60.000 de asistenti medicali isi vor putea ECHIVALA studiile

28 martie 2017 | 1 comentariu |

Senatorii au aprobat legea prin care asistentii medicali pot beneficia de recunoasterea partiala a studiilor prin sistemul de credite transferabile, dupa ce actul normativ, initiat in legislatura trecuta, a fost aprobat, in urma cu cateva zile, in Camera Deputatilor.

 

asistenti medicali examenEchivalarea studiilor postliceale sanitare cu credite transferabile, de catre institutiile de invatamant superior a fost, in sfarsit, aprobata in Parlament. Dupa ani buni de sperante naruite de discutii sterile, in care Sindicatul Solidaritatea Sanitara si OAMGMAMR (organizatia profesionala a asistentilor medicali si moaselor din Romania) au facut nenumarate demersuri in acest sens, Senatul (camera decizionala) a aprobat, in sedinta din 27 martie 2017, proiectul de act normativ, cu 101 voturi „pentru”, astfel ca incepand din anul universitar 2017/2018, acest vis al asistentilor medicali devine realitate.

Plenul Senatului si-a insusit raportul comun intocmit de Comisiile de invatamant si de sanatate la propunerea legislativa, initiata in legislatura trecuta de 55 de senatori preponderent PSD si PNL, potrivit careia se modifica art. 174 (al.6) din Legea 1/2011 a Educatiei nationale, in sensul ca „In invatamantul superior din domeniul medical, universitatile, in baza autonomiei universitare, pot recunoaste, pe baza conditiilor stabilite de Senatul universitatii, creditele de studii transferabile obtinute in invatamantul postliceal sanitar”.

Astfel, absolventii scolilor sanitare postliceale isi vor putea continua studiile in invatamantul superior in programele de licenta de asistent medical generalist, dupa ce au promovat examenul de admitere la facultatile care organizeaza aceste programe.

 

vot-parlamentPotrivit amendamentelor aprobate de Comisiile raportoare, absolventii de scoli postliceale sanitare cu diploma de bacalaureat isi pot continua studiile in invatamantul superior in programele de licenta de asistent medical generalist, cu conditia sa promoveze examenul de admitere la aceste programe de licenta.

Studentii admisi (…) pot beneficia de recunoasterea partiala a studiilor prin sistemul de credite transferabile. Recunoasterea partiala a studiilor se face in baza unei metodologii, aprobate prin ordin de ministru, convenite de toate universitatile de medicina si farmacie din Romania si care cuprinde criteriile generale. Universitatile isi elaboreaza metodologii proprii care sa cuprinda criterii specifice elaborate de senatele universitare“, se arata in propunerea legislativa.

 

Elena Comanescu- OAMGMAMR Buzau

Elena Comanescu- OAMGMAMR Buzau

Potrivit datelor transmise de Sindicatul Solidaritatea Sanitara si de Ordinul Asistentilor Medicali din Romania, peste 60.000 de asistenti medicali vor beneficia de aceasta propunere legislativa.

Cateva mii dintre ei sunt in judetul Buzau si, cu exceptia celor care deja au absolvit cursurile unor facultati de medicina, ei vor putea beneficia de prevederile noului act normativ.

Potrivit presedintei filialei locale a organizatiei profesionale, Elena Comanescu, la ora actuala „sunt in activitate, in judetul Buzau, peste 4.000 de asistenti medicali care ar putea beneficia de aceasta facilitate, iar peste 150 de asistenti medicali si moase au, deja, studii superioare. Pentru ca actul normativ sa devina operational este insa necesar, mai intai, sa se dea norme de aplicare, iar Ministerul Educatiei sa stabileasca metodologiile prin care se va putea face transferul de credite”, a punctat presedinta OAMGMAMR Buzau, Elena Comanescu.

 

solidaritatea sanitaraAdoptarea acestei legi, dupa o activitate strategica sustinuta desfasurata de noi in ultimii 4 ani de zile, constituie o dovada a faptului ca Federatia „Solidaritatea Sanitara” a reusit sa obtina pentru asistentele medicale ceea ce toti ceilalti au considerat ca este imposibil: modificarea legii nr. 1/2011, astfel incat echivalarea sa fie posibila. Mentionam ca nu este vorba de o favoare facuta asistentelor medicale absolvente de postliceala, ci de recunoasterea unui drept fundamental: dreptul la propria profesie. Cu alte cuvinte, aceasta reusita constituie un pas important catre normalitate, fiind una din formele esentiale de eliberare profesionala a lucratorilor din Sanatate”, se arata intr-un comunicat remis de Solidaritatea Sanitara.

Sindicalistii mentioneaza ca la acest succes a contribuit „in mod decisiv” activitatea desfasurata in cadrul Centrului de Cercetare si Dezvoltare Sociala „Solidaritatea”, articolul Echivalarea asistentelor medicale absolvente postliceala – forma de actiune impotriva discriminarii fiind documentul cadru esential pentru aceasta activitate.

 

absolventi sanitara 2Reprezentantii organizatiei sindicale subliniaza astfel ca „a devenit evident, inca odata, faptul ca actiunea sindicala bazata pe dovezi stiintifice constituie forma cea mai adecvata de activitate, ea facand parte din specificul lumii medicale”, multumind totodata celor 16.000 de asistente medicale care au semnat „Petitia pentru ECHIVALARE” si tuturor parlamentarilor care au sprijinit acest proiect de act normativ.

Precizam ca nu este vorba de o echivalare automata, ci de posibilitatea recunoasterii competentelor detinute deja de asistentele medicale/asistentii medicali care doresc sa-si continue studiile la nivel universitar. De asemenea, mentionam ca adoptarea acestei legi trebuie sa fie urmata de adoptarea unei metodologii specifice, de catre Ministerul Educatiei, la care vom lucra in continuare”, se mentioneaza in comunicatul organizatiei sindicale care catalogheaza adoptarea actului normativ drept „a treia reusit strategica a Federatiei Solidaritatea Sanitara dupa garzile medicilor si eliminarea discriminarilor salariale”.

 



Comentarii (1)

  1. Dumitru Gabriela spune:

    Pentru asistenti bfkt exista o sansa sa-si echivaleze cumva studiile?

Adaugati un comentariu


 

*