si Transplant din Timisoara,

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Sf. Spiridon” – Laborator de Imunologie si Genetica din Iasi.

 

Pentru activitatea de prelevare de organe au fost acreditate in cursul anului trecut spitale din Bucuresti si din judetele Sibiu, Timis, Alba, Hunedoara, Caras-Severin, Covasna, Harghita, Cluj, Brasov, Dolj, Iasi, Suceava, Bacau, Tulcea, Prahova, Braila, Arges, Bihor, Satu Mare, Maramures, Salaj, Galati, Arad, Constanta si Mures.

 

Transplant de ficat - dr. Irinel Popescu

Transplant de ficat – dr. Irinel Popescu

Pentru activitatea de transplant hepatic si pancreatic au primit  acreditare in 2013:

Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca – Centrul de transplant pancreatic,

Spitalul Clinic „Sf. Maria”

Institutul Clinic Fundeni – Centrul pentru Boli Digestive si Transplant Hepatic, ultima unitate sanitara fiind acreditata in plus fata de primele pentru prelevare, stocare, depozitare, conservare, procesare si distributie.

Pentru operatiile de transplant renal au fost acreditate:

Institutul Clinic Fundeni – Centrul pentru uronefrologie si transplant renal,

Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal – Centrul de transplant renal din Cluj-Napoca.

 

Banci de celule stem se afla in:

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures,

Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Louis Turcanu” din Timisoara, cele doua unitati spitalicesti fiind acreditate si pentru transplant si pentru prelevare de celule stem.

 

 


Categorii: Actual, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*